Monday, April 23, 2012

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΤΕ


Όταν παρακολουθείς την Ελλάδα από μακριά, και αυτό συμβαίνει συνήθως μέσω τηλεόρασης και διαδικτύο, δεν έχεις την πλήρη εικόνα και τα πράγματα είναι πιο αποκαρδιωτικά. Οι ειδήσεις, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δείχνουν το χειρότερό της πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο εισπράττεις. Και αυτό σε πληγώνει. Ιδίως όταν καλείσαι, ή νοιώθεις πως έχεις την ανάγκη, να το υπερασπιστείς.

Εκείνο που δεν βλέπεις ποτέ όταν είσαι μακριά από την Ελλάδα, ιδίως αυτές τις δύσκολες εποχές, είναι η καλή της όψη, και δεν αναφέρομαι εδώ στις ειδυλλιακές φωτογραφίες των νησιών μας, ή κάποιων αρχαίων μνημείων λουσμένων στο φως, ή αγκαλιασμένων από ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Αναφέρομαι στην μικρή Ελλάδα του καθενός μας. Των φίλων με τους οποίους μπορείς να συνεννοηθείς. Των συνεργατών με τους οποίους μπορείς να δουλέψεις. Των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων που μπορούν να σε εμπνεύσουν, να σε συγκινήσουν, να σε κάνουν να σκεφτείς.

Αυτήν την Ελλάδα, την ονομάζω "περίγυρο". Γιατί νοιώθω ότι με περιβάλλει, και ότι με κρατά αλώβητο από ασχήμια που απλώνεται λίγο πιο πέρα, αλλά δυστυχώς, τόσο κοντά ακόμα.

Ετούτη η κρίση έχει ξεβράσει πολλές ακαθαρσίες. Οι οδυνηρές έκπλήξεις είναι τόσες πολλές, και τόσο συχνές, που πιά δεν κάνουν τόση εντύπωση. Απλώς επιβεβαιώνουν ότι το "πιο κάτω" στη χώρα μας, έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος απ' ότι μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Έχει αναδείξει όμως, αυτή η ίδια κρίση, και απίστευτα διαμάντια. Μερικά από τα πιο ωραία κείμενα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Ανθρώπους που υπομένουν και παλεύουν τις δυσκολίες με απερίγραπτη στοικότητα, αξιοπρέπεια, και δύναμη. Ο φίλος μου ο Γιώργος, που γιορτάζει σήμερα, μου έλεγε στο τηλέφωνο, "Χρήστο, η κάθε μου μέρα είναι κι ένας αγώνας. Νοιώθω πως κερδίζω τη ζωή μου βήμα-βήμα".

Ο Γιώργος έχει χάσει πολλά σε αυτήν την κρίση, όπως πολλοί συνάνθρωποί μας. Δεν μιλάει, όμως, για απώλεια. Αλλά ζωή, που κερδίζεται ξανά από την αρχή.

Ο Γιώργος δεν θα γίνει ποτέ θέμα στην τηλεόραση. Η ιστορία του δεν θα αναρτηθεί σε κανένα post. Η άποψή του για την κατάσταση δεν θα αποτυπωθεί σε καμμία δημοσκόπηση. Εκτός από ευαίσθητος, είναι και σκεπτόμενος άνθρωπος ο Γιώργος. Και ο χώρος για τέτοιους ανθρώπους, στην λαίλαπα των ρεπορτάζ και αναλύσεων, είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Και όμως, τώρα που είμαι μακρυά, την μόνη Ελλάδα που μπορώ να υπερασπίζομαι είναι αυτή ακριβώς. Του Γιώργου όλων μας. Του περίγυρου καθενός μας. Του ανυπολόγιστου ολονών τους!....

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...