Tuesday, January 21, 2020

Η φτώχεια είναι θηλυκού γένους



Καθώς ετοιμάζομαι να παρακολουθήσω τα όσα θα συζητηθούν για την φτώχεια , εάν συζητηθούν, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, που ξεκινά σήμερα: Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam International, μιας κοινοπραξίας 20 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που συνεργάζονται με εταίρους σε 90 χώρες του κόσμου, για τον τερματισμό των αδικιών που προκαλούν την φτώχεια, 2153 δισεκατομμυριούχοι σήμερα έχουν συσσωρεύσει περισσότερο πλούτο από ότι «έχουν» 4,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού του Πλανήτη.

«Αυτή η τεράστιο διαχωριστικό χάσμα, βασίζεται επάνω σ’ ένα ελλιπές και σεξιστικό οικονομικό σύστημα που αξιολογεί τον πλούτο των λίγων προνομιούχων, κυρίως αρσενικών, περισσότερο από τα δισεκατομμύρια των ωρών που ξοδεύονται για τις πιο βασικές δουλειές – δηλαδή την πληρωμένη ή και απλήρωτη εργασία που προσφέρουν γυναίκες και κορίτσια απ’ όλο τον κόσμο για την στοιχειώδη φροντίδα σε ανθρώπους, από μαγείρεμα και καθαριότητα, μέχρι και να κουβάλημα νερού και ξύλων για μαγείρεμα και ζεστασιά», αναφέρει η έκθεση της Oxfam,  που έχει τον τίτλο που δανείζεται η στήλη, «Καιρός να Νοιαστούμε», και που συστήνω να διαβάσουμε όσοι-όσες θέλουμε να αρχίσουμε έστω από τώρα!

Να η διεύθυνση: https://www.oxfam.org/en/research/time-care

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...