Monday, March 12, 2012

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΠΕΝΝΕΣ

Αυτή την εποχή θα βρείτε άφθονες μικρές φθηνές γαρίδες στα ψαράδικα (10 ευρώ περίπου) και νομίζω ότι μπορεί να φτιάξετε ένα εκπληκτικό φαγητό, εύκολα και γρήγορα. Νομίζω ότι είναι από τα λίγες πάστες με θαλασσινά που έχουν τέτοια αρώματα και αυτή την εποχή είναι ευακιρία να φτιάξετε αυτό το φαγητό ακόμα και για ένα καλό τραπέζι. Για κρασί θα πρότεινα ένα εξαιρετικό λευκό από τις Κυκλαδες, το ΠΑΡΟΣ του Μωραίτη, φρέσκο με έντονα αρώματα και στην μύτη και στο στόμα.

(ΣΗΜ.: Για όσους νηστεύουν λόγω Σαρακοστής, η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για Σάββατο-Κυριακή, που επιτρέπεται η κατάλυσις οίνου και ελαίου. Χρ.)



1.000 γραμμ φρέσκιες μικρές γαρίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε 5-6 κομμάτια
1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες (500 γραμμ)
½ ματσάκι μαϊντανός
3 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γλ.  ξερό θυμάρι η 2 κ.γλ. φρέσκο
⅔  κουταλάκι κοφτό μπούκοβο (προαιρετικό)
1 πακέτο πέννες
Ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο
αλάτι, φρέσκο μαύρο πιπέρι


Κόψτε τα κεφάλια από τις γαρίδες και καθαρίστε με λίγο νερό την περιοχή στην άκρη τους.  Βάλτε ελαιόλαδο σε τηγάνι και μόλις κάψει ρίξετε μέσα τις γαρίδες (σε δύο δόσεις) ώστε να σοταριστούν και από τις δύο πλευρές τους. Στο τέλος ρίξτε το κονιάκ και μετά από ένα λεπτό βγάλτε τις από το τηγάνι. Αφήστε μέσα στο τηγάνι το ελαιόλαδο από το σοτάρισμα.

Βάλτε νερό σε μια κατσαρόλα και αφού βράσει προσθέστε αλάτι και τις πέννες. Βράστε σύμφωνα με τις οδηγίες και στραγγίστε την πάστα όταν θα είναι al dente. Βάλτε την πάστα πίσω στην κατσαρόλα.

Με το που θα βάλετε το νερό για να βράσει ετοιμάστε την σάλτσα για τις γαρίδες. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο στο ζεστό τηγάνι και ρίξτε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήστε 3-4 λεπτά και μετά προσθέστε και την κονσέρβα με την ψιλοκομμένη ντομάτα, το θυμάρι και το μπούκοβο (προαιρ.).

Προσθέστε ακόμη λίγο νερό κατά βούληση και αφήστε την σάλτσα να βράσει για 3 λεπτά. Μετά ρίξτε και τις γαρίδες και ανατέψτε τα όλα μαζί. Προσθέστε στο τέλος τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Αδειάστε τις γαρίδες με την σάλτσα τους μέσα στην κατσαρόλα με τις πέννες και ανακατέψτε. Σερβίρετε συνοδεύοντας με ένα παγωμένο λευκό κρασί η και ροζέ.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...