Saturday, August 27, 2011

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ (1922 - 1997). In Memoriam

Σαν σήμερα, 27 Αυγουστου του 1997, έφυγε από τη ζωή αυτή η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Γεννήθηκε το 1922 σ' ένα χωριό κοντά στη Χαλκίδα, που το λένε Χάλια. Η ίδια έλεγε συχνά, "μόνο εγώ μπορούσα να γεννηθω σε χωριό με τέτοιο όνομα"! Το 1993 διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα. Δυστυχώς, κάπνιζε ασταμάτητα. Έχασε τη φωνή της στο τέλος, και κατέληξε το πρωινό αυτής της μέρας, 27/8. Οι επιτυχίες της στο τραγούδι είναι πολλές, και δεν θα σβήσουν ποτέ. η "Συννεφιασμένη Κυριακή" του Τσιτσάνη, το "Ανοιξε, Ανοιξε" του Παπαιωάνου, το "Ειπα να σβήσω τα παλιά", του Καλδάρα, το "Δε λες κουβέντα" του Μούτση, και το "Μ' αεροπλάνα και βαπόρια του Σαββόπουλου", που επιλέγουμε σήμερα, είναι μερικά απο τα τραγούδια-διαμάντια, που είναι παντοτεινά.



2 comments:

  1. ΣΑΒΒΑΤΟ 27/08/11 ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΝΙΑΔΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ , ΠΡΩΤΟ ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΟΣΙΤΣΑ ΟΠΟΥ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΜΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΟΥΣ , ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΣΗ ! , ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΤΙΛ , ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΗΣΙΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΑΠΟΡΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ , ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΟΚ ΚΑΤΕΥΘΥΝΩΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ( ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΓΝΩΣΤΕΣ )ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΒΕΛΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΑ ! ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΡΕΚΛΙΖΕΙ , ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΠΟΥΛΑΕΙ ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΗΛΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΔΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ , ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΗΤΑΕΙ 20 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΝ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΖΑΜΕ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ , ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΤΕ 1000 ΛΙΡΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΜΙΑ ΒΕΛΟΝΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ! ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ? ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ? Ο ΚΟΥΝΙΑΔΟΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΡ'ΟΤΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΒΥΡΩΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ !

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
    ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

    ReplyDelete
  2. ΠΡΟΧΘΕΣ Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ! ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ .

    ΦΙΛΙΚΑ.
    ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...