Saturday, March 26, 2011

Πληρώνει και ο Πολιτισμός την κρίση


Η οικονομική κρίση στην Ισπανία ανάγκασε την Λυρική Σκηνή Liceu της Βαρκελώνης να καθυστερήσει την έναρξη του προγράμματός της για την περίοδο 2011-2012, και ίσως αναγκαστεί (όπως διαβάζω σε τηλεγράφημα του Ασοσιέϊτεντ Πρές) να προβεί και σε απολύσεις υπαλλήλων.

Οι περικοπές των επιχορηγήσεων από το ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλωνίας, έχουν μειώσει τον προυπολογισμό της Licen κατά $65 εκατομύρια, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά $14 εκατ. σε σχέση με τα χρήματα που λάμβανε πριν από 2 χρόνια.

Η επόμενη καλλιτεχνική περίοδος της Όπερας Liceu αρχίζει στις 7 Οκτωβρίου αντί αρχές Σεπτεμβρίου όπως συνήθως, με τον Φάουστ του Σαρλ Γκουνό.

Το Θέατρο Liceu εγκαινιάστηκε το 1847. Την καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012 θα φιλοξενήσει 119 παραστάσεις - 5 λιγότερες από φέτος. Απασχολεί 395 ανθρώπους, ενώ πέρυσι απασχολούσε 441.

Από την οικονομική κρίση έχει επηρρεαστεί και το Τεάτρο Ρεάλ της Όπερας της Μαδρίτης, μολονότι έχει εξισορροπήσει κάπως τις ζημιές του με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, καθώς επίσης και με αύξηση του αριθμού των χορηγιών. Εδώ και περίπου 2 χρόνια η Ισπανία παλεύει με την οικονομική κρίση, έχοντας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, 20%, ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...