Wednesday, March 25, 2015

ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ...


Κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια, σαν από παράδοση θαρρείς, ίσως και από χρέος, φτιάχνω ένα αφήγημα με σκόρπιες λέξεις, προσπαθώ να αποτυπώσω σε αυτό ό,τι για μένα είναι η Ελλάδα, διαχρονικά ή και κάποια δεδομένη περίοδο ή στιγμή. Συνήθως, αυτό γίνεται τέτοιες μέρες, που γιορτάζουμε την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, που τις περισσότερες φορές πέφτει μέσα και στην Μεγάλη Σαρακοστή, και περιέχει τα καλά και τα κακά μας. Εννοείται ότι η επιλογή απορρέει μόνο από μέσα μου, δεν διεκδικεί και δεν επιθυμεί, εν προκειμένω, καμία αντικειμενικότητα, και η σειρά που παρατίθενται οι λέξεις δεν είναι τυχαία.

ΕΛΛΑΔΑ. Κρίση. Αξία. Απαξία. Ο θυμός. Η οργή. Ο πόνος. Η άρνηση. Άμυνα. Εθνική. Απελπισία. Αυτοκτονία. Γιατί; Απορία. Το σύνθημα. Η διαμαρτυρία. Το γραμμάτιο. Το χρέος. Το κούρεμα. Η δόση. Εξάρτηση. Ανεξαρτησία. Πλάνη. Ψήφος. Επανάληψη. Επανεκκίνηση. Τέλος.




ΕΛΛΑΔΑ. Μικρή πατρίδα. Ρίζες. Δέντρα. Φύλλα. Καρδιά. Ταξίδια. Άνθρωποι. Φεγγάρια. Νησιά. Ανάσα μου. Κι αέρας. Χορός. Και τσάμικος. Ωδή. Γιώργος Καραϊσκάκης. Σαββόπουλος. Η παράγκα. Η συναλλαγή. Η διαιτησία. Το στήσιμο. Η διαφθορά. Ο απατεώνας. Ο κονφερανσιέ. Κωλοέλληνες.



ΕΛΛΑΔΑ. Θάλασσα. Πουλιά. Άστρα χρυσά. Τ’ αγέρι. Το χάραμα. Μονάχος. Καμώματα. Μαγεμένος. Χορεύω. Φεγγάρι. Βόλτα. Στροφή. Επιστροφή. Όνειρο. Εφιάλτης. Η προσφυγιά. Το μαντήλι. Η Μάνα. Χαίρε. Νύμφη. Ανύμφευτε.

ΕΛΛΑΔΑ. Τζιβαέρι μου. Ψυχή μου. Πως βαστάς;

ΕΛΛΑΔΑ. Πέλαγος. Τρικυμία. Σταυρός. Του Νότου.  Κουροσίβο. Τα’ αμπάρι. Το συρματόσχοινο. Βάρδια. Υπερωρία. Επίδομα. Επιχορήγηση. Χορηγία. Χορωδία. Τροπάριο. Ψαλμός. Εξάψαλμος. Άγγελος. Εξάγγελος. Ο Τσαρούχης. Το σκηνικό. Η ομίχλη. Το τοπίο. Ο Θίασος. Αγγελόπουλος. Ταξίδι. Στα Κίθυρα.



ΕΛΛΑΔΑ. Σμύρνη. Κορδελιό. Κερύνεια. Βαρώσι. Οδησσός. Οδυσσέας. Οδύσσεια. Μελβούρνη. Νέα Υόρκη. Βόρειο Λονδίνο. Αλεξάνδρεια. Ντίσελντορφ. Μασσαλία. Λιμάνια. Λιμένας. Αγκαλιά. Υποδοχή. Φιλοξενία. Οι ξένοι. Οι γλάροι. Τα θαλασσοπούλια.



ΕΛΛΑΔΑ. Ο ψαράς. Ο βοσκός. Ο μοναχός. Ποιητής. Πραματευτής. Θεατρίνος. Οργανοπαίχτης. Καντηλανάφτης. Μελισσοκόμος. Ταξιδευτής. Φαροφύλακας. Θυρωρός. Σερβιτόρος. Καφετζής. Περιπτεράς. Παλιατζής. Γανωματής. Λοστρόμος. Καρβουνιάρης. Ψιλικατζής.

ΕΛΛΑΔΑ. Φιλότιμο. Μπέσα. Μέσα. Ρουσφέτι. Γνωριμίες. Επαφές. Δοσοληψίες. Προσφορές. Εισφορές. Φορείς. Αρμόδιοι. Απαθείς. Απόντες.

ΕΛΛΑΔΑ. Αλλού. Φευγάτη. Έντρομη. Ανασφαλής. Απροστάτευτη. Επιρρεπής. Πληγωμένη. Σκυφτή. Εγκαταλελειμμένη. Αφημένη. Ρημαγμένη. Αναξιοποίητη. Πελαγωμένη. Ανεμοδαρμένη. Ηλιόλουστη. Φεγγαρόφωτη. Θαλασσοφίλητη.  Ευλογημένη. Όμορφη.

ΕΛΛΑΔΑ. Το νόμισμα. Το γραμμάτιο. Το χρεόγραφο. Το ομόλογο. Η ομολογία. Το ανομολόγητο. Η αλήθεια. Η απουσία. Ο νόστος. Ο φάρος. Οι αναλαμπές. Το φιλί. Η καμπάνα. Το κελί. Η πληγή. Η εξαργύρωση. Το επιτόκιο. Η προσαύξηση. Ο πατριωτισμός.

ΕΛΛΑΔΑ. Η παρέλαση. Το βήμα. Ο βηματισμός. Γρήγορος. Ασυντόνιστος. Αυτοσχεδιαστικός. Οι σημαιούλες. Τα παιδιά. Οι τουρίστες. Τα έξυπνα τηλέφωνα. Τα selfies. Στο άρμα μάχης. Στην ερπύστρια. Στο φτερό του καρχαρία.




ΕΛΛΑΔΑ. Σύμβαση. Καταγγελία. Δίκη. Συνήγορος. Κατήγορος. Όρκος. Ψέμα. Παράβαση. Νόμος. Ανομία. Παράκαμψη. Αναστροφή. Προσπέραση. Σύγκρουση. Αντιδικία. Αντιπαράθεση. Τιμή. Και ατιμία.




ΕΛΛΑΔΑ. Το κομπολόι. Ο καημός. Ο αναστεναγμός. Το παράπονο. Το παραστράτημα. Η μετάνοια. Το κομποσκοίνι. Η γυρτή πλάτη. Το μουστάκι. Το μακρύ νύχι. Στο μικρό δάχτυλο. Η ρυτίδα. Ο σταυρός. Το μάτι. Η βασκανία. Το ξύλο. Το λιβάνι. Ο διάολος.




ΕΛΛΑΔΑ. Πέτρα. Βότσαλο. Βράχος. Σπηλιά. Γκρεμός. Ο Ταΰγετος. Η Πίνδος. Ο Όλυμπος. Εθνική Οδός. Νύχτα. Φώτα. Νταλίκες. Βενζινάδικα. Κακός καφές. Σάντουιτς λάστιχο. Καζαντζίδης. Ζαγοραίος. Μπέλλου. Διαπασών.

ΕΛΛΑΔΑ. Γειτονιά. Συνοικία. Οδός. Επίνειο. Κεφαλοχώρι. Ερημονήσι. Λιμανάκι. Ταρσανάς. Οικισμός. Εκτός σχεδίου. Αυθαίρετο. Χωράφι. Περιφραγμένο. Οικόπεδο. Αφύλακτο. Διάβαση. Σταυροδρόμι. Πέρασμα. Ισθμός. Κάβος. Σταθμός. Στάση. Αγνάντι.


ΕΛΛΑΔΑ. Βύσσινο. Λεμόνι. Μαστίχα. Νεράντζι. Πικραμύγδαλο. Σύκο. Χαρουπόμελο. Ανθότυρο. Ελιά. Δυόσμος. Σταφίδα. Μαυροδάφνη. Πρόσφορο. Αγιασμός. Ανθόνερο. Ρυάκι. Κυπαρίσσι. Πετρόμυλος. Παξιμάδι.

ΕΛΛΑΔΑ. Προσευχή!

(Περισσότερη Ελλάδα προσεχώς!)

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...