Tuesday, October 28, 2014

ΙΣΩΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ*



Μ’ ένα μήνυμα που, απευθυνόμενο στους σημερινούς Έλληνες, τους υπενθυμίζει ποιες ήταν οι αρετές που έκαναν τους πατεράδες και παππούδες τους να πολεμήσουν εναντίον του φασισμού και του ναζισμού στο έπος του ’40 για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας, σφράγισε την παρουσία του και φέτος, αλλά πιθανότατα για τελευταία φορά με το τωρινό του αξίωμα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Εύχομαι με ενότητα, με αλληλεγγύη, με αγάπη ο ένας στον άλλο να ξετυλίξουμε τις αρετές εκείνες που ξετύλιξαν εκείνοι που αγωνίστηκαν και σκοτώθηκαν στα αλβανικά βουνά», δήλωσε ο κ. Παπούλιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

«Η κρίση – πρόσθεσε -  δεν θα μας νικήσει. Υποφέρουμε αλλά πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την ξεπεράσουμε».

Στην ίδια παρέλαση τον Οκτώβριο του 2011, η κατάσταση ήταν πολύ έκρυθμη καθώς από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου αποδοκίμαζε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο που είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την παρέλαση της 28ης, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την οικονομική κρίση στην χώρα.

Αποδοκιμάστηκε έντονα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας που, όπως και ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης αλλά και άλλα πολιτικά στελέχη, είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει.

«Λυπάμαιι πολύ. Πρέπει να ντρέπονται. Εγώ ήρθα για να τιμήσω τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η παρέλαση. Εγώ στα 15 μου πολέμησα για την πατρίδα. Δεν μπορούν να με λένε προδότη», είχε δηλώσει τότε ο κ. Παπούλιας ο οποίος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ άνθρωπος που είναι κοντά του από τη αρχή της προεδρίας του, δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ «εκείνη την πικρή εμπειρία».

Σήμερα, ο κ. Παπούλιας δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την παρέλαση, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική» από πάσης απόψεως.

Αναφερόμενος στο στρατιωτικό μέρος της, είπε ότι «είμαστε δυνατοί για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή» και θύμισε ότι σήμερα «είναι μέρα μνήμης, εξαιρετικής τιμής και σεβασμού σε αυτούς που το 1940 πολέμησαν και ανέτρεψαν τις φασιστικές ορδές του Μουσολίνι».

Ο Κάρολος Παπούλιας, 85 ετών, εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αρχές του 2005, προταθείς από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μετά από 5 χρόνια, το 2010, έγινε ο 3ος Πρόεδρος που εξελέγη 2η φορά.

Η τωρινή θητεία του λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2015, και η εκλογή νέου προέδρου πυροδοτεί ήδη συζητήσεις και σενάρια, όχι τόσο για το πρόσωπο που θα προταθεί, όσο για το εάν θα μπορεσει το όποιο πρόσωπο να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα προκηρυχούν εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχει πρόνοια που να περιορίζει το πόσες φορές μπορεί να είναι κάποιος Πρόεδρος, αλλά η ηλικία του κ. Παπούλια, όπως επίσης και το γεγονός ότι κανένα κόμμα ως τώρα, μολονότι όλα δηλώνουν ότι τον εκτιμούν,  δεν έχει αναφερθεί καν στην πιθανότητα να είναι και αυτός πάλι υποψήφιος, δείχνουν ότι η σημερινή παρέλαση ηταν για αυτόν, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλλον η τελευταία του.


(*) Ανταπόκρισή μου, νωρίτερα σήμερα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), διαθέσιμο και στο www.cna.org.cy

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...