Monday, February 3, 2014

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΙ


 
ΑΛΙ ΜΟΧΑΜΑΝΤΙΑΝ, Ιρανός Δάσκαλος, με όλη τη σημασία της λέξης, γι’ αυτό και με κεφαλαίο «Δ». Εδώ και λίγο καιρό, παρατήρησε ότι τα παιδιά στην τάξη τους κορόιδευαν και συμπεριφέρονταν επιθετικά σε έναν συμμαθητή τους που ήρθε μια μέρα στο σχολείο με ξυρισμένο κεφάλι. Μόνο που δεν ήξεραν ότι το παιδί είχε χάσει τα μαλλιά του όχι από κούρεμα, αλλά από ασθένεια. Ο κ. Αλί, λοιπόν, θέλοντας να τους δώσει να καταλάβουν πόσο άσχημο και σκληρό είναι να ταπεινώνουν με τόσο βίαιο τρόπο οποιονδήποτε άνθρωπο, ιδίως εκείνον μου μοιάζει ναναι πιο αδύναμος από εμάς, εμφανίστηκε μια μέρα στη τάξη με ξυρισμένο και το δικό του κεφάλι. Τους είπε δε, ότι κάποιοι επιλέγουν μια τέτοια εμφάνιση για λόγους γούστου και δικής τους αισθητικής, αλλά και ότι κάποιοι μπορεί να χάσουν τα μαλλιά τους παρά την θέλησή τους. Δεν ήθελε, βλέπετε, να τους πει ότι ο συμμαθητής τους είναι άρρωστος, διότι έκρινε ότι μπορεί το παιδί να μην ήθελε να μαθευτεί αυτό, και ίσως το έφερνε έτσι σε πιο δύσκολη θέση. Όμως, τα παιδιά της τάξης κατάλαβαν. Αντιλήφθηκαν το λάθος τους και, όχι μόνο σταμάτησαν να παρενοχλούν τον συμμαθητή τους, αλλά πήραν το μήνυμα από τον ίδιο τους τον Δάσκαλο, τον κ. Αλί, και ξύρισαν και αυτοί τα μαλλιά τους. Τόσο απλά, λοιπόν, τόσο σοφά, έλυσε το πρόβλημα ο κ. Αλί. Χωρίς τιμωρίες. Χωρίς εντάσεις. Καθαρά παιδαγωγικά. Το άρρωστο παιδί κέρδισε δεκάδες φίλους στη τάξη του, είδε το χαμόγελο της ζωής, το ένιωσε μέσα του και άρχισε να δυναμώνει. Οι υπόλοιποι μαθητές κατάλαβαν ότι η ανθρωπιά σε κάνει να νοιώθεις πολύ καλύτερα απ’ ότι η επιθετικότητα και η μανία της επιβολής – το bullying, όπως πια ξέρουμε να λέγεται. Και ο Δάσκαλος κέρδισε τον έπαινο του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί που, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, υποσχέθηκε ότι θα καλύψει οικονομικά την οικογένεια του παιδιού, ώστε να ανταπεξέλθει σε όλα τα ιατρικά έξοδα. Στις αδέσποτες μέρες που ζούμε, παράτολμα ονειρεύομαι ότι τέτοιες ιστορίες ίσως αξίζουν μεγαλύτερης βιτρίνας στα μαγαζιά των ΜΜΕ.

1 comment:

  1. Καλημερα, καλη βδομαδα .καλο μηνα.Αλλη μια περιπτωση που μας λεει οτι ο παιδαγωγος ειναι λειτουργημα ,ειναι αυτο που λεει η λεξη κι οχι εργασια ή επαγγελμα .Ειναι ισως παραπανω κι απο το λειτουργημα του γιατρου.Και επισης αλλη μια περιπτωση που καταλαβαινουμε οτι ειναι ευκαιρια να αλλαξει η ψυχη μας,να ξαναγινουμε "εμεις",Αμαν πια απο αυτα τα τεραστια κουφια "Εγω"!

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...