Monday, March 26, 2018

Μια τρομερή βροντή, και ξεψύχησε ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών!

Ετούτη τη μέρα, 26η Μαρτίου του 1827, πέθανε στην Βιέννη, κατά τη διάρκεια μιας φοβερής καταιγίδας, σε ηλικία μόλις 56 ετών, ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, ο κατά πολλούς μεγαλύτερος όλων των εποχών.  Ο επιστήθιος φίλος του Ανσέλμ Χιούτενμπρενερ που ήταν στο πλάι του στο κρεβάτι, είπε ότι τη στιγμή που ξεψύχησε ο συνθέτης το δωμάτιο «σείστηκε από μια τρομερή βροντή».

Η αυτοψία έδειξε εκτεταμένη ηπατοπάθεια, που εκτιμάται (βλ. Βιογραφία του Μπετόβεν από την Μπάρι Κούπερ, εκδόσεις Oxford Press) ότι οφειλόταν σε μεγάλη και συστηματική κατανάλωση αλκοόλ.

Η κηδεία του τελέστηκε στις 29 Μαρτίου στην Βιέννη με την παρουσία 20 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων. Ένας από εκείνους που συνόδευσαν το φέρετρο του Μπετόβεν κρατώντας μια δάδα ήταν ο επίσης μεγάλος κλασικός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ, ο οποίος πέθανε έναν χρόνο μετά και ετάφη δίπλα του.

Ετούτη τη μέρα, τη σημερινή, 26 Μαρτίου του 1811, ο Μπετόβεν ολοκλήρωνε ένα από τα ωραιότερα κατ’ εμέ έργα του, το Τρίο για Πιάνο, έργο 97, γνωστό και ως «Τρίο του Αρχιδούκα», αφού ο συνθέτης το αφιέρωσε στον Αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας.

Το έργο είναι σε 4 μέρη: Αλέγκρο μοντεράτο, Σκέρτσο –Αλέγκρο, Αντάντε καντάμπιλε, και Αλέγκρο μοντεράτο – Πρέστο.

Το ερμηνεύουν τρεις σπουδαίοι μουσικοί: Ο πιανίστας Εμιλ Γκιλέλς, ο βιολονίστας Λεονίντ Κογκάν και ο τσελίτας Μιστισλάβ Ροστροπόβιτς.

Η ηχογράφηση έγινεε σε στούντιο στη Μόσχα το 1956.

Καλημέρα σας, καλή εβδομάδα και καλή ακρόαση

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...