Wednesday, June 8, 2011

Η Ιαπωνία ποτέ δεν πεθαίνει!

Η είδηση είναι από το BBC, σας την μεταφέρω αυτούσια, και δεν χρειάζονται, νομίζω, σχόλια. (Ετσι κι αλλιως, αν γίνουν, μελαγχολικά θάναι).

Μία ομάδα συνταξιούχων μηχανικών και επαγγελματιών στην Ιαπωνία, όλοι τους άνω των 60 ετών, προσφέρθηκαν να εργαστουν εθελοντικά, όσο χρειαστει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστει η πυρινική κρίση στη χώρα τους. Είπαν ότι το τεράστιο αυτό έργο πρέπει να συμπεριλάβει και ηλικιωμένους ανθρωπους, που έχουν πολύ μεγαλύτερη πείρα από τους νεωτερους, αλλά κυρίως διότι «δεν πειράζει άνθρωποι προχωρημνένης ηλικίας να εκτεθούν σε ραδιενέργεια».

Ο Γιασουτέρα Γιαμάντα, 72 ετών, συνταξιούχος μηχανικός, έκανε έκκληση σε όλους τους παλιούς συναδέλφους του να βγουν για λίγο από την σύνταξη, και να βοηθήσουν όλοι μαζί τη ζωρα να ξεπεράσει την κρίση.

«Σ’ αυτήν την ηλικία που ειμαι, έχω πιθανώς, κατά μέσον όρον, άλλα 13 έως 15 χρόνια ζωής. Ακ΄μα, λοιπόν, και εάν εκτεθώ σε ραδιενέργεια και προσβληθω από καρκίνο, αυτός θα πάρει 20 έως 30 χρόνια για να αναπτυχθεί. Ετσι, εμείς οι πιο μεγάλης ηλικίας έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουμε καρκίνο, και πρέπει να προστατευσουμε τους νεώτερους.»

Ο κύριος Γιαμάντα, που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτήν, ήλθε σε επαφη με παλιούς συναδέλφους του, στέλνοντάς τους e-mails, ή μηνύμτα με το twitter, ώστε να τους επιστρατεύσει. Η ανταπόκριση ηταν «πολύ καλή», είπε.

«Εχω τωρα περίπου 200 ανθρωπους που θέλουν, και είναι έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως δουλειά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου έγινε η μεγάλη έκρηξη μετα από τον μεγάλο σεισμό του περασμένου Μαρτίου», είπε ο κ. Γιαμάντα, συμπληρώνοντας ότι και πολλοί άλλοι προσφέρθηκαν να φέρουν μηχανήματα, να εργαστουν εκεί ως μάγειρες, ακόμα και να προσφέρουν ψυχαγωγία στους υπόλοιπους εργάτες.»

Έτσι, μόνο, ξεπερνιούνται οι κρίσεις…

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...