Wednesday, January 22, 2014

DAVOS: ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΝΙΑ!...


ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΡΟΛΛ, 39, Ελβετός μάγειρας «υψηλής κουζίνας», υπ. αριθμόν 1 σεφ στο ξενοδοχείο Intercontinental στο Νταβός, Ελβετία, όπου αρχίζουν από σήμερα και μέχρι τις 24 του μηνός οι ετήσιες εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικοί Φόρουμ. Περισσότεροι από 40 ηγέτες κρατών και εκατοντάδες επιχειρηματίες, διάσημοι και λιγότερο διάσημοι, θα συγκεντρωθούν στο ελβετικό θέρετρο  για να συζητήσουν «πως θα αντιμετωπιστεί η παγκόσμια φτώχεια». Προτού φτάσουμε όμως στις ομιλίες, η οικονομική ελίτ του Πλανήτη θα πρέπει πρώτα να φάει. Όπως αναφέρθηκε και χθες σε ένα χαριτωμένο ρεπορτάζ του CNN, «δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα του κόσμου με άδειο στομάχι».
 
ΑΥΤΟ, λοιπόν, το μικρό αλλά διόλου ευκαταφρόνητο έργο έχει αναλάβει εις πέρας ο Ελβετός, πολυβραβευμένος σεφ. Η αποστολή του «να ταΐσει τους πλούσιους και χορτασμένους», όπως διάβασα στο blog ενός Ινδού δασκάλου από το Μπανγκαλόρ της Ινδίας, είναι στρατιωτικών διαστάσεων καθώς, αυτός και ο «στρατός» του θα χρειαστεί να ετοιμάσουν συνολικά 26.000 γεύματα στα οποία, μεταξύ άλλων, θα χρειαστούν 1800 στήθη κοτόπουλου και 6000 ατομικά ψωμάκια. Η δημοσιογράφος του CNN ρώτησε τον κ. Κρόλ εάν του έχει συμβεί «κάτι αξιοπερίεργο» όλες αυτές τις μέρες των πυρετωδών προετοιμασιών, και εκείνος αποκάλυψε ότι «μια αντιπροσωπεία», την οποία βεβαίως δεν κατονόμασε, «ήθελε να φέρει μαζί της στο Νταβός 20 ζωντανά κατσίκια, τα οποία μας ζήτησαν να τα σφάξουμε εδώ και να τους τα μαγειρέψουμε»! «Εσείς τι τους απαντήσατε;», ρώτησε έκπληκτη η δημοσιογράφος. «’Ο,τι αυτό δεν είναι δυνατόν», είπε ψύχραιμα εκείνος.
 
Ο ΣΕΦ δεν αποκάλυψε ακριβώς τι θα συμπεριλαμβάνεται στο … οικονομικό του μενού, αλλά είπε πως υπάρχουν μερικοί κανόνες που ρέπει να τηρηθούν, όπως να μην χρησιμοποιηθεί «ούτε δείγμα σκόρδου» σε κανένα πιάτο, και επίσης «τα κρεμμύδια να είναι ελάχιστα». Οι οικονομικοί ηγέτες όταν ανοίγουν το στόμα τους, κατά κανόνα λένε δυσάρεστα πράγματα. Δεν είναι ανάγκη και να μυρίζουν δυσάρεστα!...
 
Ο ΚΛΑΟΥΣ ΣΟΥΑΜΠ, 75, Γερμανός μηχανικός και οικονομολόγος, είναι ο ιδρυτής αυτού του ετήσιου Φόρουμ το 1971. Μιλώντας εν όψει της σημερινής έναρξης των διαδικασιών του, είπε ότι τα μέλη του Φόρουμ πρέπει να καταλάβουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να επιβιώσει «εάν το εισόδημα και ο πλούτος συγκεντρώνονται σε τόσο λίγα χέρια». Όντως, μία Εκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, δείχνει ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο (οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι σήμερα στο Νταβός), έχουν τον ίδιο πλούτο, περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού των 3,5 δις ψυχών. Αυτό είναι «πολύ ενδιαφέρον», υπογραμμίζει δηκτικά η χθεσινή Γκάρντιαν, αφού «αυτοί οι 85 μπορούν άνετα να χωρέσουν σε ένα διώροφο λονδρέζικο λεωφορείο»!...
 
ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ. Αυτή είναι η λέξη που … λανσάρεται πολύ στο φετεινό Φόρουμ. Την χρησιμοποίησε ο Σουάμπ και, ως γνωστόν την χρησιμοποιούν εδώ και μερικά χρόνια όσοι υπόσχονται μέτρα για να ξαναπάρουν μπρος οι πεθαμένες οικονομίες τους. Θα την ακούσουμε πολλές φορές εκεί ψηλά στα χιόνια από τους πολιτικούς ηγέτες, αλλά και από επιχειρηματίες-σελέμπριτιζ όπως ό Μπιλ Γκέιτς, τραγουδιστής Μπόνο, η Αριάννα Χάφινγκτον, αλλά και από θεσμικούς γίγαντες (!) όπως ο Μπαρόζο, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι και λοιποί συγγενείς…

4 comments:

  1. Πάντα είναι τόσο ενδιαφέροντα αυτά που δημοσιεύεται και με τόσο όμορφο τρόπο γραμμένα. Σας παρακαλώ γράφεται πιο συχνά, αφού δεν σας ακούμε, τουλάχιστον να σας διαβάζουμε!!!

    ReplyDelete
  2. Το βλεμμα ,και γενικα το στησιμο του κυριου Kroll, δεν σας θυμιζουν τρελο επιστημονα?Ουτως ή αλλως νομιζω, οτι ταιριαζει με την υποκρισια του γενικοτερου περιβαλλοντος.

    ReplyDelete
  3. Παραδρομή: Το κείμενο της Γκάρντιαν είναι οπωσδήποτε δηκτικό, σε καμία περίπτωση δεικτικό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω πολυ, το διορθωνω αμεσως

      Delete

Έκλαιγα όλη νύχτα!...

  ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Από έναν δάσκαλο, που πριν από αρκετούς μήνες μου έστειλε ένα μέϊλ.   Δεν θέλω να πω το όνομά του, γιατί ζούμε μέρες αδ...