Monday, February 3, 2014

ΜΠΑΧ, ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ



Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Κλασικό ξεκίνημα σήμερα με το Μενουέτο και τη Μπαντινερί του ΓΣ Μπαχ. Σαν να περπατάς στο δρόμο και να σφυράς χαρούμενα.

"Εκπέμπω" από τη Κύπρο σήμερα, όπου αέρηδες φυσσούν και η γή είναι σκεπασμένη απ' ένα υπέροχο καταπράσινο πέπλο. Μπόλικη η βροχή, δόξα τω Θεώ, καλοποτισμένο το χώμα.

Οι άνθρωποι εδώ, ανήσυχοι όσο και στην Ελλάδα. Είναι στην αρχή ακόμα της δικής τους κρίσης. Πολλά είναι τα κοινά σημεία με τα δικά μας, πολλές όμως και οι διαφορές.

Το πιο κραυγαλέο από τα κοινά σημεία είναι ότι η διαφθορά είναι βαθιά, μεγάλο φαγοπότι έγινε και εδώ. Συνεχώς, ανακαλύπτεται και αποκαλύπτεται και μια απάτη. Η διαπλοκή, σε όλα τα επίπεδα, είναι μεγάλη. Κάποιος ξέρει κάποιον, εύκολα γίνεται "η δουλειά", και ευκολότατα μοιράζονται αμφότεροι τους καρπούς της. Με έκπληξη αναρωτιούνται πολλοί "μα καλά, υπάρχει κάποιος που να μήν έφαγε;", και ο θυμός τους μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.

"Στην Ελλάδα τουλάχιστον έχει αρχίσει κάποια διαδικασία κάθαρσης. Δίκες έχουν γίνει, και τρανταχτά ονόματα έχουν πάει φυλακή", μου έλεγε χθές ο Παναγιώτης Θεοδοσίου, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. "Εδώ, δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Τα σκάνδαλα, σε όλους σχεδόν τους τομείς, ακόμα και στον δικό μας, έχουν βγει στα ΜΜΕ, έχουν καταγγελθεί, έχουν διατυπωθεί σε μελέτες και πορίσματα, και όμως δεν έχει κινηθεί μέχρι στιγμής καμία νομική διαδικασία". Ο κ. Θεοδοσίου πιστεύει ότι εάν δεν αισθανθεί ο απλός πολίτης ότι το τοπίο καθάρισε και ότι "μπορεί και πάλι να έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς", πραγματική έξοδος από την κρίση δεν θα υπάρξει.

Από την άλλη, η πιο μεγάλη διαφορά μεταξύ των Κυπρίων και των Ελλαδιτών, όσον αφορά την διαχείρηση της κρίσης τους, είναι ότι οι πρώτοι, παρά τις διαφορές τους, είναι ενωμένοι, ενω για μας στην Ελλάδα η λέξη "μαζί" δεν υπάρχει. Η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού αποδέχεται το Μνημόνιο, έστω και ως "αναγκαίο κακό" (αν και πολλοί το θεωρούν ακόμα και "αναγκαίο καλό"), και χάρηκαν ότι άρχισε να εφαρμόζεται ώστε "να προχωράμε και να τελειώνουμε". Δεν υπάρχει κόμμα στη Κύπρο που να ζητεί την κατάργηση του Μνημονίου. Ακόμα και το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ που διαφωνεί με πολλά μέτρα που προτείνονται από την "τρόϊκα", δεν έχει ζητήσει κάτι άλλο, διαφορετικό.

Θα επεκταθώ περισσότερο επ' αυτού σε άλλο άρθρο.

 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...