Friday, March 20, 2015

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ACTION AID ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ



Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση ActionAid, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, αύριο 21 Μαρτίου, πραγματοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κοινωνικό πείραμα, θέτοντας ένα καίριο ερώτημα: «Τι κάνουμε όταν τύχει μπροστά μας ένας άνθρωπος να δεχτεί ρατσιστική επίθεση»;

Για το πείραμα αυτό, που πραγματοποιήθηκε έναν μήνα πρίν, 20 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Αθήνας σε 2 στάσεις λεωφορείου (Συγγρού Φιξ), επιστρατεύτηκαν δύο ηθοποιοί. Ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, και προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης.

Υπήρχαν κάμερες που κατέγραφαν τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο, και ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού που συνέβαινε μπροστά στα μάτια τους.





Σύμφωνα με το σενάριο, ο ηθοποιός από το Μπαγκλαντές κάθεται στο παγκάκι της στάσης και ο ηθοποιός από την Ελλάδα ενοχλείται πολύ κάθεται δίπλα του ένας μελαψός ξένος και του επιτίθεται φραστικά.

Χρησιμοποιεί σκληρά λόγια. Τον αποκαλεί βρωμιάρη. Τον προκαλεί «έχετε και στη πατρίδα σας τέτοια παγκάκια;», και τον διατάζει «σήκω πάνω να κάτσει κανένας άνθρωπος».

Στην αρχή κάποιοι επικροτούν. Ένας τον σκουντάει για να καθίσει εκείνος. Μερικοί απλώς παρακολουθούν απαθείς. Και αρκετοί, αντιδρουν.

«Συγγνώμη κύριε, σας ενοχλεί ο άνθρωπος που κάθεται;», ρώτησε ένας τον Έλληνα ρατσιστή.

«Ναι», του απαντά εκείνος. «Είναι τόσοι άνθρωποι εδώ, Έλληνες, που είναι όρθιοι, και κάθεται αυτός, ο βρωμιάρης».

«Μα υπάρχει θέση για όλους στο παγκάκι».

«Δεν τον θέλω. Πως το λένε; Να φύγει, να πάει στη χώρα του».

Ευτυχώς, όμως, οι αντιδράσεις των περισσοτέρων έβαλαν τον ρατσιστή στη θέση του.

Όλες οι αντιδράσεις ήταν πραγματικές, μόνο οι 2 πρωταγωνιστές και το «σκηνικό» ήταν σκηνοθετημένα.

Περισσότερα από 200 άτομα παρακολούθησαν τη σκηνή, η οποία επαναλήφθηκε 22 φορές σε 8 ώρες μπροστά σε διαφορετικούς κάθε φορά παρευρισκομένους.

Τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αισιόδοξα:  4 φορές ο κόσμος αδιαφόρησε, 2 φορές τάχθηκε υπέρ της ρατσιστικής συμπεριφοράς, αλλά 15 φορές ο κόσμος στη στάση υπερασπίστηκε τον άνθρωπο που δέχτηκε τη ρατσιστική επίθεση και μια φορά παρατηρήθηκαν συγχρόνως οι δύο αντιδράσεις.
 
«Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς και τελειώνει από εμάς. Ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται. Σε όλες τις δράσεις της ActionAid, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον κύριο πυλώνα της δουλειάς μας. Για περισσότερα από 40 χρόνια είμαστε υπέρ των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων, των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους. Δεν θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε μπροστά στα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα μας» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς.

Το θέμα αναρτάται και στον ιστότοπο του Κυπριακού Πρακτορείου (Ειδήσεων, ΚΥΠΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cna.org.cy)

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...