Wednesday, January 30, 2013

ΜΙΑ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗΣΑ

Τραγούδι σεφαράδικο, που του βάλαμε ελληνικούς στίχους και το πολιτογραφήσαμε δικό μας. Γι' αυτό και η μουσική είν' ωραία. Ή μάλλον, όχι απλώς ωραία. Είναι όμορφη. Με την πιο βαθιά και έντονη έννοια της ομορφιάς. Σου επιτρέπει να την κάνεις ό,τι θέλεις - και εδω αναφέρομαι μόνο στην "θετική πρωτοβουλία". Αυτήν που μοιάζει με υιοθεσία ενός παιδιού, που το αγκαλιάζεις περισσότερο κι απ' ότι αν ήταν δικό σου. Το αγαπάς. Το λατρεύεις. Και κάποια στιγμή, πιστεύεις, και νοιώθεις, ότι εσύ το γέννησες.

Σήμερα στην εκπομπή, έβαλα αυτό το κομμάτι. Η Γιασμίν Λεβί, γεννημένη το 1975 στην Ιερουσαλήμ, Ισραηλινή συνθέτρια και τραγουδίστρια, με σεφαράδικες ρίζες από την αλησμόνητη εκείνη μήτρα της Αγίας Διασποράς, το ερμηνευσε με τρόπο εκπληκτικό - άλλωστε, το μαρτυρεί, νομίζω, και το βιντεάκι που αναρτώ.

Η συγκεκεριμένη ερημεία, μαζί με το μουσικό σύνολο My Sweey Canary, Γλυκό μου Καναρίνι, είναι από ζωντανη μαγνητοσκόπηση μιας συνυλίας στο Stage της Θεσσαλονίκης, σε μία βραδυά αφιερωμένη στην μεγάλη Ρόζα Εσκενάζυ.

Καλη ακρόαση.

 

2 comments:

  1. http://youtu.be/RnNSsocjTVg
    ΥΠΕΡΟΧΟ

    ReplyDelete
  2. ...πρόκειται για ποίημα του Γ. Ζαλοκώστα (1805-1865), με τίτλο "ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ". Ο ποιητής απ' το Συρράκο Ιωαννίνων υπήρξε επαναστάτης στα χρόνια της Αντίστασης κατά των Οθωμανών και στη συνέχεια διωκόμενος απ' το καθεστός του Οθωνα για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις. Όπως καταλαβαίνεται, ούτε η εποχή του, αλλά ούτε και η δράση του, του επέτρεπαν να παριστάνει τη Λίνα Νικολακοπούλου του 19ου αιώνα στιχουργώντας πάνω σε μελωδίες των αντίστοιχων Μπρέγκοβιτς. (Κωνσταντίνος Τζέμος).

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...