Tuesday, February 4, 2014

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ 05.02.2014


ΦΕΤΟΥΛΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ, 72, Τούρκος ισλαμιστής ιεροκήρυκας, ιδρυτής του Κινήματος Γκιουλέν που αντιπολιτεύεται έντονα τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγιπ Ερντογάν, αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προχθές, οι δκηγόροι του κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Ερντογάν, για συκοφαντική δυσφήμηση, ζητώντας αποζημίωση ύψους 100.000 τουρκικών λιρών. Περίπου 33.000 ευρώ. Η μήνυση αφορά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι το Κίνημα Γκιουλέν (γνωστό και ως Χισμέτ, που στα τούρκικα σημαίνει «Καθήκον Σου Να Υπηρετείς», ενορχήστρωσε όλες τις κατηγορίες περί διαφθοράς που ταρακούνησαν τον ίδιο, την κυβέρνησή του (παραίτηση 3 υπουργών), και την οικογένειά του (2 γιοί του συνελήφθησαν με βαριές κατηγορίες). Ο Γκιουλέν αναγνωρίζεται στη Δύση ως «εξέχων καθηγητής ισλαμικών σπουδών», θεωρείται μετριοπαθής, και διαλαλεί ότι πιστευει στην επιστήμη, στην διαθρησκευτικότητα ανάμεσα «σε όσους πιστεύουν στις Γραφές» (σ.σ.: μουσουλμάνους, εβραίους, χριστιανούς), και έχει πρωτοστατήσει σε προκαταρκτικό διάλογο με το Βατικανό και διάφορες εβραϊκές ενώσεις. Εχει συναντηθεί, επίσης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το Κίνημά του λέγεται πως έχει εκατομμύρια οπαδούς εντός και εκτός Τουρκίας. Κάποτε, ήταν φίλα προσκείμενος και σύμμαχος με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν.
 
ΣΑΤΙΑ ΝΑΝΤΕΛΛΑ, 47, γεννημένος στην Ινδία, με σπουδές και εξειδίκευση στην ηλεκτρονική τεχνολογία, αλλά και μακρά διοικητική εμπειρία στην Microsoft από το 1992, είναι από χθες ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ηλεκτρονικού κολοσσού,  αντιμέτωπος με την μεγάλη πρόκληση από τη μία να κρατήσει την εταιρεία στην κορυφή του software business, και από την άλλη όμως να μη χάσει άλλο έδαφος στην αγορά έναντι των βασικών ανταγωνιστών της, κυρίως την Apple. Έχει γερά πατήματα μέσα στην εταιρεία, και χαίρει εκτίμησης εκτός αυτής. Ο δημοσιογράφος Ρούπερτ Γκούντουινς, ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικής τεχνολογίας, περιγράφει τον Ναντέλλα ως «άτομο υψηλής διανόησης, και εξαιρετικά ταλαντούχο στο αντικείμενό του». Η επιλογή του έχει και την σφραγίδα του εκ των ιδρυτών και μεγαλομετόχου της Microsoft, Μπιλ Γκέϊτς, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην διαδικασία ανεύρεσης του κατάλληλου ανθρώπου να ηγηθεί της εταιρείας. Ο Ναντέλλα, ο οποίος έχει πάθος για το κρίκετ (λέει, μάλιστα, ότι το άθλημα αυτό τον βοήθησε πολύ στο να αναπτύξει πνεύμα  ομαδικότητας, συνεργασίας και προπαντός καρτερίας στην επαγγελματική του σταδιοδρομία), διαδέχεται τον Αμερικανό επιχειρηματία Στιβ Μπάλμερ, 57, που ήταν ο πρώτος μπίζνες μάνατζερ που προσελήφθη απευθείας από τον Γκέϊτς το 1980, ο 30ος μάλιστα εργαζόμενός της. Φεύγει με προσωπική περιουσία 18 δις δολάρια, που τον καθιστά, σύμφωνα με την λίστα Forbes, ως τον 21ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Παραιτούμενος, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να ξεκουραστώ και να απολαύσω».
 
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Microsoft Μπιλ Γκέϊτς παραιτήθηκε από την θέση αυτή, και ανέλαβε έναν νέο ρόλο ως σύμβουλος επί θεμάτων τεχνολογίας της εταιρείας.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ, 61, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) από το 2006, και από χθες επισήμως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΣΥ) για μία θέση ευρωβουλευτή στις εκλογές της 25ης Μαΐου του 2014. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Συλλούρης, που κατάγεται από το χωριό Ποταμιά της επαρχίας Λευκωσίας, άλλοτε μικτό χωριό, υποστήριξε την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Από το 1991 και έως το 2001, εξελέγη βουλευτής του ΔΗΣΥ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ύστερα, διαφώνησε και απεχώρησε. Η υποψηφιότητά του τώρα για τις ευρωεκλογές επικυρώθηκε από το πρώην κόμμα του. Έτσι λειτουργεί, εδώ, η πολιτική.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...