Tuesday, March 6, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: Καρυδόπιττα νηστίσιμη

Μία κλασική καλή συνταγή καρυδόπιτας αυτή την περίοδο της νηστείας είναι απαραίτητη αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα κέϊκ και να συνοδεύσουμε το τσάϊ η κάποιο άλλο αφέψημα. Τα καρύδια είναι προτιμότερο να τα βάλετε σε δύο δόσεις στο μούλτι ώστε να μην κοπούν πολύ ψιλά, είναι ωραίο να βρίσκει το δόντι ! Αν τα καρύδια σας έχουν υγρασία βάλτε τα σε ένα τηγάνι να τα καβουρντίσετε πολύ ελαφρά ώστε να αρχίσουν να βγαίνουν τα αρωματά τους. Προτιμάτε Ελληνικά καρύδια, αν τα βρείτε, είναι σαφώς νοστιμότερα απο τα μολδάβικα και μάλιστα ακόμα νοστιμότερα είναι τα μικρότερα σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα. Αυτό ισχύει βέβαια για όλους τους καρπούς και ο λόγος είναι ότι τα αρωματικά στοιχεία είναι πάντα κυρίως συγκεντρωμένα στον φλοιό (και σε αμύγδαλα, φουντούκια, κλπ). Για καλύτερη παρουσίαση πασπαλίστε και λίγη άχνη από πάνω !



¾  φλυτζάνι εξαιρ. παρθένο ελαιόλαδο
1 και 1/2    φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη (η άσπρη)
1 και 1/3  φλυτζάνι καρύδια κομμενα στο μούλτι
4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (η 2 ολικής και 2 άσπρο)
1,5  φλυτζάνι νερό
4 κουτ. σούπας κονιάκ η  μαύρο ρούμι
2 κουτ. γλ. κανελλα σκόνη

1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ γλ. σόδα σκόνη διαλυμένη στο κονιάκ

1 πρέζα αλάτι

Προθερμαίνουμε τον  φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο.  Προσθέτουμε το νερό, τα καρύδια, το κονιάκ με την σόδα διαλυμένη και το ξύσμα λεμόνι.  Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με τα κανελλογαρύφαλλα και το μπέικιν.
Ανακατεύουμε καλά το μίγμα. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέϊκ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε στους 170 με 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου. Προτού το βγάλουμε δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι ώστε να βγαίνει χωρίς υγρό απο το κέϊκ.

3 comments:

  1. Αξιότιμε Κύριε Φρατζολά.

    Ευχαριστούμε πολύ για τις λαχταριστές σας συνταγές αλλά στο ποστάρισμα σας που αφορά το λεγόμενο " κίνημα της πατάτας " είχαν τεθεί καποιες απορίες τόσο απο εμένα και άν δεν κάνω λάθος καί απο μια συνοδοιπόρο , καί που πιστεύω δεν αφορούν μόνο εμάς προσωπικά αλλά καί πάρα πολύ κόσμο .

    Μ'εκτίμηση.
    Αγγελίδης Θεόδωρος

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Βασίλη.

    Θα τη δοκιμάσω άμεσα και θα σας ενημερώσω.
    Μόνο ο κύριος Μιχαηλίδης δεν μας έχει πει, πόσο καλός μάγειρας είναι.

    Καλησπέρα κύριε Θεόδωρε και Χρόνια σας Πολλά για την ονομάστική σας εορτή (40 μέρες κρατούν οι ευχές).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αξιότιμη Κυρία Τάνια σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας !

      Delete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...