Tuesday, July 3, 2012

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

Η μεγάλη, πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK), συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, στον μεγαλύτερο εξωδικαστικό διακανονισμό υπόθεσης απάτης στον τομέα της υγείας στην Αμερική.

Ο φαρμακευτικός γίγαντας θα παραδεχτεί την ενοχή του όσον αφορά την προώθηση δύο φαρμάκων για μη εγκεκριμένες χρήσεις, καθως και για το ότι δεν προσκόμισε στην Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (γνωστή με τα αρχικά FDA), τις απαιτούμενες πληροφορίες για την ασφάλεια ενός φαρμάκου για τον διαβήτη.


Η υπόθεση αφορά τα φάρμακα Paxil, Wellbutrin and Avandia, όπως είναι γνωστές οι ονομασίες τους στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το BBC, η GSK, μία απο τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, παραδέχτηκε ότι προωθούσε τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα Paxil και Wellbrutin για μη εγκεκριμένες χρήσεις, όπως για θερπαευτική αγωγή σε παιδιά και εφήβους.

Αυτή η παράνομη πρακτική, λέει το BBC, είναι γνωστή ως off-label marketing.

Η εταιρεία αποδέχτηκε επίσης την κατηγορία ότι απέκρυψε πληροφορίες και προέβη και σε αστηρικτες διαβεβαιώσεις σχετικά με το διαβητικό φάρμακο Avandia.

Επιπλέον, η εταιρεία βρέθηκε ένοχη για χρηματισμό ιατρών στην υπόθεση της διάδοσης αυτών των φαρμάκων. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα γενική εισαγγελέα Κάρμιν Ορτίζ, το τμήμα πωλήσεων (sales force) της GSK "δωροδοκούσε ιατρούς ωστε να συνταγογραφούν τα προιόντα της, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή ακριβής φιλοξενίας και διασκέδασης που μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, όπως πληρωμένες διακοπές στη Χαβάϊ, δίνοντας σε γιατρούς με εκατομμυρια δολλάρια προκειμένου να συμμετέχουν ως ομιλητές σε περιοδείες για την προώθηση φαρμάκων, μέχρι και χαρίζοντάς τους εισιτήρια για συναυλίες της Μαντόνα".

Ως μέρος του εξώδικου διακανονισμού, η GSK δέχτηκε να περιέλθει σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης από κυβερνητικούς αξιωματούχους για τα επόμενα 5 χρόνια. Σε δήλωσή της, η εταιρεία είπε ότι θα πληρώσει όλα τα πρόστιμα τοις μετρητοίς, από τα χρηματικά αποθέματα που διαθέτει. Φαντασθείτε!...

"Π'ήραμε το μάθημά μας, και όπου χρειάστηκε απολύσαμε τους υπαλλήλους που ενεπλάκησαν σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες", είπε χθές ό Διευθυνών Σύμβουλος της GSK, κ. Άντρου Ουίτι (που στα ελληνικά σημαίνει "εξυπνάκιας"), που απέδειξε ότι μερικές τέτοιες φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...