Saturday, October 25, 2014

"Εδώ, η ελπίδα δεν πεθαίνει τελευταία. Πέθανε προ πολλού"*

*Αναδημοσιεύω σήμερα άρθρο του δημοσιογράφου Κώστα Κωνσταντίνου στην εφημερίδα «Πολίτης», αναφορικά με την υπόθεση του πρώην Υπουργού και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο οποίος παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι διέπραξε το αδίκημα της φοροδιαφυγής στις 6 από τις 13 κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Η μία από τις κατηγορίες είναι ότι δεν δήλωσε ποσό 1 εκατ. ευρώ που κατατέθηκε στο όνομα εταιρίες της κόρης του, Α.C. Christodoulou Consultants, και μία άλλη πτυχή των κατηγοριών αφορά τον λόγο και τον τρόπο απόκτησης του ποσού αυτού, καθώς και την μεταφορά του από λογαριασμό που τηρείτο στην Marfin Egnatia Bank Ελλάδος στην κυπριακή Marfin Laiki.

Το άρθρο του Κώστα Κωνσταντίνου αναδεικνύει πολλές πτυχές της ζοφερής πολιτικοκοινωνικής κατάστασης στη Κύπρο, και επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε ένα στοιχείο, εκείνο της ΗΘΙΚΗΣ, που εάν υπήρχε, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάπτωση.



Θυμώνουν κάποιοι όταν το γράφω. Και κάποιοι άλλοι ωρύονται. Ένας λόγος περισσότερος για να το γράψω για άλλη μία φορά, σήμερα που πάει και γάντι.

Το μεγαλύτερο κακό που μας έκαναν οι Εγγλέζοι ήταν ότι έφυγαν και μας άφησαν. Και μάλιστα στα χέρια των αγωνιστών (των παιδιών και των εγγονιών τους) και των παπάδων. Τα περισσότερα από τα κακά που μας οδήγησαν στο σημερινό μας χάλι από εκεί ξεκίνησαν. Κι αυτή τους την απάνθρωπη συμπεριφορά δεν πρόκειται τους τη συγχωρέσω ποτέ.

Τον τελευταίο μήνα, ένα από τα ζητήματα τα οποία κυριάρχησαν στην επικαιρότητα ήταν και αυτό της μίας από τις υποθέσεις του πρώην υπουργού και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή για τη γνωστή υπόθεση του ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο πήρε από την εταιρεία Focus.

Ο κ. Χριστοδούλου αναμένει να ακούσει μεθαύριο Δευτέρα την ποινή του. Απλώς. Τα ενδεχόμενα είναι τρία και μόνο: (1) Καταδίκη σε φυλάκιση, (2) καταδίκη σε φυλάκιση με αναστολή, η οποία όμως δεν παύει από το να θεωρείται φυλάκιση και (3) χρηματικό πρόστιμο.

Όπως και να έχει όμως, από τη στιγμή που παραδέχθηκε, ενδεχόμενο αθώωσης δεν υπάρχει. Είναι ΕΝΟΧΟΣ. Για το ότι ξεγέλασε ένα κράτος το οποίο έναντι αδρότατης αμοιβής υπηρετούσε για χρόνια και αναλόγως συνταξιοδοτείται. Και μάλιστα από αξιώματα εξαιρετικά σοβαρά, κάτι το οποίο κάνει αυτό που παραδέχθηκε ότι διέπραξε πολλαπλασίως σοβαρότερο.

Αυτά, τη Δευτέρα. Την Τρίτη, την επομένη δηλαδή της ανακοίνωσης της ποινής, στη γενέτειρά του, το Αυγόρου, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του χωριού και του σωματείου τους «ΘΟΙ» για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου οι οποίες ξεκίνησαν χθες.

Τα γνωστά. Έπαρση σημαίας, εωθινό, πανηγυρική δοξολογία και εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του χωριού (του 1955-59, όχι του 1940) Γεώργιου Κάρυου, χαιρετισμός από τον πρόεδρο της κοινότητας Παναγή Μιχαηλά και, φυσικά, ο πανηγυρικός. Τον οποίο φέτος θα εκφωνήσει «ο Πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου». Όπως το ακούσατε. Το αντέγραψα από το πρόγραμμα.

Ο κ. Χριστοδούλου είναι έξυπνος άνθρωπος. Δεν νομίζω να ρίσκαρε το ρεζιλίκι να πάνε εκεί οι χωριανοί και ο πρόεδρος της κοινότητας να ανακοίνωνε ότι ο κύριος ομιλητής έπρεπε να αντικατασταθεί διότι τον έκατσαν μέσα. Ουδεμία σκιά θέλω να αφήσω εις βάρος του δικαστηρίου. Ουδείς γνωρίζει εάν θα τον φυλακίσει ή όχι. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό.

Ωστόσο, αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι πως ο κ. Χριστοδούλου πιστεύει, για κάποιον δικό του λόγο, ότι εάν υπάρξει ποινή φυλάκισης αυτή θα είναι με αναστολή. Τόσο μάλιστα που έχει φτιάξει και το πρόγραμμά του για την επομένη, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την επίδειξη ενός οποιουδήποτε και στοιχειώδους σεβασμού έναντι της δικαιοσύνης.

Ο πρώην υπουργός και διοικητής, κι αυτό το έχει δείξει το μέχρι σήμερα ύφος του στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας με όσα αλαζονικά και αδιανόητα είπε, με κορυφαίο εκείνο το ότι έχει δώσει στον τόπο περισσότερα από όσα πήρε (έναν ανδριάντα συνεπώς του τον οφείλουμε), ανήκει σε μια κάστα ανθρώπων οι οποίοι έχουν χάσει εδώ και χρόνια την επαφή τους όχι μόνο με τη σεμνότητα, αλλά και με την πραγματικότητα.

Μια κάστα της οποίας τα μέλη, όντας πανίσχυρα για χρόνια, έμαθαν να αλωνίζουν όπως ήθελαν, θεωρώντας ότι είναι κάτι διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους κουτόβλαχους οι οποίοι ζουν σ’ αυτό το νησί. Και σε κάποιο βαθμό έχουν δίκαιο.

Διότι πέρα από το τι νομίζει ο ίδιος ο πρώην υπουργός και διοικητής της Κεντρικής, όσο υπάρχουν σ’ αυτόν τον τόπο άνθρωποι με το επίπεδο των μουχταρέων του χωριού του, οι οποίοι μετά από αυτό που παραδέχθηκε και τα όσα είπε αλλά και την επομένη της επικείμενης ανακοίνωσης της ποινής του από τη δικαιοσύνη τού αναθέτουν να εκφωνεί και πανηγυρικούς κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις του χωριού και του (επιδοτούμενου από το κράτος;) σωματείου του, όσο λοιπόν το επίπεδο ανθρώπων σ’ αυτή τη χώρα παραμένει τόσο θλιβερά χαμηλό και κατάπτυστο, η χώρα αυτή δεν μπορεί να ελπίζει.

Θα ήθελα και εδώ να δω τον Σωκράτη Χάσικο να τραβάει το αφτί του κοινοτάρχη, όπως πολύ σωστά έκανε και με τον Βέργα. Αλλά, ειδικά στα πολύτιμα για τον ΔΗΣΥ Κοκκινοχώρια, κάτι μου λέει πως δεν θα το κάνει. Αυτό είναι η άλλη  βασικότερή μας κακοδαιμονία. Για αυτό λοιπόν, όσο αυτά υπάρχουν ακόμη, ελπίδα δεν υπάρχει. Απλά.

Υστερόγραφο: Πάντως εάν φυλακιστεί τελικά ο κ. Χριστοδούλου, μην αποκλείετε καθόλου το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στους συγχωριανούς του με μήνυμα μέσα από το κελί. Τον έχω άξιο...

25/10/2014

ΥΓ2: Όλα τα άρθρα του Κ.Κωνσταντίνου δημοσιεύονται στο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-V=stiles&_FCATEGORY=110004&-b20&-Sr&-dstiles.html&_VSECTION=1100&_VCATEGORY=110004 


No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...