Saturday, June 28, 2014

"ΣΤΑΜΑΤΩ ΤΗ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΣΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ"



ΤΖΕΡΕΜΙ ΠΑΞΜΑΝ, 63, Άγγλος δημοσιογράφος και παρουσιαστής επί 25 χρόνια του νυχτερινού ειδησεογραφικού προγράμματος-σημαία του BBC2, Newsnight. Την Τετάρτη 18 Ιουνίου κάθησε για τελευταία φορά στην θέση του anchor, όπως καθιερώθηκε διεθνώς να λέγονται οι παρουσιαστές ειδήσεων. Ο Πάξμαν καθιέρωσε στο νυχτερινό δελτίο τις «σκληρές» συνεντεύξεις, κυρίως με πολιτικούς που είχαν κάνει τέχνη τους την υπεκφυγή σε κάθε ερώτηση. Είχε επιθετικό τρόπο, αλλά δεν ήταν ποτέ αγενής, και οι ερωτήσεις του ήταν πάντα καίριες. Τις διατύπωνε με λίγα λόγια (όχι με κατεβατά αναλύσεων όπως μερικούς που ξέρουμε…), με σαφή τρόπο, και φρόντιζε, όποτε ο καλεσμένος του ξέφευγε με αοριστίες, να τον μαζεύει αμέσως και να του υπενθυμίζει ότι «εδώ ήρθατε για να απαντήσετε σε ερωτησεις που πιθανώς θα ήθελε να σας θέσει ο μέσος, μορφωμένος πολίτης αυτού του τόπου».


Ο ΠΑΞΜΑΝ ήταν και λίγο σνόμπ, βεβαίως. Όπως πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μου, κάποιος που έχει την παιδεία και την ικανότητα να υπενθυμίζει σε κάποιους ότι, πρώτον ο ελάτης δεν έχει πάντα δίκιο, και δεύτερον ότι δεν είμαστε όλοι στη ζωή ίσα κι όμοια. Ανακοινώνοντας πριν 1 μηνα την απόφασή του να αποσυρθεί από την εκπομπή, που πάντοτε τελειώνει κοντά στα μεσάνυχτα, είπε ότι ο βασικός λόγος ήταν ότι θέλει επιτέλους να πηγαίνει για ύπνο όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι. 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...