Sunday, December 25, 2011

Της Δικαιοσύνης Ήλιε Ανύπαρκτε!... (Λίγες, πρώτες σκέψεις για την απόφαση προφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ)



Άς μή σταθούμε στα μικρά. Αυτά είναι αυτονόητα. Ο Γιάννης Αγιάννης, που κυνηγήθηκε μια ζωή επειδή έκλεψε για να φάει. Άνθρωποι χωρις "κοινωνικό πρόσωπο" (που συνήθως τους λέμε και "ανώνυμους"), που φυλακίζονται για ένα ασήμαντο χρέος πρός το, συνήθως αδηφάγο και διεφθαρμένο Κράτος. Ιστορίες καθημερινές, η μία σελίδα μετά την άλλη, στο βιβλίο της ζωής μας.

Άς πάμε στα πιο μεγάλα. Αυτα που βλέπουμε (έκπληκτοι και ανήσυχοι, όσοι εξακολουθούμε και πιστεύουμε σε αυτό που λέμε "ορθή σκέψη") να συμβαίνουν με την απόφαση προφυλάκισης του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, του Αγίου Όρους, του Γέροντα Εφραίμ, με το σκεπτικό "του επικινδύνου της προσωπικότητας του Ηγουμένου κυρίου Εφραίμ και της πιθανότητας τελέσεως νέων εγκλημάτων". Αυτα, παρεπιπτόντως, για τα οποία, οι τυχόν ευθύνες όποιων πολιτικών προσώπων (από τα άπειρα που γονάτιζαν στα πόδια του και φιλούσαν το χέρι του τον καιρό της παντοδυναμίας τους), έχουν ήδη παραγραφεί. Γιατί είναι τέτοιο το πολιτικό, και δικαιικό σύστημα της χώρας μας!

Και τι γίνεται τώρα; Παραμονές Χριστουγέννων, στρατός 30, τόσων, αστυνομικών, τη συνοδεία Εισαγγελέως, εισβάλουν στο Όρος, για να συλλάβουν τον "επικίνδυνο" γέροντα Εφραίμ. Και εκεί, όταν διαπιστώνουν (έστειλαν ιατροδικαστη, ο οποίος και τον εξέτασε επί τόπου!) ότι πράγματι είναι άρρωστος, έχοντας υψηλό πυρετό και απορρύθμιση διαβήτη, τον θέτουν υπό 24ωρη φρούρηση ώστε να μήν την κοπανήσει, και όταν γίνει καλά, να τον πάρουν σιδεροδέσμιο στους ναούς της Δικαιοσύνης, στην Αθηνα.

Την ίδια στιγμή, για να μείνουμε στα μεγάλα, ο άνθρωπος του υποκόσμου, Μάκης Ψωμιάδης, όλοι θυμόμαστε πόσο ... χαριτωμένα έκανε τον φυματικό στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", με πούρο δυο μέτρων στο στόμα, καί έπεισε την αδέκαστη ελληνική Δικαιοσύνη, ότι ειναι βαριά άρρωστος, και έτσι πήρε την χιλιοστή αναβολή της δίκης στην οποία θα κατηγορείτο για υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών, φοροδιαφυγή, κλπ. Ο Ψωμιάδης, αφέθηκε από την ένδοξη Ελληνική Αστυνομία να διαφύγει, μπροστα στα μάτια της, και ακόμα καταζητείται. Φίλη μου στη Καβάλα, ποιήτρια, με την οποία μιλούσα πριν λίγες μέρες, μου έλεγε: "Τι 'καταζητείται' μωρέ! Εδω κάτω είναι, μπροστα στα μάτια μας, τωρα, όπως σου μιλώ, στην πλατεία της πόλης, και πίνει καφέ. Ολοι τον βλέπουμε, όλοι τον ξέρουμε. Απορώ πως δεν τον βλέπει η αστυνομία...".

Δεν άκουσα να γίνεται ντόρος στα ΜΜΕ για αυτό - ή τουλάχιστον τόσος ντόρος που γίνεται τώρα για τον Ηγούμενο του Βατοπεδίου. Ούτε πήρα πρέφα να έγινε κανένα σούσουρο στα ΜΜΕ όταν ιδιοκτήτης μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού, καταδικάστηκε για σοβαρότατες οικοδομικές παραβάσεις. Να τι έγραφε τον Φεβρουάριο του 2010 η "Καθημερινή":
Σε εξαγοράσιμη ποινή 28 μηνών καταδικάστηκε χθες από το Εφετείο Nαυπλίου ο ιδιοκτήτης του ομίλου ΑΝΤ1 και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Μίνωας Κυριακού. Η καταδίκη αφορά πλημελημματικές κατηγορίες για πολεοδομικές παραβάσεις στην περιοχή του Αγίου Αιμιλιανού. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ η σχετική απόφαση, που καθαρογράφεται, δεν είναι αμετάκλητη.
Εν τω μεταξύ, στον κ. Κυριακού επεδόθη κλητήριο θέσπισμα με το οποίο παραπέμπεται να δικαστεί για επιπλέον πλημελημματικές κατηγορίες για τη χρονίζουσα υπόθεση της καταπάτησης αιγιαλού στην ίδια περιοχή. Οι κατηγορίες αφορούν «ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης». Ως «φυσικός αυτουργός» φέρεται ο λιμενάρχης της περιοχής, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, βεβαίωσε για τη νομιμότητα των πολεοδομικών εργασιών. Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο κ. Μίνωας Κυριακού είχε κατασκευάσει χωρίς άδεια προβλήτα και είχε μπαζώσει την ακτή με τσιμέντο. Δηλαδή οι καταδίκες και οι διώξεις αφορούν τόσο πολεοδομικές παραβάσεις όσο και παραβάσεις του νόμου περί αιγιαλού και σχετίζονται με κτίσματα στην περιοχή Ερμιονίδα, στη θέση Μετόχι Αγίου Αιμιλιανού στο Πόρτο Χέλι.
Σε πρώτο βαθμό, τον Φεβρουάριο 2007, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου είχε επιβάλει στον κ. Κυριακού ποινή φυλάκισης 4 ετών για τα αδικήματα που αφορούσαν την καταπάτηση αιγιαλού. Καταδικάστηκε ερήμην, ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή του δεν πρέπει να μετατραπεί, αλλά ούτε και η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.Μετά την έφεση που είχε υποβάλει και μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης σε δεύτερο βαθμό, είχε επιβληθεί στον κ. Κυριακού χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ ως περιοριστικός όρος.
Στην πρωτόδικη απόφαση, ο εισαγγελέας είχε διατάξει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για να καταλογιστούν ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες (τοπικό γραφείο πολεοδομίας, αστυνομία, περιφέρεια κ.λπ.) για τη μη εκτέλεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής, που έχει εκδοθεί."

Λοιπόν: Να δικαστεί ο Εφραίμ. Αλλά δίκαια. Και χωρίς διαπόμπευση, επειδή το πόπολο, συνεπικουρούμενο από τον λαικισμό των μίντια, ευκολύνεται να ρίχνει όλα τα κακά του κόσμου στη θρησκεία και στους εκπροσώπους της. Δίκαια, σημαίνει να δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν όλες οι αλήθειες, και να δικαστούν, εάν κριθεί ότι φέρουν ευθυνη, και όλα τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υποθεση αυτήν. Να δικαστεί ο Εφραίμ, αλλά να αντιμετωπιστεί εξαρχής ως αθώος, μέχρι αποδείξεως της ενοχής του. Και όχι να επικρατήσουν φωνές όπως εκείνη του κ. Αλαβάνου, ο οποίος μόλις βγηκε στην δημοσιότητα (και αυτό, αξίζει να ερευνηθεί - δηλαδή, ποιοί το "'έβγαλαν", και με ποιά ... κριτήρια;) η υποθεση Βατοπεδίου, δήλωσε ευθαρσώς ότι "ο Εφραίμ πρέπει να φυλακιστεί αμέσως". Είχα μείνει έκπληκτος, τότε, ακούγοντάς τον. Διότι δεν πίστευα ότι άνθρωπος, ιδίως από τον χώρο της λεγόμενης "ανανεωτικής Αριστεράς", θα μπορούσε να εκστομίσει τέτοια πολιτική και νομική απρέπεια. Το έγραψα κιόλας, τότε, ως "Παρασκήνιο" στην "Ελευθεροτυπία", και ο κ. Αλαβάνος δεν ειχε απαντήσει...

Λοιπόν: Στη χώρα της υπερβολής, του "άρπα-κόλλα", της διαπλοκής, της επιβολής του πολιτικο-επιχειρηματικού κατεστημένου, στη χώρα όπου η αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει ένα μάτσο αλήτες που "σπάνε" το Σύνταγμα και βυθίζουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στη κρίση (κάτι που επιβεβαιώνεται από τις μαζικές ακυρώσεις κρατησεων λόγω των επεισοδίων), αλλά ανεβαίνει με περιβολή Ράμπο στο Αγιον Όρος για να συλλάβει έναν μοναχό, στη χώρα όπου μπορεί ο κάθε πρωθυπουργός να διαλύσει πρόωρα όποτε θέλει τη Βουλή (ποτέ, ως τώρα, δεν αποδείχθηκε ότι ήταν σοβαρός και βάσιμος ο λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες), και να παραγραφούν αυτόματα τα τυχόν αδικήματα των "τυχόν" πολιτικών, σε μια τέτοια χώρα, λοιπόν, πως, και γιατί η Δικαιοσύνη να εξαιρείται από την σαπίλα;

Υ.Γ.: Γνωρίζω πολλούς πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Βατοπεδίου, και που ήταν (ή που ειναι ακόμα), πνευματικοπαίδια του γ.Εφραίμ. Δεν ξέρω εάν πάντοτε "η σιωπή είναι χρυσός", αλλά ξέρω ότι πολλές φορές μπορεί και να είναι ομολογία ενοχής, ή και έλλειψη παλλλικαριάς.

5 comments:

  1. Είναι εξεραιτικά περίπλοκο να διαβάσεις τελικά ένα τέτοιο άρθρο παρόλο που φαίνεται εξ αρχής λογικό. Δυστυχώς ή ευτυχώς η όποια καταδίκη δεν έχει σχέση με άλλες προηγούμενες υποθέσεις. Φυσικά και συνέβησαν τα παραπάνω Χρήστο αλλά απο την στιγμή που αποφασίσει κάποιος να τηρήσει τον νόμο είναι υποχρεωμένος να μην λάβει υπ όψιν τις προηγούμενες αστοχίες.Εδώ και πολλά χρόνια ο νόμος δεν τηρείται ενώ η ατάκα που ακούγεται κάθε φορά είναι εδώ γίνανε τόσα και τόσα απο μένα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται? Όσο για τα άλλα που περιγράφεις εφόσον γνωρίζατε που βρισκόταν ο Ψωμιάδης και ένα σωρό άλλες παρανομίες απλό είναι και μέσα στις υποχρεώσεις του επαγγέλματός σας να το αναφέρετε και κυρίως να το δημοσιοποιείτε την στιγμή όμως που πρέπει. Επειδή αυτό δεν το κάνετε σχεδόν ποτέ (υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις) δεν συμφωνώ με το παραπάνω κείμενο.

    ReplyDelete
  2. Σεβαστη η άποψή σας - η δική μου, όντως, είναι διαφορετική. Για τον Ψωμιάδη στην Καβάλα, δεν έχετε δίκιο. Ανατρέξτε σε προηγούμενα φύλλα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", στα πολιτικά παρασκήνια, και εκεί θα δείτε σχετικό σημέιωμα.

    ΧΜ

    ReplyDelete
  3. Δηλαδή αν στέλνατε επιστολή στην ΕΛΆΣ οτι ο Ψωμιάδης πίνει καφέ στην πλατεία της Καβάλας πιάστε τον τώρα και συγχρόνως την δημοσιοποιούσατε στην εφημερίδα την επομένη δεν θα τον έπιαναν?

    ReplyDelete
  4. Όχι αγαπητέ ανώνυμε επισκέπτη. Η δημοσιογραφία δεν λειτουργεί έτσι, παίρνοντας τηλέφωνο στην Ελας η οποία Ελας. Επιτέλους ασχοληθείτε με την ουσία της υπόθεσης αυτής, και αφήστε τα γνωστά μίζερα που τόσο μας κατα τρέχουν.

    ReplyDelete
  5. Όποτε θέλει Χρήστο η δημοσιογραφία λειτουργεί και έτσι και έχω πλείστα παραδείγματα...Αν σου προξένησα εκνευρισμό ζητώ συγγνώμη. Τέλος τα χρόνια μου πολλά για την γιορτή σου.Καληνύχτα.

    ReplyDelete

Έκλαιγα όλη νύχτα!...

  ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Από έναν δάσκαλο, που πριν από αρκετούς μήνες μου έστειλε ένα μέϊλ.   Δεν θέλω να πω το όνομά του, γιατί ζούμε μέρες αδ...