Saturday, October 4, 2014

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΟΛΟ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΚΑΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ*



Μια βραδιά «όλο Κύπρος», με μουσική και τραγούδια «όλο Τόκας». Το Ηρώδειο ξεχείλισε από κόσμο και συναισθήματα έντονα που εναλλάσσονταν μεταξύ ενθουσιασμού και συγκίνησης.

Η εκδήλωση ήταν για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, αλλά και για το τεμάχισμα, το ’74, της μισής της επικράτειας από τους Τούρκους.

«Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας», τραγούδησε ο Νταλάρας, καθώς ο κόσμος, το αισθανόσουν, κρατούσε την αναπνοή και τον λυγμό του.

«Την αγάπη του Μάριου για τη μουσική και το τραγούδι μόνο η αγάπη του για την πατρίδα μπορούσε να την ξεπεράσει», είπε κι’ αυτός με σπασμένη φωνή, πριν τραγουδήσει με όλον τον κόσμο πια το «η μισή μου η πατρίδα».

Είδαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σιγοτραγουδά. Το ίδιο και τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Ομήρου. Όπως και τον Στέφανο Στεφάνου του ΑΚΕΛ, και τον πρέσβη στην Αθήνα Κυριάκο Κενεβέζο.

Δεν εκφωνήθηκαν λόγοι. Δεν έγιναν δηλώσεις. « Ήταν από εκείνες τις φορές που ένοιωθες ότι οι πολιτικοί ήταν ένα με τον κόσμο», είπε στο ΚΥΠΕ ο γιατρός Στρατής Παττακός, αδερφικός φίλος του Μάριο Τόκα, που πέθανε στα χέρια του στο νοσοκομείο.

Τά’παν όλα οι τραγουδιστές που ερμήνευσαν τα τραγούδια του. Η Γλυκερία που δεν αξιώθηκε, λέει, να κάνει δίσκο με τον Μάριο Τόκα «διότι δεν προλάβαμε», και που ξεσήκωσε τον κόσμο από την αρχή με το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη».

Ο Γιάννης Κότσιρας που, με τον «Κόκκινο Ήλιο» μας θύμισε ότι «αυτοί που αγαπάμε, αυτοί που τους θυμόμαστε, όπως αόψε τον Μάριο, δεν πεθαίνουν ποτέ».
Η Δήμητρα Σταθοπούλο που ερμηνευσε καταπληκτικά με τον Δώρο Δημοσθένους το «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη». Ο Δώρος που είπε το «Φωνάζουν οι γειτόνοι», διότι αυτό, τόνισε, του θυμίζει Λεμεσό.

«Τώρα που ερχόμουν στο Ηρώδειο, και βλέποντας όλον αυτόν τον κόσμο, σκεφτόμουν ότι ο μόνος που λείπει απόψε είναι ο Μάριος».

Όχι! Λείπουν κι άλλοι δύο που’ναι μαζί του τώρα εκεί πάνω, σμπλήρωσε αμέσως μετά ο Μίλτος Πασχαλίδης. Είναι ο Δημήτρης (Μητροπάνος) και ο Άλκης (Αλκαίο), και τραγούδησε αμέσως το Κιφ, από τον δίσκο Έντελβαϊς του Τόκα.

Και στον ύστατο στίχο, «Στον ώμο το δισάκι μου σε σας ξαναγυρνώ, φωτιά νερό αέρα μου και χώμα. Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό. Δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα», ξεσηκώθηκε όλο το Ηρώδειο.

Ενθουσιάστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το ίδιο και ο Αλέξης Μητρόπουλος από το ίδιο κόμμα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έδειξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει τραγούδι του Τόκα που να μην γνωρίζει.

Δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν ο Παναγιώτης Τραγάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και ο Δημήτρης Κούρκουλας, υφυπουργός Εξωτερικών.

Ηταν επίσης εκεί ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος, και ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Παναγιώτης Αντωνίου.

Δεν έφυγε κανείς πριν το τέλος.

Η χήρα του Μάριου Τόκα, Αμαλία, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση της συναυλίας, είπε στο ΚΥΠΕ «δεν ξέρω αν είμαι χαρούμενη ή λυπημένη απόψε». Είναι κάτι τέτοιες στιγμές, συμπλήρωσε, «που ο Μάριος μου λείπει ακόμα πιο πολύ».


Η εκδήλωση, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας είχε ο Ηλίας Μπενέτος, και την παρουσίαση-αφήγηση έκανε ο ηθοποιός Στέλιος Μάϊνας, έκλεισε με την «Αννούλα του Χιονιά». Οι φωνές των τραγουδιστών δεν ακούγονταν. Μόνο του κόσμου.

(*) Ανταπόκριση του υπογράφοντος (Χ.Μιχαηλίδη) στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), www.cna.org.cy

1 comment:

  1. αποδειξη,στις τελευταιες αραδες,οτι ο κοσμος ,οταν νιωσει ειλικρινη συναισθηματα και σκιρτηματα ''παιρνει το μικροφωνο''.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...