Saturday, August 17, 2013

ΠΟΛΛΑ ΛΕΣ!...



Νόμιζα πως με το Twitter, που έτσι κι αλλιώς σου περιορίζει τον αριθμό των γραμμάτων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, θα περιορίζαμε κάπως, εκ των πραγμάτων, την απίθανη φλυαρία μας επί παντός, πάντων και πασών!

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν το twitter όχι για να πουλήσουν εξυπνάδα, όπως εδώ, αλλά για να μεταδώσουν μια πληροφορία ή να επισημάνουν ένα δημοσίευμα που κρίνουν ότι μπορεί να ενδιαφέρει εκείνους που τους ακολουθούν (followers).

Δεν φανταζόμουν ποτέ, αν και ο Έλληνας δεν έχει πάψει ποτέ με εκπλήτττει, ότι ακόμα και με 140 χαρακτήρες θα κατάφερνε να γράφει τόσα πολλά χωρίς, τις πιο πολλές φορές, να λέει τίποτ' απολύτως.


Υπάρχουν εξαιρέσεις, και είναι λαμπρές. Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι ανεπιτήδευτοι "φίλοι μου", που ξεκινούν με μια ωραία "καλημέρα", που σου χαρίζουν μια εικόνα ή μια μουσική, και που θα σου πουν μια απλή φραση πίσω από την οποία μπορείς, αν κλείσεις λίγο τα μάτια, να δεις ακόμα και το χαμόγελό τους.

Μου αρέσουν οι πνευματώδεις άνθρωποι, που ειναι λίγοι, όπως ο φίλος μου ο Πανούτσος, αλλά όχι οι εξυπνάκηδες, που δεν έχουν πνεύμα, αλλά το πουλάνε.

Μου αρέσουν οι περισσότεροι Ελληνες πανεπιστημιακοί του εξωτερικού, που μοιράζονται την γνώση (όχι αναγκαστικά τη δική τους) με έναν τρόπο άμεσο και συναρπαστικό. Για όσους τουιτάρουν, ο Στάθης Καλύβας (@skalyvas), καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Yale, είναι ένας άνθρωπος που αξίζει κανείς να τον κάνει follow. Τα θέματα που επισημαίνει και υποδεικνύει, μας βγάζουν έξω από τον δικό μας, εδω, ασφυκτικό μικρόκοσμο, στον οποίο τη μία εβδομάδα θα μιλάμε, και στα tweets, για τον τσακωμό του Κασιδιάρη και της Βούλτεψη στη Βουλή, και την άλλη να αντιμαχούμε για τον νεαρό που σκοτώθηκε πηδώντας από το τρόλει, και για τον ελεγκτή (ή το ... σύστημα!), που τον ανάγκασε να πηδήξει!

Σε κάποιο tweet σημερα, από εκείνα όπου η πολιτική ιδεολογία συγχέεται με την πολιτική βλακεία, και το αποτέλεσμα είναι ένα φλύαρο τίποτα, ένας "φλελεύθερος γκουρού" όπως θέλει να παρουσιάζει τον εαυτό του, αποφάνθηκε ότι, με αφορμή τον "πόλεμο φλυαρίας" για τον θάνατο του νεαρού που πήηδηξε από το τρόλει, υπάρχει "πλήρης ταύτιση μεταξύ αριστερολαικιστών και θρησκόληπτων".

Μία μπαρούφα μεγαλόπρεπεη. Λόγια, να λέγονται. Υφος, να πουλιέται. Και πνευματική οπισθοδρόμηση, που κοντεύει στον τόπο μας να πάρει τη μορφή μαζικού φαινομένου...

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...