Monday, March 19, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: Φακές Λευκαδίτικες

Τώρα που είμαστε στην περίοδο της νηστείας, που να τολμήσω να στείλω στον Χρίστο συνταγή με... κρέμα γάλακτος.. Ετσι σήμερα θα γράψω το πως φτιάχνονται οι σωστές φακές σούπα σύμφωνα με την ιεροτελεστία της καλής Λευκαδίτισας νοικοκυράς... . Στέκεται υπομονετικά πάνω απο την κατσαρόλα ανακατεύοντας την σούπα υπομονετικά επί 1 - 1,5 ώρα μέχρι να χυλώσουν οι φακές και έτσι να αφήσουν τα αρώματα τους μέσα στην κατσαρόλα.  Βέβαια, αν είναι φακές απο την Εγκλουβή η Λευκαδίτισα,που ξέρει καλά τη σημασία του χυλώματος, θα κάτσει ...λιγότερη ώρα επειδή είναι πιό βραστερές αλλά και πιό νόστιμες, γιαυτό  και είναι περιζήτητες... (και οι φακές και οι Λευκαδίτισες !). Μάλιστα ίσως να τις έχουν πιστοποιήσει και σαν ΠΟΠ προϊόν, δεν το ξέρω σίγουρα. Για μιά πιό εύκολη εκδοχή, άμα μάλιστα δείτε στο τέλος ότι οι φακές σας δεν είναι βραστερές, η λύση του μπλέντερ είναι μιά πολύ καλή επιλογή...



400 γραμμ  φακές ψιλές
8 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο
2 -3 σκελίδες σκόρδου
1 φύλλο δάφνης
αλάτι


Πλένουμε τις φακές δύο φορές,  γεμίζοντας με κρύο νερό την κατσαρόλα που θα τις βράσουμε, και ό,τι επιπλέει από επάνω το βγάζουμε με ένα σουροτιράκι.

Βάζουμε 3-4 δάκτυλα κρύο νερό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τις φακές και αφού πάρουν μία - δύο βράσεις προσθέτουμε λίγο κρύο νερό και τις σουρώνουμε.

Ξαναβάζουμε λίγο κρύο νερό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε πάλι τις φακές, να σκεπάζονται ένα δάκτυλο από πάνω. Οταν πάρει βράση το νερό τις αφήνουμε 5 λεπτά και μετά αρχίζουμε να τις ανακατεύουμε προσθέτοντας από λίγο νερό κάθε φορά, έτσι ώστε το νερό να μην ξεπερνά τα 2 -3  εκατοστά πάνω από τις φακές. Οι φακές σιγά σιγά αρχίζουν να φουσκώνουν και εμείς κάθε 2-3 λεπτά τις ανακατεύουμε ώστε θα αρχίσουν σε λίγο να θολώνουν το νερό τους. Μετά από καμιά ώρα ενώ τις ανακατεύουμε που και που, οι φακές θα κοντεύουν να γίνουν, οπότε ρίχνουμε 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και αν θέλουμε ένα φύλλο δάφνης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Πρέπει να έχουν χυλώσει πλέον και δοκιμάζουμε τις φακές να δούμε εάν έχουν βράσει.

Μετά από λίγα λεπτά αρχίζουμε να προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε  δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να ομογενοποιηθεί κατά το δυνατόν με φακές οι οποίες θα πρέπει στο τέλος να έχουν χυλώσει εντελώς (σύνολο βρασμού 1,5 ώρα περίπου, ανάλογα με την ποικιλία από τις φακές που έχετε και το πόσο βραστερές είναι.

Στο τέλος, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι μας  πάει στη γεύση και σερβίρουμε !

Για μια αλλαγή πάντως, αν δεν έχετε μάλιστα την υπομονή να τις κάνετε με την ιεροτελεστία της Λευκαδίτικης γιαγιάς, μπορείτε να προσθέσετε ακόμα 1 φλιτζάνι νερό και να τις χτυπήσετε καλά στο μπλέντερ. Προσθέστε και λίγο φρέσκο καλό ελαιόλαδο και έτσι θα πάρετε μιά  εξαιρετική πηχτουλή, πεντανόστιμη οφέλιμη σούπα την οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με μια βραστή σαλάτα στην οποία θα φροντίσετε να βάλετε άφθονο λεμόνι (βιταμίνη C), για να μπορέσει ο οργανισμός σας να απορροφήσει τον σίδηρο από τις φακές !

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...