Μιά είδηση ενδιαφέρουσα από "Το Καποδιστριακό", μηνιαία έκδοση του (πολύπαθου) Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:
"Μπορεί να θεωρείται ο σκύλος ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα αποτελεί έναν "μεγάλο εχθρό" για το περιβάλλον, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Νεοζηλανδοί μελετητές του Πανεπιστημίου Victoria υπολόγισαν το ενεργειακό αποτύπωμα ενός κατοικίδιου σκύλου, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τις καθημερινές του συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργεας. Κατά κύριο λόγο υπολόγισαν ότι ένας μέσος σκύλος καταναλώνει ετησίως 164 κιλά κρέατος και 95 κιλά δημητριακών σε ξηρά τροφή. Αυτό σημαίνει ενεργειακό αποτύπωμα 8400 τ.μ., την ώρα που η κατασκευή ενός αυτοκινήτου 4Χ4 και η κίνησή του για 10.000 χιλιόμετρα τον χρόνο αφήνει αποτύπωμα 4100 τ.μ. Η μελέτη προκάλεσε, βέβαια, την οργισμένη αντίδραση φιλόζων, και το περιοδικό New Scientist θέλησε να επιβεβαιώσει τα πορίσματά της. Ανέθεσε σε ένα βρετανικό περιβαλλοντικό ινστιτούτο να υπολογίσει ξανά τό ενεργειακό αποτύπωμα ενός σκύλου και κατέληξε σε αντίστοιχο συμπέρασμα: Η χρήση ειδικών τροφών για σκύλους κάνει τα κατοικίδια περιβαλλοντικό εφιάλτη. Ωστόσο, και οι γάτες δεν πάνε πίσω, καθώς έχουν ενεργειακό αποτύπωμα 0,15 εκατρίων κατά τι μικρότερο από αυτό που έχει ένα Volkswagen Golf σε ετήσια βάση. Το αποτύπωμα δύο ποντικιών χάμστερ ειναι αντίστοιχο με μιας τηλεόρασης πλάσμα, ενω ακόμα και το χρυσόψαρο δεν ειναι εντελώς αθώο περιβαλλοντικά, διότι καταναλώνει, τρώγοντας έτοιμες τροφές, ενέργεια όσο δύο κινητά τηλέφωνα."
Ενδιαφέρον αλλά πάντως η μεθοδολογία είναι προβληματική από μια σχετικά σύντομη ανάγνωση / περιήγηση που έκανα. Πρώτο και βασικότερο, το κρέας που χρησιμοποιείται για σκυλοτροφές είναι συνήθως υπολείμματα κρέατος από άλλες χρήσεις που μάλλον έτσι κι αλλιώς θα πήγαιναν για πέταμα.
ReplyDelete