Monday, March 28, 2011

Ο κόσμος θέλει ειδήσεις, όχι "ομιλούσες κεφαλές"

Μερικές φορές, οι αλήθειες, ή έστω κάποιες αλήθειες, λέγονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Για παράδειγμα, αίσθηση προκάλεσα, και αντιδράσεις έφεραν, τα επαινετικά λόγια για το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, αλλά και τα επικριτικά για τον τρόπο που παρουσιάζουν τις ειδήσεις πλέον τα δυτικά μέσα, και δή τα αμερικάνικα, όχι κάποιος άραβας πολιτικός, επιστήμων ή επιχειρηματίας, αλλά μία Αμερικανίδα πολίτης, και μάλιστα υψηλοτάτου αξιώματος: η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ιδού η ακριβής δήλωσή της για το Αλ Τζαζίρα που, επαναλαμβάνω, και χωρίς να παραγνωρίζει και τις όχι ασήμαντες εξαρτήσεις του καναλιού από τον μονάρχη του Κατάρ, που το χρηματοδοτεί, λέει πολλές, πικρές αλλά και μεγάλες αλήθειες:

«Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών. Ο λόγος που η τηλεθέασή του ανεβαίνει σις ΗΠΑ είναι γιατί μεταδίδει αληθινές ειδήσεις. Μπορεί να μη συμφωνείς, αλλά αισθάνεσαι ότι παρακολουθείς ειδήσεις επί 24ώρου βάσεως, αντί για ένα εκατομμύριο διαφημιστικά μηνύματα και ατέρμονες διαφωνίες ανάμεσα σε ομιλούσες κεφαλές (σ.σ.: αγγλιστί, Talking Heads) και όλα τα υπόλοιπα, που συνοδεύουν τις δικές μας ειδήσεις και δεν προσφέρουν ουσιαστική πληροφόρηση σ’ εμάς – πόσω μάλλον σε ξένους θεατές».

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...