Monday, March 26, 2012

IN MEMORIAM: Αντόνιο Ταμπούκι, Ιταλός συγγραφέας, 1943-2012


Ο Αντόνιο Ταμπούκι, γιος ενός εμπόρου αλόγων, που έφτασε να γίνει ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς της Ιταλίας, πέθανε χθές, 25.03.2012, σε ηλικία 68 ετών στη Λισαβόνα, έπειτα από μακρά ασθένεια.

Ο Ταμπούκι, που ανέμεσα στα πολλά έργα του ξεχωρίζουν το "Ινδικό Νυχτερινό", το "Έτσι ισχυρίζεται ο Περέϊρα" και το "Ο Τριστάνο Πεθαίνει", και που έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, ήταν και καθηγητής πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην πορτογαλική λογοτεχνία.

Έγινε ιδιδίτερα γνωστός και δημοφιλής στην Ιταλία λόγω της αδυσώπητης κριτικής που άσκησε εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και ενός λογοτεχνικού ήρωα που εφηύρε, συγκεκεριμένα ενός υπέρβαρου Καθολικού δημοσιογράφου, ο οποίος αφοσιώθηκε στον αγώνα κατά του φασισμού στην Πορτογαλία υπό του καθεστώτος Σαλαζάρ, στο εξαιρετικό μυθιστόρημα "Έτσι ισχυρίζεται ο Περέϊρα", του 1994.

Το έργο αυτό έγινε κάτι σαν σύμβολο, όχι μόνο για τους ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο υπέρ της ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης και της πληροφορίας, αλλά και γιά εκείνους τους συμπατριώτες του Ιταλούς που είχαν ταχθεί, εκείνη τη χρονιά που έγραψε το βιβλίο, εναντίον της εισόδου του Μπερλουσκόνι στην πολιτική.

Ο Ταμπούκι έγραφε απλά και κατανοητά. Όλα του τα κείμενα περιστρέφονται γύρω από καθημερινούς ανθρώπους των οποίων οι ζωές μεταμορφώνονται από κάποιο ταξίδι, από κάποιες τυχαίες συναντήσεις και γνωριμίες, ή από κάποιες εσωτερικές αμφιβολίες και προβληματισμούς.

"Πάντοτε ένοιωθα να με ελκύουν οι βασανισμένοι και γεμάτοι από αντιφάσεις άνθρωποι", είχε δηλώσει κάποτε στο περιοδικό Courier που εκδίδεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

"Όσο περισσότερες αμφιβολίες έχουν, τόσο το καλύτερο. Ανθρωποι με πολλές αμφισβητήσεις μερικές φορές βρίσκουν τη ζωή πιο καταπιεστική και εξαντλητική από άλλους, και είναι και πολύ πιο ενεργητικοί.Δεν με εκφράζουν οι άνθρωποι που ζούν μιά γεμάτη και ικανοποιητική ζωή", συμπλήρωσε.

Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1943 στην Πίζα, έναν χρόνο πριν οι συμμαχικές βόμβες πέσουν πάνωστη πόλη. Ήταν μοναχογιός ενός εμπόρου αλόγων.

Σπούδασε λογοτεχνία και φιλοσοφία στην Τοσκάνη, πριν αρχίσει τα ταξίδια του στην Ευρώπη, στα χνάρια των αγαπημένων του συγγραφέων.

Ευρισκόμενος στο Παρίσι, αγόρασε μια συλλογή ποιημάτων του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσόα. Αυτό πυροδότησε τον μεγάλο έρωτά του με την Πορτογαλία, που διήρκησε ολόκληρη ζωή. Εκεί, γνώρισε και την γυναίκα του.


Διατηρώντας την κατοικία του στην Πορτογαλία, ο Ταμπούκι επέστρφε στην Ιταλία όπου δίδασκε προτογαλική γλώσσα και λογοτεχνία στην Μπολόνια. Εκεί, επίσης, μετέφρασε έργα του Πεσόα.
(Πηγή:Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

1 comment:

  1. Καλημέρα φίλτατε Χρήστο.

    Μια , ακόμα , μεγάλη απώλεια για τον χώρο της τέχνης ! απλά να υπενθυμίσουμε ότι ό εκλιπών είχε μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα καί ιδιαίτερα για την Κρήτη όπου είχε καί πολλούς φίλους καί ότι επίσης είχε εμφανισθεί πέρυσι στις 19/05/11 στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση " Ταξίδια μέσα καί έξω απο τον χρόνο " , καί τον είχε παρουσιάσει στο κοινό ό επίσημος μεταφραστής του στα ελληνικά ό Ανταίος Χρυσοστομίδης !

    Καλη συνέχεια.
    Αγγελίδης Θεόδωρος

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...