Wednesday, April 25, 2012

VIVA BARCA!


Ένας παλιός προπονητής του Παναθηναικού, ο Βόσνιος Ίβιτσα Όσιμ, έλεγε ότι "ή μπάλλα είναι πόρνη".Με αυτό, υποθέτω, ήθελε μάλλον να πεί ότι δεν μπορείς να την εμπιστευτείς ποτέ.

Σε τέτοιες αναλύσεις δεν θέλω να μπω, αλλά όπως και να έχει, πριν από λίγο τέλειωσε ένα παιχνίδι, εκείνο μεταξύ της ισπανικής Μπαρτσελόνα και την αγγλικής Τσέλσι, που απέδειξε, ίσως με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο, ότι το ποδόσφαιρο είναι ίσως το πιο συναρπαστικό ομαδικό άθλημα στον κόσμο, αλλά δίκαιο δεν είναι πάντοτε.

Νομίζω πως αυτό που είδαμε απόψε, αλλά και στο πρώτο παιχνίδι στο Στάνφορντ Μπρίτζ του Λονδίνου, δηλαδή την Τσέλσι να περνάει την σέντρα τρεις φορές και να πετυχαίνει ισάριθμα γκολ και να προκρίνεται στον τελικό του φετεινού Τσαμπιονς Λίγκ, και την Μπαρτσελόνα να σφυροκοπάει ανελέητα την εστία των Άγγλων, που πρώτη φορά τους έχω δει να αμύνονται μόνο (ίσως επειδή έχουν Ιταλό προπονητή, τον Ντί Ματέο, που ξέρει καλά την τέχνη του "κατενάτσιο"), να σημαδεύει 4 φορές τα δοκάρια, και να μένει απ' έξω. 1-0 κέρδισε η Τσελσι στο πρώτο παιχνίδι. 2-2 έληξε το αποψινό, καί έτσι πέρασε στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν, απεύχομαι, η την Ρεάλ Μαδρίτη, ελπίζω, μπας και αποδοθεί, εκ των υστερων, ολίγη ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.

Διαβάζω τώρα τα εγγλέζικα sites, όπου ακόμα και το συνήθως ψύχραιμο BBC, το οποίο στο Euro του 2004 σχεδόν χλεύαζε την "αμυντικογενή Εθνική Ελλάδος του Ότο Ρεχάγκελ", (που σε σχέση με την αποψινή Τσελσι ήταν άκρως επιθετική!), και να αποθεώνει την "σπουδαία τακτική του Ντι Ματέο, και την αυτοθυσία των παικτών του".

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον αδίκως κερδίσαντα, και τον δικαίως ηττηθέντα. Και οι δύο πιστεύουν ότι είναι σπουδαιότεροι απ' όσο στην πραγμαικότητα είναι.

Μερικοί απόψε, χάρηκαν με τον αποκλεισμό της Μπάρτσα. Άκουγα όλο και πιο πολλούς τον τελευταίο καιρό, να κατηγορούν το passing game της, να βρίσκουν βαρετό το παιχνίδι που παίζει, και να θεωρούν ότι ήρθε ο καιρός να αναδειχθεί μια άλλη ποδοσφαιρική υπερδύναμη στην Ευρώπη.

Εγω νομίζω ότι η αποψινή Μπαρτσελόνα απέδειξε ότι, ακόμα και στην ήττα, ακόμα και έχοντας αποκλειστει από τον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ, και έχοντας χάσει και το πρωτάθλημα της Ισπανίας, παραμένει (για όσους αγαπούν πραγματικά το καθαρό ποδόσφαιρο και όχι την ακάθαρτη τακτική) η αδιαφιλονίκητα, και μακράν όλων των υπολοίπων, καλύτερη ομάδα του πλανήτη.

1 comment:

  1. VISCA EL BARCA ΧΡΗΣΤΟ...ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...