Sunday, January 16, 2011

"Είστε όλοι καραγκιόζηδες"!


Μόλις γύρισα από «διασκέδαση». Θα ήθελα πολύ να ήταν. Γιόρταζε ο καλύτερός μου φίλος, και είχα διάθεση ωραία.

Πήγαμε σ’ ένα καινούργιο εστιατόριο, στη Κηφισιά. Καινούργιο, δηλαδή, από το περασμένο καλοκαίρι. Ονομάζεται Cash, και βρίσκεται στην οδό Δηληγιάννη, πολύ κοντά στη Πλατεία Κεφαλαρίου.

Είναι πολύ … της μοδός, το μαγαζί. Διάβασα και πριν μερικούς μήνες ενθουσιώδη κριτική στο «Αθηνόραμα».

Ήταν όντως πολύ καλό το φαγητό – «έπεσε μέσα», όπως λέμε, ο κριτικός. «Έπεσε έξω», όμως, στην ατμόσφαιρα, που ήταν απελπιστικά αφόρητη, αφού δεν υπήρχε σχεδόν ούτε ένα τραπέζι που να μην είχε «πάρει φωτιά» από τα τσιγάρα και, κυρίως, τα πούρα.

Σε διπλανό τραπέζι είδα και τον αδελφό του Πρωθυπουργού μας, τον Νίκο Παπανδρέου, να απολαμβάνει με την παρέα του το ωραίο δείπνο. Δεν ξέρω εάν υπέφερε, όπως εμείς οι μη καπνιστές, από την άκρως αποπνικτική ατμόσφαιρα, αλλά σκέφτηκα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι απλός αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά δραστηριοποιείται πολιτικά παρά τω πλευρώ του, και πρόσφατα μάλιστα οργάνωσε μεγάλο συνέδριο στον Αστέρα Βουλιαγμένης, με τη συμμετοχή ηγετών και από άλλες χώρες, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Ερντογάν, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε κάποιο περιοδικό, επίσης, νομίζω «Οικονομική» λεγόταν (το βρήκα σε ένα αεροπλάνο της Aegean σε μια πτήση προς τη Κύπρο) ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Νίκου Παπανδρέου για μία άλλη, «μεγάλη παρανομία» των Ελλήνων, που είναι ο μη σεβασμός του copyright.

Αλλά γιατί – σκέφτηκα απόψε μέσα στους καπνούς του Cash – να πειθαρχήσω σ’ εκείνον τον νόμο, ή σε οποιονδήποτε άλλον ακόμα, όταν μπροστά στα μάτια της «εξουσίας», ο Νεοέλληνας αγνοεί και εξευτελίζει τον Νόμο;

Είναι τόσο γελοία δε η κατάσταση, που στην είσοδο του καταστήματος, υπάρχει ένας «πάγκος» πίσω από τον οποίο είναι εγκατεστημένοι κάποιοι εκπρόσωποι, προφανώς, της εταιρείας που βγάζει τα τσιγάρα μάρκας Davidoff, και τα πουλάει στους εισερχόμενους.

Δηλαδή, δεν φτάνει που το κατάστημα είναι παράνομο αφού επιτρέπει στον κόσμο να καπνίζει, αλλά τους πουλάει κιόλας, εντελώς στα φανερά, το … απαγορευμένο προϊόν.

Η κυβέρνηση, εφ’ όσον είναι ανίκανη πια να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε, πρέπει αμέσως να τον καταργήσει. Είναι καλύτερα να είμαστε τριτοκοσμικοί χωρίς νόμο, παρά τριτοκοσμικοί με νόμο. Η συνέχιση αυτού του αστείου, δίνει απλώς το δικαίωμα σε έναν πολίτη που αύριο θα συλληφθει και θα δικαστεί για μία άλλη παράνομη πράξη, να σταθεί προς όλους τους νομοθετούντες και νομοθέτες και να τους βροντοφωνάξει «είστε καραγκιόζηδες»!

Εννοείται δε ότι, εμείς που θέλουμε (άκου θράσος) να πηγαίνουμε κάπου και να απολαμβάνουμε το φαγητό και το ποτό μας χωρίς καπνό από πούρα και τσιγάρα, θα πηγαίνουμε πια μόνο στα λίγα μαγαζιά που σέβονται τον εαυτό τους και τηρούν τον νόμο.

Γι’ αυτό και από σήμερα, καθιερώνουμε black list για τα μαγαζιά που παρανομούν, επιτρέποντας το κάπνισμα, και blue flag για εκείνα που είναι νόμιμα και καθαρά. Όσοι πιστοί, συνδράμετε στην σύνταξη των καταλόγων.

2 comments:

  1. Αγαπητέ μου κύριε Μιχαηλίδη,
    Η λύση της "συνύπαρξης", καπνιστών και μη καπνιστών, θα ήταν η αναδιατύπωση του αντικαπνιστικού νόμου έτσι ώστε να ισχύει
    η απαγόρευση π.χ. για τις ώρες 13:00-15:30
    και 20:30-23:00.
    Θα μπορούσε (το προτεινόμενο ωράριο) να
    ισχύει με τη φροντίδα των καταστηματαρχών.
    Απαγόρευση μόνο κατά τη διάρκεια που κάποιος
    θέλει να γευματίσει ή δειπνήσει, χωρίς τη
    συνοδεία καπνού.

    Υ.Γ. Τι προγραμματισμός υπάρχει για το μελλον της εκπομπής Μάνος, Sebastian, Floyd?

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα Λευτέρη.

    Οπως γραφω και σε νεότερό μου post, θεωρώ πως, ειδικά στην Ελλάδα, οι μικροδιευθετήσεις, κάποια, στιγμή, πολύ γρηγορα μάλιστα, οδηγούν σε μεγάλες, πάλι, αποκλίσεις.

    Εάν η Ελλάδα σήμερα πελαγοδρομεί, το οφείλει σε μεγάλο μέρος στην αδυναμία του Κράτους να εφραμόσει τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει.΄Εάν αποτύχει και σ' αυτό, νομίζω ότι λίγες θα είναι πά οι πιθανότητες να πουμε ότι πράγματι, αρχίζουμε να αλλάζουμε.

    Οσο για τον ... προγραμματισμό για το Τρίτο.Μακάρι να ήταν στο χέρι μου, θα το ήθελα πολύ. Οι αιτήσεις όλων είναι πλέον στα χέρια του ΔΣ. Αναμένουμε.

    Φιλικά,
    Χρηστος

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...