Sunday, June 12, 2011

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ (Μπολονέζ Ραγκου)

Η Marcella Hazan είναι μεν Μαροκινής καταγωγής αλλά διαπρέπει για πολλά χρόνια στην Αμερική στην... Ιταλική μαγειρική έχοντας γράψει έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων κλασικής Ιταλικής κουζίνας. Είναι μπορούμε να πούμε η αντίστοιχη Gulia Child (άλλη εκπληκτική μορφή, την οποία είδαμε πέρυσι στην ομώνυμη  βραβευμένη ταινία με την Μέριλ Στριπ). Τα βιβλία της έχουν μια φρεσκάδα και μια πρωτοτυπία που σπάνια συναντάμε σε βιβλία κλασικής μαγειρικής. Δίνει την δική της εκδοχή χωρίς όμως να αλλάζει την ... ουσία της συνταγής, κάνοντας την πιο ενδιαφέρουσα, προκαλώντας να την δοκιμάσεις για τι κάτι τι καινούργιο στη γεύση που ήδη ξέρεις...  Διάλεξα μια αγαπημένη μου εύκολη και γρήγορη συνταγή για σάλτσα με κιμά η οποία συνοδεύει πολύ καλά σπαγγέτι η πέννες η και χοντρά μακαρόνια. Το μπέϊκον, το κρασί και το λίγο γάλα στο τέλος δίνουν μιά νέα διάσταση στην γνωστή μας σάλτσα alla Bolognese ...

Βασίλης  Φραντζολάς, Food Policy M.Sc, Εκπρόσωπος Δικτύου Καταναλωτών

ΥΛΙΚΑ
600 γραμ.  μοσχαρίσιος άπαχος κιμάς 120 γραμ. μπέϊκον
50 γραμ. φρέσκο βούτυρο
50 γραμμ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 καρότα
2 κοτσάνια σέλινου (προαιρετικό.)
½ φλ. καλό κόκκινο κρασί
1 φλ. ζωμός κοτόπουλου η χορταρικών η έστω νερό !
½ φλ.  σάλτσα ντομάτας (πασάτα)
Λίγο γάλα (1/2  φλυτζάνι)
Αλάτι, πιπέρι.
Κόψτε σε μικρά κομμάτια τα κρεμμύδια, τα καρότα, το κοτσάνι από το σέλινο το μπέϊκον.  Σε μία κατσαρόλα προσθέστε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέστετα ψιλοκομμένα λαχανικά μπέϊκον και μετά από 3 λεπτά ρίξτε τμηματικά και τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς.  Προσθέστε το κρασί και ½ φλιτζάνι από τον ζωμό (η το νερό).  Όταν ελαττωθούν αρκετά τα υγρά στην κατσαρόλα προσθέστε και το άλλο ½ φλ.ζωμό και αφήστε να εξατμιστούν αρκετά από τα υγρά. Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας και όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε (θέλει το αλατάκι του...).
Τέλος, προσθέστε λίγο ζεστόγάλα (1/2 φλυτζάνι)  μέχρι να σκεπαστεί όλος ο κιμάς. Συνεχίστε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να πήξει όσο θέλετε. Σερβίρετε πάνω στα ζυμαρικά που μόλις έχετε βράσει και προσθέστε και λίγη καλή τριμμένη παρμεζάνα.

1 comment:

  1. ΩΣ ΙΤΑΛΟΤΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΩΣ ...ΕΥΤΡΑΦΗΣ ( 120 KG ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ !! ΠΟΛΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΠΟΚΤΗΘΕΝΤΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ )ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΤΕΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΟΒΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ! ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΕΞΩ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ ? ΠΕΣ ΜΟΥ ΝΤΕ ?

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...