Tuesday, February 19, 2013

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ, ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ...


Περιγράφω την επίσκεψη Ολάντ, όχι ως δημοσιογράφος, αλλά ως blogger! (Προφανώς και είμαι είρων, αλλά δεν έχω δει να αναφέρεται στο καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, και αλλοίμονο εάν δεν έχω δικαίωμα ούτε σε αυτό!).

Ήρθε, λοιπόν, στην Ελλάδα, προερχόμενος από την Ινδία. Το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλικής Δημοκρατίας προσγειώθηκε στο "Ε.Βενιζέλος" λίγο μετα τις 11, υπό συνεχή, ελαφρά βροχή.

Τον υποδέχτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, μαζί με μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησής του. Μεταβαίνουν, εν πομπή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλοι οι δρόμοι ανοικτοί. Όλη η Αθήνα, κλεισμένη.

Οι δημοσιογράφοι απεργούν σήμερα, διότι η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε ότι είναι καλύτερα για αυτούς να καλύψουν την προγραμματισμένη για αύριο πανελλαδική απεργία κατα των μέτρων λιτότητας, παρά  την σημερινή επίσκεψης Ολάντ.

Οι δεινόσυαροι, μπροστα στην, επί χρόνια τώρα, ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, μοιάζουν τελευταία λέξη της μόδας.

(Εγω, γραφω ως μπλογκερ, στο προσωπικό μου ηλεκτρονικό ημερολόγιο - όχι ως δημοσιογράφος, σε κάποιον εργοδότη που δεν διαθέτω πιά!)


Είμαι, λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Βλέπω τον Σαμαρά να φεύγει από εκεί, περπατώντας μαζί με τον Ολάντ προς το Προεδρικό. Περπατούν συνομιλώντας. Ο Σαμαράς έχει, ως πρωθυπουργός, την άνεση και την σοιβαρότητα που δεν είχε ως αρχηγός της αντιπόλίτευσης. Ευτυχώς.

Μια φίλη μου που ξέρει καλά γαλλικά, γιατί εγω δεν ξέρω, μου λέει ότι είναι καλά τα γαλλικά του Σαμαρά. Μετράει κι αυτό.

Μπαίνουν στο Προεδρικό. Ο Σαμαράς τον αφήνει, και φέυγει. Το πρωτόκολλο, λέει ότι ο Πρόεδρος δέχεται μόνος του τους υψηλούς επισκέπτες.

Ο κ. Παπούλιας μπαίνει αμέσως στο ψητό:

"Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστω, κύριε Πρόεδρε, που συμπαραστέκεστε έμπρακτα και είστε στο πλευρό τοιυ ελληνικού λαού. Θέλω να σας πω, όμως, ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του, και σας διαβεβαιώ, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν έχει άλλες. Είμαστε μπροστά σε μία πιθανή κοινωνική έκρηξη, εάν πιέσουμε αυτόν τον λαό να δώσει περισσότερα."

Λίγα λόγια, ουσίας. Πιστός αντικατοπτρισμός της πραγματικότητας. Στραγγίσανε τις τσέπες των απλών ανθρώπων - των μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτών που, και να ήθελαν, δεν μπόρεσαν και δεν έκρυψαν τίποτα. Πλήρωσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Πλήρωσαν, όμως, και για τις υποχρεώσεις των άλλων. Τρείς και τέσσερεις φορές...

Ο Γάλλος Πρόεδρος, κατάλαβε πολύ καλά τι του είπε ο Κάρολος Παπούλιας.

"Κύριε Πρόεδρε, έχω έρθει σαν φίλος της Ελλάδος, και επ' ουδενί δεν ζητώ περισσότερες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό, που ήδη έκανε αρκετές. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν πάει χαμένες, και έδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Πιστεύω ανεπιφύλακτα ότι είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα τώρα που έμεινε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφή. Αυτόι, όμως, είναι παρελθόν πιά. Εαν έβγαινε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, αυτό θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για άλλες χώρες. Μπορώ να πω όμως ότι΄τέλειωσε η κρίση της Ευρωζώνης, αλλά όχι η πολιτική κρίση στην Ελλάδα."

Στο σημείο αυτό, των δηλώσεων ΟΛάντ, κόπηκε η απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ, και μπήκαν σκηνές-κονσέρβα από την άφιξη του προεδρικού αεροσκάφους από την Ινδία! Δεν ξέρω τι να συνέβη. Πιθανώς κάποιο "διάβημα διαμαρτυρίας" από την ΕΣΗΕΑ. Αλλά, το παιχνίδι έχει κιόλας χαθεί, και δεν το έχει πάρει ακόμα χαμπάρι το αρτηριοσκληρωτικό συνδικαλιστικό μας όργανο.

Η εικόνα, για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε πιο δυνατή από τον λόγο μας. Ιδίως όταν αυτός ο λόγος, όπως κατάντησε πιά, είναι πρόχειρος, ασαφής, μη τεκμηριωμένος, και μόνο του εντυπωσιασμού.

Εμένα, δεν μου άρεσε το "κυβρνητικό πραξικόπημα" της μετάδοσης μόνο εικόνας από την επίσκεψη Ολάντ. Σιχάινομια κάθε κυβερνητική παρέμβαση, σε κάθε μέσο ενημέρωσης. Ελπίζω, όμως, η παρέμβαση αυτή να κάνει την ΕΣΗΕΑ επιτέλους να σκεφτεί ποιος είναι ο πραγματικός της ρόλος, και όχι η συνδικαλιστική της "υποχρέωση".

 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...