Friday, January 2, 2015

ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ



Ο κύβος ερρίφθη και, 40 χρόνια και 4 μήνες μετά την γέννηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), ο Γιώργος Παπανδρέου, γιος του ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου, ανακοινώνει επισήμως το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015, την δημιουργία νέου κόμματος που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα φέρει το όνομα «Κίνημα Αλλαγής».

Και οι δύο αυτές λέξεις είναι άμεσα συνυφασμένες με την ιστορία και την διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, αφού το «κίνημα» είναι ο όρος που επέλεξε ο πατέρας του για να καταδείξει ότι επρόκειτο για κάτι μεγαλύτερο και πιο πλατύ από κόμμα, και η «αλλαγή» είναι η λέξη που συνδέθηκε άρρηκτα με την προεκλογική εκστρατεία του 1981 που έφερε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην κυβέρνηση.

Επισήμως όμως, το όνομα του νέου κόμματος θα ανακοινωθεί αύριο και, όπως επισήμανε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, «δεν αποκλείεται να μας κρύβει κι άλλες εκπλήξεις ο Γιώργος Παπανδρέου».

Η ιδρυτική εκδήλωση του νέου κόμματος θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 5.30 το απόγευμα, και όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου στην ανακοίνωση-«προσκλητήριο προς προοδευτικούς πολίτες», «ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, … η ώρα να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες».

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι όπως η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ήταν συνδεδεμένη ημερολογιακά με τον αριθμό «3», το ίδιο ισχύει και για το κόμμα που ιδρύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Τότε, γινόταν λόγος, για τις «3 του Σεπτέμβρη». Και τώρα, στην ακροστιχίδα της ανακοίνωσης για «το νέο μας σπίτι», ο προσκαλών νοικοκύρης  καταλήγει με το κάλεσμα  «από αύριο, 3 του Γενάρη, πάμε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Νέα χρονιά,

Νέο ξεκίνημα.

Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα "Ελληνικό Σχέδιο" και Θεσμούς που λειτουργούν - με τον πολίτη συμμέτοχο.

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού  και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,

Πάμε.

Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση σχετικά με την προαναγγελθείσα ίδρυση νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, μιλάει για «ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη που συντελείται με την εν ψυχρώ προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να ιδρύσει το δικό του προσωπικό και ιδιόκτητο κόμμα». 

Εκφράζεται η απογοήτευση της Χαριλάου Τρικούπη (όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ) για το γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός αλλά και Πρόεδρος του κόμματος τελικά «δεν άκουσε όπως ελπίζαμε τη φωνή της παραταξιακής και εθνικής ευθύνης και τις εκκλήσεις για ενότητα».

«Διαψευσθήκαμε. Η απόφαση του ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν ούτε καν προσχήματα.
Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του. Το ΠΑΣΟΚ που τον τίμησε εκλέγοντας τον πρόεδρο του και αναδεικνύοντας τον σε πρωθυπουργό. Δεν θα το καταφέρει», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτήν, γίνεται υπενθύμιση της γνωστής ρήσης του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «το ΠΑΣΟΚ ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται».

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την αντίδρασή του, ακόμα αδυνατεί να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους ο κ. Παπανδρέου προχωρά σε αυτήν την ενέργεια αφού, όπως επισημαίνει, στην ουσία δεν έχει καμία πραγματική πολιτική  διαφωνία.

«Ποιός είναι συνεπώς ο λόγος που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό μνημόνιο το 2010,  να επιχειρεί να διασπάσει  το κόμμα του;», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζει:

«Η τοποθέτηση του τώρα γίνεται άραγε από σκοπιά “μνημονιακή” ή μήπως “αντιμνημονιακή”; Δεν υπάρχει πολιτικός λόγος, ούτε ιστορική και ηθική βάση. Τα κίνητρα είναι στενά προσωπικά».

«Όποιοι τιμούν και σέβονται το όνομα Παπανδρέου ξέρουν να κάνουν τη διάκριση  ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, ιδίως τώρα που η χώρα οδηγείται εκβιαστικά σε εκλογές και το μεγάλο  ερώτημα είναι το πώς θα σταθεί όρθια. Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη», καταλήγει.

(*) Ανταπόκριση μου στο ΚΥΠΕ, 2.1.2015


1 comment:

  1. Κατα την ταπεινη μου αποψη, ο τριτος πολιτικος γονος της οικογενειας Παπανδρεου συνεχιζει το καταστροφικο εργο ,το δικο του και των προγονων του!

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...