Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης... |
Η σημερινή μέρα αναμενόταν να κάνει υπερήφανους τους κατοίκους του νησιού. Έτσι όπως ήρθαν, όμως, τα πράγματα, είναι παγωμένοι και ντροπιασμένοι.
Η Κύπρος μπήκε στην Ευρωπαική Ενωση το 2004. Περίμενε 8 χρόνια να έρθει αυτή η μέρα, που ένα μικρό νησί της Μεσογείου, αλλά με τεράστιο και περίπλοκο πολιτικό πρόβλημα (εκείνο της συνεχιζόμενης διαίρεσής της, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, και της συνεχιζόμενης κατοχής του μισού σχεδόν εδάφους της), θα αναλάμβανε έναν κορυφαίο πολιτικό ρόλο - δυσανάλογο προς το μέγεθός της, αλλά απολύτως αντιπροσωπευτικό του πλεονεκτήματος να ανήκεις σε μιαν ευρύτερη οικογένεια, και ο λόγος και ρόλος σου να είναι ισότιμος.
Υπό κανονικές συνθήκες, το 6μηνο αυτό της Προεδρίας θα μπορούσε να ήταν μία άριστη ευκαιρία για την Κύπρο να ενισχύσει το κύρος της. Να σταθεροποιήσει το "στάτους" της ως ευρωπαικό κράτος, και να ενδυναμώσει τον διαπραγματευτικό της ρόλο έναντι της σκληροτράχηλης και διπλωματικά μεθόδικής αλλά και απρόοπτης Τουρκίας.
Η Τουρκία, βιώνοντας περίοδο άνθησης της οικονομίας της αλλά και διαρκούς ενδυνάμωσης του πολιτικού της ρόλου σε διάφορα καίρια μέτωπα (Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο με τα πετρέλαια και τους υδρογονάνθρακες, στον Καύκασο, ακόμα και στην ίδια της Ε.Ε.), ανενδοίαστα δήλωσε ότι "όσο καιρό θα προεδρεύει η Ελληνική Κύπρος της Ευρωπαικής Ενωσης, εμείς θα απέχουμε από κάθε σχετική δραστηριότητα (δηλαδή, δεν θα δεχτούν νέες συζητήσεις για ανοίγματα κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Αγκυρας), και θα κάνουμε ωραίες διακοπές".
Οι διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού έχουν παγώσει, και δεν φαίνεται επί του παρόντος να υπάρχει πιθανότητα αναθέρμανσής τους πριν από την εκλογή νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2013. Ήδη, ο νύν Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, έχει δεσμευτεί (και μάλιστα μέσω τηλεοπτικού του διαγγέλματος προς τον κυπριακό λαό), ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές αυτές.
Την περασμένη Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012, η Κύπρος, επίσημα, υπέβαλε αίτηση υπαγωγήγς στον Μηχανισμό Στηριξης της Ευρωπαικής Ένωσης. Διεθνείς οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Κύπρος χρειάζεται περίπου $12,5 για να ανορθώσει τον σπάταλο και προβληματικό δημόσιο τομέα της, καθώς και το στραπατσαρισμένο της τραπεζικό σύστημα.
Λίγες ώρες πριν από την υποβολή της αίτησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που στους κοινοτικούς κύκλους είναι γνωστός και ως "το κόκκινο πρόβατο της Ευρώπης", λόγω της κομμουνιστικής του, πολιτικής καταγωγής και ιδιαολογίας, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ε.Ε., λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενεργούν "ως αποικιοκρατικές δυνάμεις", απαιτώντας τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων λιτότητας από ήδη βεβαρυμένες, οικονομικά, χώρες.
Ο κ. Χριστόφιας, και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στις 29 και 29 του μηνός, έδειξε αποφασισμένος να μήν υπαχθεί η χώρα του σε Μνημόνιο, επαναλαμβάνοντας δημόσια ότι αναζητεί δανειακή βοήθεια και από την Κίνα, και από την Ρωσία, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.
Την περασμένη Δευτέρα 25 Ιουνίου, ο Νταν Μπιλέφσκι της New York Times, έγραψε ότι:
"Η Κύπρος πρέπει να βρει 1,8 δισεκατομμύρια ευρω, ή περίπου 10% του ΑΕΠ της, για την ανακεφαλαιοποίηση της 2ης μεγαλύτερης τράπεζάς της, της Λαικής Τράπεζας Κύπρου, μέχρι το αργότερο την 30η Ιουνίου. Συνολικά, οι κυπριακές τράπεζες έχουν εκκρεμή δάνεια ή άλλα χρήματα σε επισφαλείς τοποθετήσεις που ανέρχονται στα 152 δις ευρω, που είναι 8 φορές το μέγεθος του Ακαθάριστο Εγχώριου Προιόντος της χώρας".
Μιλάμε για αστρονομικό ποσό, ακόμα περισσότερο εάν αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος της Κύπρου. Το απίστευτο αυτό στοιχείο, σύμφωνα πάντα με την έγκυρη New York Times (http://www.nytimes.com/2012/06/26/business/global/cyprus-becomes-5th-eu-member-to-seek-rescue.html?pagewanted=1&_r=3&seid=auto&smid=tw-nytimes), βρίσκεται σε πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Κύπρο.
Αυτό, είπε προ ολίγων ημερών στο filoftero Έλληνας τραπεζίτης που γνωρίζει καλά και τα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, σημαίνει ότι ούτε στα επόμενα 10 χρόνια, ακόμα και με βοήθεια, ακόμα και εάν όλα δουλέψουν ρολόι και παραμείνει η Κύπρος πιστή στο όποιο Μνημόνιο, δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι τράπεζές της.
Χειμέρια τα πράγματα...
Χρήστο καλησπέρα και απο εμένα που βρίσκομαι εδω και 1 μήνα στη Βαρσοβία για επαγγελματικούς λόγους. Θα σε παρακαλούσα πολύ αν θέλεις, να αναρτήσεις το παρακάτω που αφορά την Κύπρο..
ReplyDeletehttp://youtu.be/Akx2Eqfsnm4