Tuesday, November 16, 2010

ΑΥΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ

E-mail από αναγνώστρια δίχως όνομα. Μπορεί να είναι και chain-mail. Ομως, είναι καλό. Καί λέει αλήθειες.



1) Αυτός ο Ελληνάρας που βγαίνει στα κανάλια και φωνάζει ότι πλυμμήρισε το σπίτι του εξαιτίας των βουλωμένων φρεατίων, είναι ο ίδιος Ελληνάρας που... πετάει το χαρτί από την τυρόπιττα έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του, ενώ οδηγεί.

2) Αυτός ο Ελληνάρας που κατακρίνει όλους τους βισματούχους, τα green/blue tooth, τα ρουσφέτια, τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και τις προσλήψεις κάτω από το τραπέζι, είναι ο ίδιος Ελληνάρας που "κλέβει" τη σειρά των άλλων στο ταμείο του supermarket, ψάχνει γνωστό στο Δήμο για να του σβήσει την κλήση και δηλώνει γνωστός του επιχειρηματία στο parking (ΤΟ μέσον) του νυχτερινού κέντρου, για να εξασφαλίσει μια καλύτερη θέση για την "μπέμπα" του...

3) Αυτός ο Ελληνάρας που κάνει κατάληψη χώρων με πανώ στα χέρια και συνθήματα στα χείλη περί ραδιενέργειας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, είναι ο ίδιος Ελληνάρας που παραπονιέται ότι στο μετρό (ή όπου αλλού) δεν έχει σήμα το κινητό του.

4) Αυτός ο Ελληνάρας που κατηγορεί τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν εργάζονται αρκετά, ότι αργοπορούν να πάνε και βιάζονται να φύγουν, ότι λείπουν συνεχώς με άδειες και όταν δεν λείπουν διαβάζουν εφημερίδες και πείνουν καφέ, είναι ο ίδιος ο Ελληνάρας που θα σκότωνε για μια θέση στο δημόσιο, για να κάνει ακριβώς αυτά και χειρότερα.

5) Αυτός ο Ελληνάρας που καταδικάζει τις μίζες εκατομμυρίων, το «φάγωμα» των χρημάτων των κρατικών ταμείων και τις μαύρες σακούλες μεγαλο-επιχειρηματιών και πολιτικών, είναι ο ίδιος Ελληνάρας που έχει ένα μπακάλικο και πουλάει ένα γάλα χωρίς να κόψει απόδειξη. Μη γελιόμαστε, σε αναλογία τζίρου... το ίδιο πράγμα κάνει και αυτός.

6) Αυτός ο Ελληνάρας που διαμαρτύρεται για την κακή ποιότητα των δρόμων και αρνείται να πληρώσει διόδια για ένα απαρχαιωμένο και άκρως επικίνδυνο εθνικό οδικό δίκτυο (και καλά κάνει), είναι ο ίδιος Ελληνάρας που στην Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών κάνει προσπέραση πάνω σε στροφή χωρίς φλας και χωρίς ορατότητα ενώ προηγουμένως σου έχει ανασβοσήσει 50 φορές τους προβολείς του (νομίζοντας προφανώς ότι βρίσκεται σε κάποια πίστα ράλυ).

7) Αυτός ο Ελληνάρας ο οποίος επιτακτικά αρνείται να ανακυκλώσει τα οικιακά του απορρίματα με την πρόφαση ότι ο "μπλε κάδος" βρίσκεται πολύ μακρυά από το σπίτι του (πολύ μακρυά ήτοι 2 τετράγωνα), είναι ο ίδιος Ελληνάρας που το καλοκαίρι ξεκινάει από την Κηφισιά για να πάει να διασκεδάσει στην Βάρκιζα διανύοντας 45 χλμ σταμάτα - ξεκίνα, για τουλάχιστον τρεις ώρες.

8) Αυτός ο Ελληνάρας ο οποίος παραπονιέται για την αναδουλειά, για τις πεσμένες πωλήσεις, για την μειωμένη αγοραστική κίνηση, για την κρίση στην ελληνική αγορά και για τις άδειες τσέπες των καταναλωτών, είναι ο ίδιος ο Ελληνάρας που στους δικούς του υπαλλήλους δίνει μισθούς πείνας, προφανώς με την αίσθηση ότι «αυτοί» δεν είναι καταναλωτές - οι καταναλωτές είναι πάντα κάποιοι άλλοι.

9) Αυτός ο Ελληνάρας που ξεσηκώνεται και αντιδρά για τις φωτιές στα δάση και την τεράστια οικολογική καταστροφή, είναι ο ίδιος Ελληνάρας που «ξεχνάει» το πλαστικό του μπουκάλι στην παραλία, που κάνει μπάνιο αφήνοντας ασύστολα το νερό να τρέχει, που μαρσάρει στο φανάρι για να επιδείξει την καινούρια διπλή turbo design εξάτμισή του, που πετάει τις τελειωμένες μπαταρίες του μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια και που αφήνει όλα τα φώτα του σπιτιού του αναμμένα την ώρα που ο ίδιος κάθεται στο μπαλκόνι!

10) Αυτός ο Ελληνάρας δεν μπορεί να είναι πάντα «κάποιος άλλος» .... Πόσοι πια είναι αυτοί οι «κάποιοι άλλοι» που κάνουν κουμάντο σε όλους «εμάς» που δεν είμαστε σαν και αυτούς?

Πρόταση: Το να διαμαρτύρεσαι, να φωνάζεις, να ξεσηκώνεσαι, να αντιστέκεσαι, να αρνείσαι, να επαναστατείς δεν είναι κακό. Αντιθέτως είναι υγειές και επιβάλλεται. Απλά, πριν το κάνουμε, ας συλλογίστουμε για λίγο, πόσο πολύ πιο διαφορετικοι είμαστε τελικά ΕΜΕΙΣ, από ΑΥΤΟΥΣ με τους οποίους πραγματικά «τα βάζουμε»?????!!!

15 comments:

  1. Πολλυ διαφορετικοι και το top 10 σου αντιπροσωπεύει πολλύ μικρή μερίδα από τον Ελληνικό λαό.

    ReplyDelete
  2. Μακάρι ν είναι έτσι όπως τα λέτε. Εγω, δεν ειμαι τόσο ... αισιόδοξος.

    ΧΜ

    ReplyDelete
  3. Αν δείς κάποιον να κλέβει σειρά - πετάξει σκουπίδι ή κάνει το οτιδήποτε μέτρα πόσοι είναι αυτοί δεν το κάνουν αυτό. Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν στρέφονται όλοι οι υπόλοιποι εναντίον αυτου. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι επωφελείται όταν αντιδράει πια και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα.

    ReplyDelete
  4. Ναι. Σ' αυτό που λέτε έχετε δίκιο, άν και δεν θέλω να παρηγοριέμαι από το γεγονός ότι οι πιο πολλοί δεν πετάνε σκουπίδια, ούτε και απο το ότι αυτοί που δέν πετάνε σταμάτησαν να αντιδρουν. Για να φτάσει ο άνθρωπος στο σημείο να βλέπει την ασχημια δίπλα του και να μήν βγαινει από τα ρούχα του, σημαίνει ότι κάτι πολύ κακό έχει κυριαρχήσει στη ζωή του και τον έχει κάνει έτσι. Αυτό το κακό, πρ΄πει κάπως να ξερριζώσουμε φίλε.

    ΧΜ

    ReplyDelete
  5. Νομιζω δεν αντιδρουν γιατι δεν επωφελουνται αμεσα; γιατι φοβούνται για την σωματικη τους ακαιρεωτητα; γιατι κυριαρχεί το "Ε και τι έγινε;".
    Είδα με τα μάτια μου κάποιον να τσακώνεται επειδή του φάγαν την σειρά και που είχε όλο το δίκιο με το μέρος του και πίσω του 2-3 άτομα να του λένε άστον γιατί μας καθυστερείς. Η απάντηση του προς αυτούς ήταν "Για εσας τσακώνομαι" και του είπε καποιος άλλος "Δεν χρειαζομαστε τίποτα απο σένα αφησε τον". Με ποιον θα νευριαζες ποιο πολλυ; "κάτι πολύ κακό έχει κυριαρχήσει στη ζωή του" ποιανου; Ειλικρινά δε ξέρω την απάντηση...

    ReplyDelete
  6. Είναι μεγάλη παγίδα αυτό το "όλοι φταίμε", όπως και το οτι είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε ρουφιάνοι αν κάποιος άλλος κάνει κάτι λάθος.

    Η μοναδική λύση σε όλα αυτά είναι η παιδεία, αντί να απαιτούμε από τους ανθρώπους ξαφνικά-ξαφνικότατα να γίνουν οικολόγοι και ηθικοί καλύτερα να τους διδάξουμε για ποιό λόγο είναι καλό να είμαστε οικολόγοι για παράδειγμα.

    Όσο για το κράτος και το αν πρέπει και σε ποιό βαθμό να είμαστε έντιμοι, εκεί σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Δηλαδή ένας πολίτης που ανήκει στην πλειοψηφία αυτών που είναι έντιμοι, καλοί νοικοκυραίοι τόσα χρόνια, και πληρώνουν όλους τους φόρους, ζητάνε απόδειξη από παντου κλπ, αυτή τη στιγμή καλούνται να πληρώσουν για όλους τους υπόλοιπους κλέφτες.

    Και σε καμμία περίπτωση το μίνι μαρκετ της γειτονιάς μας, που όσα ξέρω εγώ πάντα κόβουν αποδείξεις, δεν είναι το ίδιο με τις μάυρες σακούλες με τα δις. Αυτές είναι γελοιότητες του συστήματος που απευθύνονται σε γίδια.

    Όπως λιγάκι και η οικολογία εδώ που τα λέμε. Υπάρχουν εταιρείες πολυόροφες που αφήνουν φώτα και όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρικά ανοιχτά 24/7. Εγώ παρόλα αυτά σβήνω τα φώτα μου προσωπικά, όταν δεν τα χρειάζομαι, αλλά ομολογώ οτι νιώθω πολύ ηλίθια όταν περνάω έξω από αυτές τις εταιρείες.

    Ναί όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι, όχι δεν έχουμε όλοι τη γνώση και τη διάθεση. Και όσο χειροτερέυει η οικονομική κατάσταση, με αποκλειστική ευθύνη των λαμόγιων με τις σακούλες και όχι του περιπτερά μου, θα γίνεται χειρότερο και το περιβάλλον και οι μεταξύ μας σχέσεις και ο ρατσισμός.

    Και μην ξεχνάμε και παραβλέπουμε την έλλειψη παιδείας που μας μαστίζει, τον σκοταδισμό και την θρησκοληψία. Περιμένουμε από τον θεό κάτι που έππερε να μας μάθουν οτι είναι στο χέρι μας και υπέυθυνοι είμαστε μόνο εμείς.

    Δώσε παιδεία στο λαό και μετά απαιτήστε να έχει οικολογικές συνειδήσεις και άλλα χαριτωμένα μεν, γελοία σε περιπτώσεις κρίσεων δε.

    Όταν ο άλλος δεν ξέρει αν αύριο θα έχει δουλειά σκοτίστηκε για όλα αυτά τα χαζούλικα που γράφει το μειλ.

    ReplyDelete
  7. Αυτό το "η μοναδική λύση ειναι η Παιδεία", σχεδόν κουράστηκα να το ακούω - όχι από εσάς. Από όλους μας. Πρωτα-πρώτα από τους πολιτικούς, και κυρίως από εκείνους που, αποδεδειγμένα, δεν το εννοούν. Οχι μόνο επειδή απορρίπτουν κάθε πρόταση, αλλά επειδή πρόταση δική τους δεν έχουν. Κάτι αοριστολογίες ψευδίζουν μόνο. Οτι πρέπει να έχουμε "καλή δημόσια παιδεία", και όταν τους ρωτάς "ωραία, πώς;", σου αραδιάζουν τα ίδια τσιτάτα που μαθαίνουνε στα "ιδεολογικά τους φροντιστήρια".

    Υπάρχουν χωρες που έχουν πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα στον τμέα της Παιδείας, και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειεας είναι ήδη εντυωσιακά. Στην Φινλανδία, φερ ειπέιν, ο δάσκαλος και ο καθηγητης είναι από τους πιο καλοπληρωμένους υπαλλήλους του κράτους. Το επάγγελμά τους είναι το πιο αξιοσέβαστο, και τριπλασοιάστηκε τα πρώτα 5 χρόνια της εκεί εκπαιδευτικής μεταρρυθμισης ο αριθμός των νεων παιδιών που επέλεξαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της εκπαίδευσης. Στην Κύπρο, έστειλαν αντιπροσωπείες του Υπουργειου Παιδείας στην Φινλανδία, και ήδη εφαρμόζουν, πάλι με εξαιρετικά αποτελέσματα, πολλά "σημεία" από το μοντέλο της. Εμείς, τα ξέρουμε όλα! Και θεωρούμε τους άλλους άσχετους.

    Οι άλλοι, όμως, βγάζουν νομπελίστες. Εμείς, πολλούς πτυχιούχους!

    ReplyDelete
  8. Οχι ρε παιδια υπάρχουν επιστήμονες Έλληνες που ξέρουν τι πρέπει να γίνει στην παιδεία πολλύ καλύτερα απο τους φιλλανδούς. Και ξέρουν και τι ακριβώς κάνουν οι φιλλανδοι. Δεν τους χρησημοποιούμε απλα, έγω εμπιστέυομαι τα παιδία μου κ σε Έλληνα τα ρούχα μου είναι Ελληνικά αν υπήρχαν και Ελληνικά αυτοκίνητα θα έπαιρνα σίγουρα. Γνώσεις υπάρχουν απλά δεν εκμεταλεύονται.

    ReplyDelete
  9. Ναι, "όλοι φταίμε" σημαίνει "σχεδόν όλοι" και κυρίως "όχι όλοι το ίδιο". Αλλά αν ο καθένας δεν κάνει κάτι στο χώρο που βρίσκεται, δεν έχει νόημα να φωνάζει, να απαιτεί, να δείχνει με το δάχτυλο, να περιμένει τον "άλλον" που φταίει περισσότερο.

    Τι μπορεί να κάνει ο καθένας; να μην συμμετέχει στη διαφθορά, αυτό είναι ήδη πολύ. Εντάξει, άλλοι κάνουν περισσότερα, άλλοι τα μέγιστα, π.χ αξιοκρατία vs διαφθορά

    ReplyDelete
  10. Ξεχασες ομως να αναφερεις οτι αν δεν ηταν αυτος ο Ελληναρας, ο κοσμος θα ειχε σκλαβωθει και υποδουλωθει σαν τα προβατα τους Αμερικανοευρωπαιους εδω και 1108 χρονια.
    Αλλα επειδη δεν εχεις ιδεα περι τινος προκειται, βγαινεις σαν αμορφωτο τουβλο και κατηγορεις τον Ελληνα, επειδη ετσι ξερεις.
    Στο Ντουκου απο μενα

    ReplyDelete
  11. Αώψνυμε Ελληνάρα.

    Εδώ, να ξέρεις, σ' αυτό το blog, είσαι φιλοξενούμενος, όπως φιλοξενούμενος είμαι εγω στο δικό σου, εάν έχεις. Δεν ειναι, δηλαδή, "μπάτε σκύλοι αλέστε". Επομένως, μπορείς να είσαι όσο σκληρός θέλεις στη κριτική σου, αλλά θά είσαι ευγενικός. Χαρακτηρισμοί που φτάνουν στα όρια της ύβρεως, δεν γίνονται αποδεκτοί εδώ μέσα. Ο λόγος που αποδέχτηκα την δημοσίευση του σχολίου σου (και αυτό ειναι απολύτως στο δικό μου χέρι - σαν να κτυπάς τη πόρτα του σπιτιού μου δηλαδή, και άν θέλω σου ανοίγω), ειναι για να γνωστοποιήσω και σε άλλους τις απόλυτα ξακάθαρες θέσεις και προθέσεις μου. ΔΕΝ πιστευω ότι αυτή η "ανοικτή κοινωνία" του Διαδικτύου δεν πρέπει να καθρίζεται και από στοιχειώδεις κανόνες. Στη ζωή μου έμαθα ότι οι πιο σκληρές κριτκές, εκείνες που ρπαγματικά πιάνουν τόπο, ειναι εκείνες που βασίζονται σε επιχειρήματα, σε λογική, και όχι σε χαρακητρισμούς του τύπου "βγαινεις σαν αμόρφωτο τούβλο". Αυτοί οι χαρακτηρισμοί, αποδεικνύεται πάντοτε ότι είναι ίδιον εκείνων που τους εκτοξεύουν. Λοιπόν: εδώ είσαι φιλοξενούμενος, ανώνυμε, και εάν δεν μπορείς αυτό να το σεβαστείς, θα γίνεις απλώς Persona non grata. Οσο για το σχόλιο, θεωρία ότι εάν δέν πήρχαν οι Ελληνες, όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα ήταν ακόμα ... στα δέντρα, δεν μέ βρίσκει σύμφωνο. Ειαμι υπερήφανος για τα παλιά επιτεύγματα των Ελλήνων. Απογοητευμένος, όμως, με τον τρόπο που τα "εισέπραξαν" και τα "εισπράττουν" οι σημερινοί απόγονοί τους, που μάλλον ειναι, πιά, μιάς άλλης ράτσας.

    ΥΓ: Το ότι το blog αναφερεται στη σελίδα μου στην "Κυριακάτικη" Ελευθεροτυπία, και πάλι δεν σημαίνει ότι είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε". Στα blog τους, όλοι οι συντάκτες δικαιούνται να έχουν τις δικές τους θέσεις, και τους δικούς τους κανόνες.

    ΤΕΛΟΣ

    ReplyDelete
  12. Παρα πολύ ενδιαφέρον πως κάποιος μπορεί να γραφει μια ασυναρτησία και έπειτα όλοι μαζί να το κάνουνε συζήτηση και να το αναπτύσσουμε.

    Ακόμη πιο ενδιαφέρον να βράζει όλους τους Ελληνάρες σε ένα καζάνι.

    Και εγώ Ελληνάρας είμαι και απαιτώ όλα τα παραπάνω και πετάω το χαρτί υγείας στην τουαλέτα και αφήνω και τα φώτα αναμμένα και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν τι απαιτώ και πως το διεκδικώ.

    Μην ξεχνάτε ότι είμαι Έλληνας φορολογούμενος πολίτης και απαιτώ ο φόρος μου να ξοδεύεται σωστά, οποτε δεν υπάρχει λόγος να βουλώνει το φρεάτιο και να παχαίνει η τσέπη του Νομάρχη.

    Επιδιώκω την σιγουριά του δημοσιου γιατί εσείς μας κάνατε να ζούμε μέσα στον τρόμο του μέλλοντος.

    Φωνάζω για τα δάση γιατί όχι μονο κάψατε και ξεριζώσατε οικογένειες αλλα και μαυρίσατε τα πανέμορφα τοπια που πολεμήσανε τόσο σκληρά να ελευθερώσουν οι πατέρες μας.

    Δεν πληρώνω διόδια για τους δικούς μας δρόμους που δανειστήκαμε για να τους φτιάξουμε και να τα εισπράττουν ιδιωτικές εταιρίες και να πληρώνουμε από πάνω και σαν κράτος τόκους και δόσεις για την επένδυση και λεφτά να μην βλέπουμε.

    Μα και σαν Έλληνας πολίτης μη φορολογούμενος αλλα που έχω υπηρέτηση την πατρίδα μου πιστα και με αγάπη και τιμή και σαν αντάλλαγμα με έδιωξε στο εξωτερικό να γίνω μετανάστης τοu 21αιώνα ακόμη την αγαπώ και ακόμη απαιτώ και ποιο πολύ μάλιστα γιατί εσείς οι ανάξιοι που σας την δώσαμε να την προσέχετε την μαγαρίσατε και την πληγώσατε.

    Την πατρίδα μου, την μάνα μου, Ντροπή σε όλους σας μα ποιο πολύ σε μένα που σας πίστεψα !!

    Τέλος

    ReplyDelete
  13. PS: Tο post που έκανα προ ολίγου 15 Γενάρη 7.50 δεν είμαι ο ίδιος ανώνυμος του post παραπάνω stis 5.00PM εγώ δεν είμαι ανώνυμος, ονομάζομαι Στρατός Φίλης, λονδίνο, Aγγλία και δεν χρειάζεται να κρυφτώ.

    ReplyDelete
  14. Τα 10 σχόλια σαφώς και δεν ταιριάζουν στους Έλληνες.Δεν υπάρχουν ποινές για τις ανάλογες συμπεριφορές και πάντα η ελευθερία οδηγεί στην ασυδοσία.
    Η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα στον πλανήτη γιατί είναι η ΧΩΡΑ ΜΑΣ.Μην το ξεχνάμε.Στο χέρι μας είναι να την προάγουμε σε επίπεδο ανώτερο και από τους προγόνους μας.
    Δεν μιλώ ως Ελληνάρα αλλά ως Ελληνίδα της οποίας έχει πληγωθεί το δίκαιο όχι μόνο μία φορά...
    Πιστεύω και αγαπώ τη χώρα μου!

    ReplyDelete
  15. Ευχαριστω πολύ για το comment σας κ. Φίλη. Εκτιμώ πολύ τους ανθρωπους που λένε τη γνωμη τους χωρίς να κρύβονται.

    ΧΜ

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...