Monday, April 9, 2012

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΣ: Η ΠΙΟ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΟΛΩΝ ...

ΡΥΖΙ ΒΡΑΣΤΟ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΟ



Μεγάλη Εβδομάδα, δεν υπάρχει πιό νηστήσιμο φαγητό από ένα βραστό ρύζι! Ναι, αλλά να γίνει και λίγο αφράτο... Οι πιό δύσκολοι λοιπόν τύποι ρυζιού να γίνουν αφράτοι είναι η δική μας καρολίνα και το ... γειτονικό μας basmati. Συνήθως κολλάνε στο τέλος και άμα τυχόν πας να τα φας 2-3  ώρες αργότερα έχουν γίνει μία μάζα....  Εεεε, ο τηλεοπτικός μας καλός φίλος Jamie μας μαθαίνει πως να κάνουμε σπυρωτό basmati και εμείς σαν ... ελληνάρες το δοκιμάσαμε και με καρολίνα. Δεν γίνεται τόσο σπυρωτό όπως το basmati αλλά  γίνεται πόλύ αφράτο, καμμιά σχέση με το γνωστό βράσιμο. Ο ατμός εδώ λοιπόν μας δίνει την λύση βράζοντας το ρύζι σε δύο φάσεις, μία να μαλακώσει στο νερό και μετά στον ατμό. Δοκιμάστε το !


350 γρ ρύζι καρολίνα  η basmati
αλάτι
κουρκουμάς (turmeric)  - προαιρετικό


Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και αφήστε το νερό ώστε αρχίσει να βράζει.  Ξεπλύνετε καλά το ρύζι σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό για 1 λεπτό περίπου, ή μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό (αυτό θα βοηθήσει τους κόκκους να μην κολλήσουν μεταξύ τους).  Προσθέστε το ρύζι στο βραστό νερό και περιμένετε να δείτε ότι τα σπυριά του ρυζιού αρχίζουν να χοροπηδούν.  Προσθέστε τον κουρκουμά (προαιρετικό κυρίως με basmati) στην κατσαρόλα και  βράστε το ρύζι για 5 λεπτά.  Αν έχετε βάλει καρολίνα ανακατέψτε το ρύζι στην αρχή έντονα.  Αδειάστε το ρύζι σε ένα μεταλλικό σουρωτήρι.
Βάλτε στην κατσαρόλα 2 δάχτυλα νερό και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώστε την φωτιά σε μέτρια. Καλύψτε το ρύζι στο σουρωτήρι καλά με αλουμινόχαρτο ή και με ένα καπάκι. Τοποθετήστε το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και αφήστε το ρύζι στον ατμό για 5 λεπτά (καρολίνα) η πάνω για 10 έως 12 λεπτά αν έχετε basmati. Δοκιμάστε το ρ’ύζι στο αλάτι. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αν είστε έτοιμοι, σερβίρετε αμέσως.  Αν όχι, αφήστε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι έτσι το ρύζι να παραμείνει ζεστό για 20 λεπτά είναι basmati η 10 αν είναι καρολίνα.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...