Saturday, March 26, 2011

Άβυσσος η ψυχή (και το σώμα) του ανθρώπου


Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, οι μισοί σχεδόν γιατροί της χώρας συνταγογραφουν χάπια placebo στους ασθενείς τους. Τα χάπια αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε, από βιταμίνες, ομοιοπαθητικά σκευάσματα, μέχρι και απλή ζάχαρη. Αλλά, όπως επισημαίνει ο Ιταρικός Σύλλογος, σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και αυτά, τα "ψεύτικα" φάρμακα, μπορεί να είναι αποτελεσματικά μολονότι, όπως διευκρινίζεται, δεν ξέρουν, ούτε καταλαβαίνουν πλήρως οι επιστήμονες πως ακριβώς αυτά τα placebo επενεργούν.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον πάντως, είναι ότι διαπιστώθηκε πως η αποτελεσματικότητα αυτών των ψευδο-σκευασμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι π.χ. το μέγεθος και το χρώμα του χαπιού. Επίσης, βρήκαν ότι όσο πιο ακριβό είναι το placebo χάπι, τόσο πιο υψηλό είναι και το ποσοστό επιτυχίας του. Τέλος, είδαν από τις έρευνες που έκαναν, ότι όταν τα placebo χορηγούνται ενδοφλεβίως, είναι πιο αποτελεσματικά παρά άν τα λαμβάνει ο ασθενής σε μορφή χαπιού.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...