Tuesday, September 24, 2013

ΦΑΣΙΣΤΕΣ: ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ...


Από τα καλύτερα, πιο εμπεριστατωμένα άρθρα που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες, αυτό της δημοσιογράφου Αγγελικής Σπανού, το οποίο αναδημοσιεύω από τον ιστότοπο www.metarithmisis.gr, με τίτλο "Το Φίδι Μας". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα γράφει για τους περίφημους "μέσους πολίτες" που ψήφισαν την Χρυσή Αυγή και που, κάνοντάς το αυτό, έφεραν αυτό το φίδι μέσα σον πολιτικό μας κόσμο, και στη ζωή μας γενικά. Όπως σημειώνει πολύ εύστοχα η Αγγελική Σπανού, αυτοί οι δήθεν "μέσοι πολίτες", ούτε συμπαθητικά γερόντια είναι που που φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, ούτε απλοί νοικοκυραίοι που απογοητεύτηκαν "από την σαπίλα του πολιτικού συστήματος". Οι ΄πολίτες αυτοί ήξεραν πολύ καλά τι κτήνη ψήφιζαν, και το έκαναν συνειδητά.

 
 
Το πιο οδυνηρό, και γι αυτό δεν το κάναμε, ήταν να τους αναγνωρίσουμε. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που απαρτίζουν το στρατό και το κοινό της Χρυσής Αυγής; Θύματα της κρίσης που ξέφυγαν στα άκρα, όπως ήθελε η κυρίαρχη προπαγάνδα; Απελπισμένοι άνθρωποι που αν τους προσφερθεί ελπίδα απλώς θα επιστρέψουν στην όχθη της δημοκρατίας και του πολιτισμού;

Παίρνει μαχαίρι ο φτωχός και σφάζει τον μετανάστη; Μετά, και τον πολιτικό του αντίπαλο; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί δεν γέμισαν νεοναζί οι άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση;

Η επιστήμη έχει μιλήσει για τη μαζική ψυχολογία του φασισμού. Η ανθρώπινη κακία σε συνδυασμό με την ανοησία/έλλειψη παιδείας παράγει μίσος και αν ακουμπήσει πάνω σε ένα ισχυρό σύστημα και αισθανθεί ασφάλεια και δύναμη τότε εκφράζεται με αποκρουστική βία. Αρκεί να υπάρχει κέλυφος προστασίας για να ξεχυθεί το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής, ανεξέλεγκτο. Οι φασίστες δεν είναι ιδεολόγοι αποφασισμένοι να θυσιαστούν για το εφιαλτικό όραμά τους, είναι θρασύδειλοι μικροαστοί, ικανοί για το χειρότερο υπό την προϋπόθεση της βεβαιότητας ότι δεν θα βρεθούν στην πλευρά των ηττημένων.


Οι πολίτες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές ήξεραν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται. Οι εκπρόσωποι αυτού του κόμματος ποτέ δεν έκρυψαν τις πεποιθήσεις τους, ούτε τα σχέδιά τους. Αντίθετα, διαφήμιζαν με πάθος τις απόψεις και τις προθέσεις τους δίνοντας συνεχώς στην πράξη απτά δείγματα γραφής. Αυτοί οι πολίτες, περίπου 600.000, αντιμετωπίστηκαν ως παραστρατημένα παιδιά που έκαναν λάθος μέσα στην απόγνωσή τους, ενώ στην πραγματικότητα έκαναν μια καθαρή επιλογή. Το μνημόνιο ήταν απλώς η αφορμή που τους αποενοχοποίησε γιατί οι ιαχές για κρεμάλες και Γουδιά έγιναν δημοφιλείς οριζόντια, σε όλο το αντιμνημονιακό μέτωπο. Σιγά σιγά άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η ένταξή τους στο συγκεκριμένο χώρο τους δίνει υπεροχή. Οι εγκληματικές πράξεις που έχουν τη σφραγίδα ομοϊδεατών τους τους δεν τιμωρούνται. Οι ένοχοι κατά κανόνα δεν συλλαμβάνονται, οι δίκες αργούν και τρέχα-γύρευε πού καταλήγουν, ενίοτε έχουν και τη στήριξη της Εκκλησίας, η παραβίαση της νομιμότητας γίνεται πολιτική ρουτίνα και αντιμετωπίζεται με απάθεια και αμηχανία από τους παρατηρητές της άλλης πλευράς.

Εβλεπαν τους βουλευτές που έστειλαν στο κοινοβούλιο να χυδαιολογούν, να διασύρουν τον κοινοβουλευτισμό, να χουλιγγανίζουν, να συμπεριφέρονται σαν αγέλη με μοναδική επίπτωση τη διαγραφή του υβρεολογίου από τα πρακτικά. Τους παρακολουθούσαν να πρωταγωνιστούν σε επεισόδια τραμπουκισμού και να μην υφίστανται καμία απολύτως κύρωση. Ηξεραν για τα τάγματα εφόδου που αλωνίζουν στην επικράτεια, άκουγαν τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, μύριζαν το αίμα. Ολα αυτά έκαναν το κύμα ακόμη μεγαλύτερο. Στις δημοσκοπήσεις απαντούσαν όλο και περισσότεροι υπέρ της Χρυσής Αυγής με αποτέλεσμα να παγιώνεται η εικόνα της τρίτης πολιτικής δύναμης, που εκ των πραγμάτων αποκτά καθοριστική σημασία.

Γιατί να μην το κάνουν; Εδώ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε η ΔΗΜΑΡ, προειδοποιούσε τους δυνάμει ανυπάκουους της Βουλής ότι “υπάρχει και η Χρυσή Αυγή για κυβερνητική συνεργασία”, ενώ πρόσφατα μπήκε στο λεξιλόγιο του δημόσιου προβληματισμού η έννοια της “σοβαρής Χρυσής Αυγής” που διαφοροποιείται από την άλλη, τη μη σοβαρή.

Το πιο οδυνηρό, και γι αυτό δεν το κάναμε, ήταν να αναγνωρίσουμε ότι δεν φταίει αποκλειστικά η κρίση για την έκρηξη του νεοναζισμού στη χώρα μας. Εθνικισμός υπήρχε από πριν, λαϊκισμός ακόμη περισσότερο, η ανοησία και ο ανορθολογισμός περίσσευαν, η αμορφωσιά αναβλύζει από παντού, η έννοια της νομιμότητας ήταν πάντα σχετική, η κατασκευή εχθρών και σκιάχτρων έχει μεγάλη παράδοση πίσω της, η βία στα σπίτια ανθεί αλλά καταγράφεται πολύ αποσπασματικά γιατί αποτελεί ταμπού, η κουλτούρα του αυταρχισμού και του νταηλικιού είναι πανταχού παρούσα και όλα αυτά κρύβονταν ή μάλλον λειαίνονταν τον καιρό της ευημερίας κάτω από την ευρωπαϊκή μας επίφαση. Ακριβώς γιατί η ευημερία οφειλόταν στην παρουσία της χώρας στο σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, επομένως τηρούνταν τα προσχήματα, αφού αυτό συνέφερε τους περισσότερους.

Και το βασικότερο: Πριν από την κρίση ξέραμε πολύ καλά πως στη χώρα μας τη βγάζεις καθαρή αν τα χεις καλά με την εξουσία, αν είσαι μέρος ενός συστήματος με δύναμη, αν έχεις τις κατάλληλες διασυνδέσεις, τις “πλάτες”. Η Χρυσή Αυγή προσέφερε στους οπαδούς της ακριβώς αυτό, την αίσθηση ότι πηγαίνοντας μαζί της τίποτα δεν πρόκειται να τους σταματήσει (όχι πάντως η αστυνομία, παρά μόνο κατ εξαίρεση), θα κάνουν ό,τι θέλουν και θα εκτονώσουν τα άγρια ένστικτά τους χωρίς κανέναν περιορισμό.

Ποιος ήταν ο Ρουπακιάς πριν γίνει δολοφόνος; Τι σκεφτόταν για τους “άλλους” πριν ενταχθεί στην ομάδα της Νίκαιας; Ηταν μόνο ένας φιλήσυχος θρησκευόμενος οικογενειάρχης που έβγαζε μεροκάματο και έλπιζε σε καλύτερες μέρες; Ηταν ένας υποδειγματικός πατέρας και σύζυγος, ένας καλός άνθρωπος που απλώς έφυγε από το δρόμο της αρετής για το χαρτζιλίκι της Χρυσής Αυγής; Αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, δεν θα υπήρχε ο Ρουπακιάς; Η μήπως θα υπήρχε αλλά θα λούφαζε όσο δεν έβρισκε το τάγμα μέσα στο οποίο θα νόμιζε πως εξασφαλίζει την ασυλία του;

Και τα κόμματα τι κάνουν με τους δυνάμει Ρουπακιάδες; Τους κολακεύουν για να τους πάρουν με το μέρος τους; Τους δικαιολογούν και τους συμπαρίστανται, εκτός αν συλληφθούν μετά από φόνο;

Η υπόλοιπη κοινωνία πώς έχει σταθεί απέναντι σ αυτό το φαινόμενο; Κουνώντας αποδοκιμαστικά το κεφάλι; Εχουμε τόσα προβλήματα και πού να βρεθεί χρόνος να ασχοληθούμε με το φίδι που απλώθηκε μπροστά στον καναπέ μας και δίπλα από την κούνια του μωρού;

Η Αγγελική Σπανού είναι δημοσιογράφος

 

5 comments:

  1. Κατα τη ταπεινη μου γνωμη τα κτηνη αυτα,υπαρχουν παντα σε καθε κοινωνια ,ειναι αυτοι που διαπρατουν τις στυγεροτερες δολοφονιες οταν τους ζητηθει και αρα οταν μπορουν.Ειναι ο καρκινος των κοινωνιων .Ειναι οι ιδιοι που συνεργαστηκαν και με τους Γερμανους στις σφαγες ανα την Ελλαδα.Και μετα λουφαξαν.Το ασχημο ειναι οτι ως φιδια εχουν τη δυνατοτητα να αναρριχωνται σε θεσεις,ποστα ακομη και μεσα στην εκκλησια δηλητηριαζοντας οτι συναντουν.Το πραγματικο εγκλημα ειναι οτι τους χρησιμοποιουν ολες οι κυβερνησεις,ακομη και του πασοκ, για εκφοβησμο, χρονια τωρα ,ειτε στα συνορα για τις μειονοτητες ειτε οπου αλλου τους χρειαζονταν.Οποτε ο ηθικος αυτουργος της δολοφονιας του ατυχου Παυλου ισως στεκεται ψηλοτερα κι απο τον αρχηγο της βρωμερης συμμοριας.
    Πιστευω πως μονο η κοινωνια θα απορριψει αυτο το μορφωμα απο οπου κι αν δημιουργειται.Και ναι ,σιγουρα μια μορφωμενη κοινωνια θα το κανει ευκολοτερα.Ας πιασουν λοιπον'' δουλεια" αυτοι που πρεπει.
    Ηγγεικεν η ωρα

    ReplyDelete
  2. "Η επιστήμη έχει μιλήσει για τη μαζική ψυχολογία του φασισμού. Η ανθρώπινη........υπό την προϋπόθεση της βεβαιότητας ότι δεν θα βρεθούν στην πλευρά των ηττημένων."
    Προσυπογράφω με χίλια το κειμενο της Αγγ. Σπανού και ψάχνω να βρω την λογική που πολίτες ξανα-ενδύονται τις στρατιωτικές στολές και ασκούν βία και εξουσία. Ποιο φαντασιακό τους είδωλο κυνηγούν ; Έχουν κάποια σχέση με την ψυχολογία των αγροτόπαιδων ΕΣΑτζήδων του Ιωαννίδη που τους ήξερε μόνο η μάνα τους και - ξαφνικά - βρέθηκαν να βασανίζουν / εξουσιάζουν αυτούς που σαν προσωπικότητες ήξεραν ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να συγκροτηθούν οι ίδιοι ;
    Η απάντηση κατ' εμέ είναι "ναι". Και - πέραν της ηθικής διάστασης ενός εγκλήματος - τα άτομα αυτά είναι ψυχοπαθολογικές μειονεκτούσες προσωπικότητες, που πρέπει να καταλήξουν στην φυλακή για την προστασία της υπόλοιπης κοινωνίας, έστω και - τουλάχιστον - με την απουσία της νοσηρής παρουσίας τους σε αυτήν. Και η κοινωνία να αφυπνισθεί και να φροντίσει δια της παιδείας - αν και σαν λαός πάσχουμε από ένα ιδιόμορφο αλτσχάϊμερ που κατ' άλλους λυπάμαι που θεωρείται προσόν - πως, δεν θα μας προκύψουν πάλι τέτοιοι "πονόψυχοι σωτήρες" για τις γιαγιούλες...ενώ το μάτι τους γυαλίζει για βία (και για την οποία χρησιμοποιούν μέσα τους την γιαγιούλα σαν άλλοθι).

    ΚΜ

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα σε όλους.

    Πριν ξεκινήσει η μέρα, είπα να σχολιάσω (και συγχωρήστε με πρωί-πρωί, αλλά από ανάγκη) το ίδιο παραπάνω θέμα, σε συνδυασμό με το χθεσινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο.
    Εκ του πλήθους των προσελθόντων, αποδεικνύεται πόσο επιφανειακή και πόσο ρητορική είναι η περίφημη "δημοκρατικότητα" των Ελλήνων πολιτών και η ευαισθησία τους.
    Όταν καλείσαι σαν πολίτης να διαμαρτυρηθείς και να υπερασπισθείς το δικαίωμα να μην σου αφαιρούν την ζωή επειδή διαφωνείς πολιτιικά με κάποιον και εσύ αδιαφορείς και δια της σιωπής και της απουσίας δεν αντδράς, τι σημαίνει αυτό ;
    Είναι τρομερό να το σκέφτεται κανείς, αλλά θέλω να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Σημαίνει κατ' εμέ ότι στο αξιακό σου σύστημα η αφαίρεση της ζωής έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Και αφού ισχύει αυτό, πολύ περισσότερο δεν θα υπερασπίσεις καν το δικαίωμα να λες απλά την γνώμη σου.
    Ερώτημα : Που είναι η περίφημη κληρονομιά μας ως χώρας που δίδαξε στην ανθρωπότητα την δημοκρατία ; Υπάρχει "σύνδεση" από την θεωρία και την ιστορική κληρονομιά στην καθημερινή σημερινή πραγματικότητα ;
    Απάντηση : Δεν υπάρχει !
    Συμπέρασμα : Αγαπητέ συμπολίτη που ψήφισες Χ.Α., επίτρεψέ μου να σου πω ότι δεν σου αναγνωρίζω την ιδιότητα του δημοκράτη. Έχεις επιλέξει την χειρότερη πολιτική συμπεριφορά της επιβολής του όποιου εγώ σου και παράλληλα την βία σαν αντίδραση αν δεν αγρυπνάς - και έτσι κάποιος σε πιάσει σε πνευματική οκνηρία (αλλά δεν θες να αναλάβεις την ευθύνη για αυτό) . Άρα, επέλεξες αυτούς που μπορούν να υλοποιήσουν αυτό σου το όραμα και που δεν έχουν την ηθική αναστολή αλλά έχουν και την σωματική ρώμη να επιβληθούν σε όσους η φύση δεν ευνόησε τόσο. Επέλεξες την βία !
    Και εσύ συμπολίτη που δεν ψήφισες μεν Χ.Α. αλλά δεν προσήλθες και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, να εύχεσαι να μην είναι το παιδί σου ή ο αδελφός σου το επόμενο θύμα αφαίρεσης ζωής. Με την απουσία σου, έβαλες στην πράξη το λιθαράκι σου σε μια κοινωνία ανοχής και ανευθυνότητας που δεν συνάδει με τον έχοντα νου άνθρωπο, αλλά αποδέχεται τους νόμους του ζωϊκού βασιλείου όπου απουσιάζει ο νους και επιβάλλεται η φυσική υπεροχή.

    ΚΜ

    ReplyDelete
  4. Αγαπητοί συμπολίτες, η Χ.Α. δείχνει το αληθινό της πρόσωπο.
    Τώρα που τα πράγματα ζορίζουνε, αφενός κατέθεσε μήνυση κατά του ΠΑΣΟΚ για παλιές ιστορίες (ούτε κάθομαι να δω για ποιο θέμα). Απλά, ρωτάω : Γιατί, κύριοι, δεν το κάνατε τόσο καιρό με το μένος που σας διακρίνει να βάλετε τα πράγματα στην θέση τους και αφού "είχατε το ηθικό πλεονέκτημα", όπως είπε ο αρχηγός σας πριν λίγες μέρες ; Το είχατε βάλει στην κατάψυξη και τώρα σας έλεγξε η συνείδησή σας και το αποψύξατε ; Ή απλά και σεις είστε σαν όλους τους άλλους πολιτικούς, που κάνουν τους τακτικισμούς τους κατά το δοκούν, με μόνο στόχο την ικανοποίηση της εξουσιολαγνείας τους ;
    Δεύτερον, η αγάπη σας προς την πατρίδα και τους Έλληνες προφανώς υπαγορεύει την "διενέργεια εκλογών κάθε μήνα για να προστατευθεί η Χ.Α.", όπως απείλησε ο αρχηγός σας. Άρα, ΟΛΟΙ οι Έλληνες πρέπει να ταλαιπωρηθούν και να χρεώνεται ο κρατικός προυπολογισμός "για να σωθεί η Χ.Α.". Αλλά, βέβαια, μάλλον μας λέτε και έμπρακτα (αφού δεν θα μπορείτε πια να διεκδικήσετε αύξηση του ποσοστού σας) ότι ταυτίζετε την ύπαρξή σας με την πάσει θυσία "σωτηρία της χώρας", έστω και αν αντιπροσωπεύετε ένα περίπου 10 %. Τι άλλην χρείαν αποδείξεων έχομεν, που θα έλεγε και παλιός νομικός, ότι μόλις χάσατε το ηθικό πλεονέκτημά σας και έτσι πλησιάζετε και την "ιστορική αλήθεια" σας ότι ο Χίτλερ ποτέ δεν έβλαψε τους Εβραίους ; Έτσι νόμιζε και έλεγε και αυτός, αλλά θα ήθελα να θυμίσω ότι προφανώς δεν αισθανόταν ότι έίχε το ηθικό πλεονέκτημα και σθένος να ζήσει και να υπερασπιστεί τις απόψεις του και έστρεψε το πιστόλι στο κεφάλι του...Θα περιμένουμε να δούμε πως - αν προκύψουν - θα αντιμετωπίσετε εσείς τα σίδερα...

    ΚΜ

    ReplyDelete
  5. Είναι πραγματι το πιο εμπεριστατωμένο άρθρο που διάβασα αυτές τις μέρες.
    Ποια είναι η ρίζα του κακού; Η αμορφωσιά μας κι η αδιαφορία μας.
    Όλα τούτα έχουν ξανασυμβεί σ' αυτόν τον κόσμο, μονο που εμείς δεν το ξέρουμε, δεν μας το δίδαξαν ποτέ κι ούτε οι ίδιοι νοιαστήκαμε ποτέ να μάθουμε... Άρα, πρέπει να πάθουμε για να μάθουμε.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...