Monday, February 3, 2014

ΕΥΤΥΧΩΣ, ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ...


 
ΜΑΪΚΛ ΠΡΟΦΙΤ, 48, είναι εδώ και λίγες μέρες ο νέος Διευθυντής Σύνταξης του φημισμένου Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης – του Oxford English Dictionary, που πια είναι γνωστό και μόνο με τα αρχικά του ΟED. Σε μία εποχή που, αν και γεννιούνται πολλές καινούργιες λέξεις, βλέπουμε τον λόγο, γραπτό και προφορικό, να περικόπτεται και να επικρατεί παντού η συντομογραφία (ΟΚ, στλ μνμ, τηλ μου, ΜΦΧ – Με Φιλικούς Χαιρετισμούς, J, L, κλπ), είναι παράξενο, αλλά για μένα και πανέμορφο, που ο διορισμός ενός νέου ανθρώπου στη θέση ενός «μέσου», που αντιπροσωπεύει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή την αποθέωση του Λόγου, γίνεται βασικό θέμα σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης. Χθες βράδυ μάλιστα, ο κ. Πρόφιτ, που το επώνυμό του παραπέμπει σε έναν άλλον όρο της εποχής που του ιδίου δεν αρέσει, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της Κριστιάν Αμανπουρ στο CNN, και συζήτησαν για το «πώς θα καταφέρουμε, να κάνουμε τα Λεξικά μας συμβατά με την εποχή;».
 
ΚΑΤ’ αρχάς, το γεγονός ότι η επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών Ειδήσεων του CNN, δημοσιογράφος με τεράστια πείρα σε θέματα διεθνούς πολιτικής, επιλέγει να κάνει εκπομπή για τον Λόγο και τις Λέξεις, δείχνει την δική μας ΚΑΙ τηλεοπτική πενία έναντι αυτών που πολλές φορές κοροϊδεύουμε. Φαντάζεσθε αλήθεια μια τέτοια εκπομπή να μπορούσε, έστω μία φορά, να εκπορθήσει τον κουραστικό κι ανούσιο πολιτικό λόγο από τα υποτιθέμενα «ενημερωτικά» μας προγράμματα; Κατά δεύτερο λόγο: Μελετώντας λίγο το Βιογραφικό του, εξεπλάγην που διάβασα ότι έπιασε δουλειά στο OED το 1989, δηλαδή πριν από 25 χρόνια. Δηλαδή, όταν ήταν 23! Για μία 10ετία, είχε αναλάβει (προφανώς ως νέο, φρέσκο αίμα) το πρόγραμμα των «Καινούργιων Λέξεων». Αυτών που ξεπετάγονται από την ζωντανή καθημερινότητά μας, που συνεχώς αλλάζει, συνεχώς μεταβάλλεται, συνεχώς αναζητά και βρίσκει νέους κώδικες επικοινωνίας, συνεννόησης, έμπνευσης, δημιουργίας.
 
ΤΟ λεξικό, κακώς θεωρείται από πολλούς ως ένα «χρηστικό εγχειρίδιο», ένα βιβλίο αναφοράς για να βρούμε κάτι που ακούσαμε, διαβάσαμε, και δεν ξέρουμε τι είναι, ή για να ελέγξουμε κάτι που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Το λεξικό, ιδίως αυτό σαν της Οξφόρδης αλλά και τόσων άλλων, είναι ίσως από τα ωραιότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ. Που ακόμα γράφονται. Και πάντα θα γράφονται. Το λεξικό διαβάζεται σαν βιβλίο. Σαν «υπόθεση». Πολλές φορές και σαν ποίημα. Στην δικιά μας, ανυπόμονη εποχή, το OED περιέχει 619.000 λέξεις. Πιο απλά, διότι τα νούμερα καμιά φορά τρομάζουν: Περιέχει κάθε γνωστή αγγλική λέξη που λέγεται ή γράφεται, από τότε που υπάρχει η γλώσσα αυτή. Τώρα ετοιμάζεται η 3η πλήρης έκδοσή του. Η 2η αποτελείται από 20 τόμους και κοστίζει περίπου 730 ευρώ. Ο Προφιτ θέλει να κάνει το OED πιο προσβάσιμο στους νέους με την ηλεκτρονική του έκδοση. Αρκεί, όπως λέει, να καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ γνώσης και πληροφορίας. Μεταξύ λεξικού και web search..

No comments:

Post a Comment

Έκλαιγα όλη νύχτα!...

  ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Από έναν δάσκαλο, που πριν από αρκετούς μήνες μου έστειλε ένα μέϊλ.   Δεν θέλω να πω το όνομά του, γιατί ζούμε μέρες αδ...