Wednesday, September 28, 2011

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ "ΕΚΤΕΛΕΣΕ" ΤΟΝ ΚΑΡΛ ΟΡΦ (Και όχι μόνον αυτόν...)

Την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή την παρουσίαση, το ίδιο βράδυ στο Ηρώδειο, της σκηνικής καντάτας "Κάρμινα Μπουράνα" του Κάρλ Όρφ, είπα ότι το έργο έγινε ευρύτερα γνωστό στη χώρα μας στα μέσα της δεκαετίας του '80 "όταν η πομπώδης εισαγωγή O Fortuna (την οποία καί έπαιξα στη συνέχεια) άνοιγε τις συγκεντρώσεις του ανδρεικού ΠΑΣΟΚ".

Λίγο μετά, έλαβα αυτό το e-mail από τακτικό ακροατή της εκπομπής, λάτρη της μουσικής, και μουσικός ο ίδιος. Με την άδειά του το αναδημοσιεύω εδώ:



Εκτιμω τις πρωινές σας εκπομπες στο Τρίτο και σας ακούω κάθε πρωι στο αυτοκίνητο μου καθοδόν προς εργασία. Χάρηκα σήμερα το πρωι (26/9/2011) για την υπενθύμιση προς το κοινό-όταν παίξατε την εισαγωγή από Κάρμινα Μπουράνα-ότι το άκουσμα αυτό χρησιμοποιήθηκε λαικίστικα στις συγκεντρώσεις του ψευδο-σοσιαλιστικου ΠΑΣΟΚ λογω της ρυθμικής του ταυτότητας, όταν έβγαινε στη σκηνή ο πατριάρχης του λαικισμού εμίρης-Ανδρέας Παπανδρέου περίφημος φίλος και του κακόγουστου δικτάτορα Καντάφι. Η αποθέωση του κιτς και να σκεφτείτε ότι ο ίδιος ο Αντρέας δεν είχε καμμία σχέση με την κλασσική μουσική και τον μουσικό πολιτισμό, μάλιστα οι βιογράφοι του λένε ότι βασικά έβλεπε μόνο ταινίες γουέστερν και σπάνια είχε θεαθεί σε χώρους ποιοτικής τέχνης. Πήγαινε μόνο για να ρίχνει ζεμπεκιές σε λαικά στέκια, προκειμένου να κολακεύει το προφίλ του κακόγουστου ελληνάρα που υπήρξε ο κύριος ψηφοφόρος του, δεν γνωρίζω αν του άρεσε τελικά το ζειμπέκικο. Το "πράσινο ζειμπέκικο", που συχνά χόρευε και ο άλλος μεγάλος λαικιστής ο γνωστός πρασινοφρουρός Άκης  ο Ελληνάρας, αποπνέει την προκλητική βαρβατίλα του κομματόσκυλου-αυτού που λέει θα σε σκίσω μάννα μου!
Καμμία σχέση πχ με το ζειμπέκικο του Γιάννη Τσαρούχη που απέπνεε λαμπρό βλέμμα, ελληνικό πνεύμα και πάθος έκφρασης παρότι χόρευε σαν διαλυμένη μαριονέτα με την χαρακτηριστική του αστάθεια. Βλέπουμε σήμερα σε τι παρακμή αξιών μας οδήγησε σήμερα όλη αυτή η κακογουστιά και ο ατέρμων λαικισμός. Επιπλέον η σημερινή εξουσία, η κυβέρνηση που έφερε το ΔΝΤ, εκπηγάζει από τις βαθειές ρίζες αυτής της κακογουστιάς και εκπροσωπεί κατά την γνώμη μου την χειρότερη απολυταρχία που γνώρισε ο τόπος μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, μπροστά της και η απριλιανή χούντα μοιάζει αστείο παιχνιδάκι.
Λυπάμαι πολύ που όταν ακούω αυτό το αριστούργημα του Καρλ Ορφ, λόγω των αναμνήσεων της ανδρεικής κακογουστιάς, αναγκάζομαι να αλλάζω σταθμό. Σας παρακαλώ κε Μιχαηλίδη μην βάζετε την εισαγωγή των Καρμινά Μπουράνα στο Τρίτο Πρόγραμμα, βάλτε άλλα κομμάτια από τα αριστουργηματικά Κάρμινα. Τι έπαθε ο σπουδαίος Καρλ Ορφ, αλλοίμονο!

με εκτίμηση
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ, ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΚ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ

4 comments:

  1. Αυτή η "αντιπασοκική" φρενίτιδα που σας διακατέχει ισως να είναι εν μέρει να είναι δικαιολογημένη κ.Δρίτσα.Το θέμα όμως είναι όταν στη δεκαετία του 80 το Πασοκ διόριζε κόσμο στο Δημόσιο (που η Carmina Burana ήταν στο φόρτε της)γιατί τότε δεν παρατηρούσε κανείς τον "πασοκικό" λαικισμό?Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων(Χάρυ Κλυν)για πολούς τότε το Πασοκ ήταν "πολιτιστικός" θεσμός!Carmina Burana,στρουμφάκια,Μελίνα ,Ηρώδειο....κτλπ.Νομίζω τελικά ο Ελληνας πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται σαν δίποδο ον και όχι σαν τετράποδο..(πχ..σκύλος)όταν υπάρχει το ..κόκαλο(διορισμοί...) γλύφουμε τα δάχτυλα του αφέντη...και όταν δεν υπάρχει ..δείχνουμε στον αφέντη τα..δόντια μας(κατηγορούμε τον κυβερνώντα για λαικισμό).Νομίζω ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου...όχι για να ψάχνουμε καινούριους αφέντες...αλλά να γίνουμε αφέντες του εαυτού μας....αρχίζοντας με την ακρόαση εκμπομπών όπως του κ.Μιχηλίδη!Καλή σας μέρα.

    ReplyDelete
  2. Θα παρακαλούσα τους αγαπητούς αναγνώστες να ακούσουν ή να διαβάσουν τους στίχους του O Fortuna και τότε θαρρώ πως θα παραδεχτούν πως η επιλογή του συγκεκριμένου κομματιού ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχη και σήμερα ειρωνικά επίκαιρη.

    ReplyDelete
  3. Διαφωνώ με την απάντηση του Εκτωρ όσο βέβαια και με το άρθρο του Κου Δρίτσα. Αγαπητέ γιατρέ όσο λαικιστής ήταν ο Α.Παπανδρέου άλλο τόσο ίσως και περισσότερο λαικίστικη υπήρξε η Ιατρική κοινότητα. Δυστυχώς όλοι μας παρασυρθήκαμε απο τον καταναλωτισμό αδιαφορώντας παντελώς με το γενικό καλό. Έκτωρ πάρα πολλά άτομα διαφωνούσαν με τα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ την 10ετία του 80 αλλά που να σταματήσει η λαίλαπα άλλωστε και πρίν το 81 δεν ήταν τα πράγματα και πολύ καλύτερα το αντίθετο άλλο αν το έθνος είχε χωριστεί σε 2 στρατόπεδα....

    ReplyDelete
  4. Το άρθρο του Κου Δρίτσα είναι πολύ σωστή διατύπωση μιάς πραγματικότητας που όλοι ζήσαμε. Όσο για το που ήταν η Α' ή η Β' κοινότητα τα χρόνια που όργωνε το ΠΑΣΟΚ, εκεί που ήτανε και επι 7ετίας.Στο καναπέ τους.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...