Thursday, August 23, 2012

ΟΧΙ ΡΕ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ! ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ...



H ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22.08.2012


"Στα 28 δισ. ευρώ υπολόγισε τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα το 2009 νέα ακαδημαϊκή μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, συγκρίνοντας δηλωθέντα εισοδήματα και δόσεις δανείων. Το ποσό αυτό προέρχεται μόνο από εισοδήματα που δεν δηλώνονται από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Αν είχαν δηλωθεί τα εισοδήματα αυτά, τότε, σύμφωνα με τη μελέτη, τα φορολογικά έσοδα θα μείωναν κατά 31% το έλλειμμα του 2009 ή 48% εκείνο του 2010. Τα φορολογικά αυτά έσοδα αντιστοιχούν σε 11,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή περίπου τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου για την επόμενη διετία, το οποίο προβλέπει περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.
Στο σύνολο της χώρας έχουν υπολογίσει ότι κατά μέσον όρο το εισόδημα που διαφεύγει τη φορολόγηση διαμορφώνεται στο 11,9%. Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή αναδεικνύονται γιατροί, μηχανικοί, λογιστές και δικηγόροι. Από τη σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των αντίστοιχων δανειακών τους υποχρεώσεων προέκυψε ότι τα πραγματικά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίζονταν 1,92 φορές υψηλότερα -κατά μέσο όρο- σε σχέση με αυτά που δηλώνονταν. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος αυτοαπασχολούμενος στην Ελλάδα εμφανίζεται να δαπανά το 82% των δηλωθέντων εισοδημάτων του στην εξυπηρέτηση χρεών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το ποσοστό του εισοδήματος που μπορεί να φοροδιαφύγει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται έως και το 68%. Ειδικότερα, οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής είναι η Κρήτη, η Αττική, η Πελοπόννησος και η Λάρισα."



Ένα μέρος του ελληνικού λαού – μεγάλο, αλλά όχι όλο - ετοιμάζεται να επωμιστεί ακόμα ένα βάρος στις πλάτες του. Το νέο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση περίπου 11,5 δις. ευρώ, βασική προϋπόθεση για να πάρουμε μία ακόμα τζούρα οξυγόνου από την επόμενη δόση των 31 δις ευρώ,  προβλέπεται ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή εκείνων που ήδη έχουν γονατίσει.

Κάποιοι, όμως, και δεν είναι λίγοι, δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ελάχιστο στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας μας. Είναι αυτοί που επί χρόνια, και συστηματικώς, φοροδιαφεύγουν. Εξακολουθούν και το κάνουν ακόμα και τώρα, έστω και εάν έχουν φροντίσει να «μαζευτούν» από την πιάτσα και να μην επιδεικνύουν, μέσω του χρήματος, τον άθλιο εαυτό τους.

 

Υπολογίζεται ότι φτάνει το 30% του πληθυσμού τα Ελλάδας το ποσοστό των ανθρώπων που είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, ή πληρώνουν ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με τις εισπράξεις τους. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δίκιο πριν από λίγο καιρό όταν υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα χάνει περίπου 45 δις ευρώ τον χρόνο από τους φόρους που δεν πληρώνουν οι μικροί και μεγάλοι απατεώνες που θέλουν να λέγονται Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχει άλλη ανοχή πλέον για αυτούς. Και δεν μπορεί να θεωρείται λιγότερο κλέφτης εκείνος που φοροδιαφεύγει μικρά ποσά, από εκείνον που γλυτώνει εκατομμύρια. Πήγα σήμερα σ’ ένα φωτογραφείο για να βγάλω φωτογραφίες για διαβατήριο. Μου πήρε 36 ευρώ για 8 φωτογραφίες, και δεν μου έδωσε απόδειξη. Βλακωδώς, δεν την ζήτησα.

Δεν μου είναι ευχάριστο να το κάνω αυτό. Ντρέπομαι εγώ, αντί να ντρέπονται αυτοί που κλέβουν. Και νοιώθω πολύ άσχημα που θα πρέπει για το αυτονόητο, για το σωστό και δίκαιο, να γίνεσαι «κακός», να γίνεσαι «σπιούνος».

Όμως, δεν αντέχω άλλο να βλέπω τη χώρα μου να ταπεινώνονται απ΄ όλη την υφήλιο, που κλέφτες μας ανεβάζει, απατεώνες μας κατεβάζει, και γύρω μου, δίπλα μου, φανερά και απροκάλυπτα, κάποιοι «δικοί μας» να το επιβεβαιώνουν.

Δεν αντέχω άλλο να βλέπω απλούς, έντιμους ανθρώπους, να έχουν σακατευτεί από την κρίση, και από τις ατέλειωτες έκτακτες και μη εισφορές, τις περικοπές μισθών ή ακόμα και την απώλεια της εργασίας τους, και κάποιοι να εξακολουθούν να ζουν όπως πριν, κλέβοντας το κράτος, κλέβοντας τους πολίτες, και να έχουν τα λεφτά τους κάπου εξασφαλισμένα.

Όλοι αυτοί οι φοροφυγάδες, που είμαι σίγουρος ότι μία σοβαρή Αρχή μπορεί εύκολα να εντοπίσει, δεν μπορεί να συνεχίσουν το πάρτυι τους. Πρέπει να τους πιάσουν, και να τους υποχρεώσουν να πληρώσουν. Όχι μόνο από εδώ και μπρος, αλλά και όσα γλύτωσαν τόσο καιρό. Μπορούν να υπολογιστούν αυτά τα πόσα. Αν όχι με ακρίβεια, οπωσδήποτε κατά προσέγγιση, έστω και αυθαίρετα.

Οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, με το πρόσχημα ότι είναι χαμηλοαμοιβόμενοι στο σχολείο και δεν τους φτάνουν τα λεφτά, είναι το ίδιο ένοχοι απέναντι στους συνεπείς πολίτες με εκείνους τους μεγάλους καρχαρίες που φοροδιαφεύγουν από την εμπορία πετρελοειδών, ή  ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, μεσάζοντες, κλπ, που εμπλέκονται σε μεγάλες επιχειρηματικές συναλλαγές που ολοκληρώνονται χωρίς παραστατικά.

Όλοι αυτοί, ζουν εις βάρος των υπολοίπων. Του απομυζούν. Τους εκμεταλλεύονται. Τους εμπαίζουν. Και στο τέλος μπορεί και να τους κοροϊδεύουν κιόλας. Η ίδια η κοινωνία (παράλληλα με το ανελέητο κυνηγητό από το κράτος) οφείλει να επιδείξει μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε φοροφυγά, μικρό ή μεγάλο. Η ξεφτίλα της αλληλεγγύης των καταστηματαρχών της Ύδρας προς συνάδελφό τους που έκλεβε (γιατί κλοπή είναι να μην κόβεις απόδειξη), πρέπει να είναι για όλους παράδειγμα προς αποφυγή και αποδοκιμασία.

Είναι καιρός, επιτέλους, οι έντιμοι άνθρωποι, αυτοί που περιπαικτικώς αποκαλούνται «νοικοκυραίοι», να αποκτήσουν το πάνω χέρι σ’ αυτόν τον τόπο. Να υψώσουν ανάστημα, και να πουν «όχι ρε κερατάδες, πληρώστε και εσείς όσα σας αναλογούν». Από εκεί και ύστερα, το πώς το Κράτος θα χειριστεί σωστότερα και θα κατανείμει δικαιότερα τα εισπραχθέντα, θα είναι το επόμενο βήμα. Η επόμενη πίεση που θα ασκηθεί, πάλι, από την κοινωνία των «νοικοκυραίων».

Δεν πάει άλλο.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...