Monday, October 14, 2013

ΠΙΚΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ


ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, 46, αναπληρωτής καθηγητής  Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Πήρε το διδακτορικό του στην Οικονομική Ανάλυσης του Δικαίου, από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, ΗΠΑ. Γύρω στο μεσημέρι, χθες, έγραψε τα εξής λίγα (αλλά στην ουσία τόσο πολλά…) στο twitter του: Στο πανεπιστήμιο που διδάσκω είναι όλα κλειστά. Στο πανεπιστήμιο που σπούδασα, πήραν πριν από λίγο άλλο δύο Νόμπελ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ: Δεν χρειάζεται το παραμικρό σχόλιο. Ίσως, μόνο, να αποσταλεί το παραπάνω tweet σε όλους τους διατελέσαντες υπουργούς Παιδείας της Ελλάδος από την μεταπολίτευση μέχρι τώρα. Αλλά πάλι, θα το καταλάβουν; Κι αν το καταλάβουν, θα νοιώσουν κάτι;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Τρεις Αμερικανοί επιστήμονες, ο Γιουτζήν Φέϊμα, 74, ο Λαρς Πίτερ Χάνσεν, 61, και ο Ρόμπερτ Σίλερ, κέρδισαν το φετεινό Νόμπελ Οικονομικών. Το σκεπτικό ήταν ότι με την συνολική τους δουλειά (ο καθένας, όμως, ξεχωριστά), πρόσφεραν πολύτιμη εμπειρική ανάλυση για την κατανόηση των τιμών των μετοχών. Απέδειξαν, μάλιστα, αυτό που λένε οι σώφρονες και αγνοούν οι της εύκολης αρπαχτής: ό,τι οι τιμές των μετοχών, μακροπρόθεσμα (και ποτέ βραχυπρόθεσμα), «τείνουν να ακολουθούν καθιερωμένους κανόνες». Όποιοι τους σέβονται και τους ακολουθούν, μπορεί να κερδίσουν. Όποιοι τους αγνοούν, χαίρονται για λίγο, αλλά μετά κλαίνε με μαύρο δάκρυ.

2 comments:

  1. Ο κ. Χαντζής είναι από τους αγαπημένους καθηγητές για τους φοιτητές του, το αμφιθέατρο είναι πάντα γεμάτο και το έχει κερδίσει με πραγματική και αυστηρή επιστημονική δουλειά. Παράλληλα διατηρεί μιαν ανθρώπινη και φιλική σχέση με τους φοιτητές τους, πρόθυμος να βοηθήσει και να προτείνει λύσεις, τις οποίες οφείλει να υλοποιήσει ο φοιτητής. Από τους καλύτερους των ελληνικών ΑΕΙ.
    Αυτά από την εμπειρία μου ως φοιτήτριά του πριν χρόνια

    ReplyDelete
  2. Πόσα πολλά μπορεί να πει κανένας για την προσωπική του ματιά στον κόσμο. Άραγε φαντάζεται πόσες άλλες διαφορετικές ματιές υπάεχουν δίπλα του?
    το κακό δεν είναι να έχεις μία άποψη, να την εκφράζεις ή να την θαυμάζεις. το κακό είναι να πιστεύεις (με διακριτική αλαζονεία) οτι κατέχεις την αλήθεια και οτι οι άλλοι που βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά είναι απλώς κακόμοιροι ηλίθιοι.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...