Monday, November 29, 2010

ΗΡΘΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΣ. ΕΥΓΕ!


Ολοκληρώθηκαν χθες στη Κύπρο οι εργασίες του 21ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού), με την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του κόμματος, που θα είναι ο προηγούμενος. Ο κ. Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Αντίπαλο δεν είχε. Αυτό και μόνο το γεγονός μας θύμισε έντονα μέρες του πάλαι ποτέ Ανωτάτου Σοβιέτ, στη Ρωσία, όπου όλοι οι ηγέτες, αλλά και άλλα ανώτερα και κατωτερα στελέχη, ψηφίζονταν, δηλαδή επιλέγονταν, χωρίς πολλά-πολλά. Θύμισε επίσης ημέρες Κούβας, όταν ο Κάστρο, μόνος υποψήφιος και αυτός, έβγαινε με το αναμενόμενο 99.9% (άφηναν και 0,01% για … ξεκάρφωμα, μήπως πιστέψει ο κόσμος ότι υπήρχε και κάποιο … κλάσμα αμφισβήτησης), και ανέβαινε μετά σε εξέδρα και πανηγύριζε λες και είχε πετύχει κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα.

Αλλά, το τότε ήταν … τότε. Σήμερα, και η ιδέα μόνο της ύπαρξης ενός μόνο υποψηφίου, έστω και εάν αυτός ο ένας είναι ικανός και άξιος, προκαλεί ανατριχίλα.

Και βεβαίως, ανατριχίλα προκαλεί και το γεγονός ότι ανάμεσα στα 105 μέλη που απαρτίζουν την νεα Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, συναντά κάποιος:
n    Με 1128 ψηφους την κ. Ελση Χριστόφια, σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην γ.γ. του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρη Χριστόφια.
n    Με 718 ψηφους την κ. Χριστίνα Χριστόφια, θυγατέρα του Δημήτρη και της Ελσης. Και,
n    Με 712 ψηφους τον κ. Νίκο Μούδουρο, άνδρα της Χριστίνας, άλλως γαμπρό του Δημήτρη αι της Έλσης.

Σόϊ το βασίλειο…

2 comments:

  1. Υπάρχει και περιστατικό όπου ο υποψήφιος πήρε το 100%. Στις 8 Μαρτίου του 2009 ο "ηγέτης" της Βόρειας Κορέας Κίμ Γιόνγκ Ιλ εξελέγει με 100%. Διαδέχθηκε τον αλήστου μνήμης Κιμ Ιλ Σουνγκ. Αλλά για να μην χαλάει η σειρά ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ όρισε με απόφασή του (ούτε καν απόφαση Πολιτικού γραφείου ή Κεντρικής Επιτροπής) τον 24 χρονο γυιό του Κιμ Γιόνγκ Ουν ως διάδοχό του. Ο άλλος του γυιός Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος αρχικά εθεωρείτο ως ο διάδοχος παραγκωνίστηκε και έκανε δήλωση πρόσφατα ότι αναγνωρίζει την επιθυμία του πατέρα του έναντι του νεώτερου ετεροθαλούς αδελφού. Φυσικά υπάρχουν και άλλα παιδιά καθώς και γαμπροί ένας εκ των οποίων έχει πολύ υψηλή θέση στην στρατιωτική ιεραρχία.
    Αυτά τα ολίγα με την Β Κορέα
    Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η περίπτωση των "ηγετών" του Τουρκμεστάν αλλά και του Κιργιστάν που εκλέχτηκαν με εντυπωσιακά ποσοστά ο ένας μάλιστα βρήκε κάποιο κομήτη ή άστρο και έδωσε το όνομα της μητέρας του.

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο. Ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το σημείωμά σου. Ουδόλως παρηγορητικό, όμως. Είχαμε, κάπως, πιστεψει ότι δεν είμαστε πιά ούτε Βόρειος Κορέα, ούτε Τουρκμενιστάν.

    Χρ.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...