Sunday, March 4, 2012

Μια άλλη άποψη για τον "πόλεμο κατα των μεσαζόντων"

Ενα ψύχραιμο και εμπεριστατωμένο άρθρο του Βασίλη Φραντζολά, κατόχου πτυχίου Master στην Πολιτική Τροφίμων (Food Policy), για το θέμα των ημερών, τό "κινημα της πατάτας, εναντίον των μεσαζόντων".

Ενα από τα κυρίαρχα θέματα των ημερών είναι και το εύρημα της παράκμαψης των "μεσαζόντων" στα τρόφιμα αρχίζοντας από την διάθεση πατάτας Νευροκοπίου σε πλατεία στην Πιερία, μετά το ρύζι και τώρα το ελαιόλαδο και οι σταφίδες. Κατ'αρχάς ποιοί είναι οι "μεσάζοντες" τους οποίους ευφυώς τώρα παρακάμπτουμε; Είναι βασικά το κόστος των μεταφορικων να φτάσουν τα προϊόντα από το χωράφι στο ράφι, το κόστος λειτουργίας του σουπερμάρκετ (κόστος εγκαταστάσεων, αποθήκευσης, προσωπικού, το κέρδος των σουπερμάρκετ) η σε άλλη περίπτωση το κέρδος του ενδιάμεσου εμπόρου μέχρι να το παραδώσει στο μικρό μπακάλικο η το όφελος του μικρού παραγωγού στην λαϊκή. Θαυμάσια. Και όλοι επιχαίρουν (ΜΜΕ και ΓΓ Εμπορίου) που ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο να κατεβεί το κόστος για τον καταναλωτή και να τον ελαφρύνουμε κάπως από τα βάρη της Τρόϊκας. Δώστε φτηνή τροφή στο λαό...  Το όλο "εγχείρημα" παρόλο που πολλοί θεωρούν εξαιρετικά επιτυχημένο , με μηνύματα, κλπ, το θεωρώ πέραν του τριτοκοσμικού του χαρακτήρα σαν επικίνδυνο και παραπλανητικό. Επικίνδυνο επειδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος για την ποιότητα των προσφερόμενων τροφίμων ιδίως για τα ευαίσθητα όπως το ελαιόλαδο η οι σταφίδες και παραπλανητικό επειδή έτσι αποσιωπούμε το μέγα θέμα του ελέγχου των τιμών των Σ/Μ. Για παράδειγμα, οι τιμές μεταξύ των ιδίων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μεγάλων αλυσίδων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν σοκαριστικές διαφορές που δεν εξηγούνται ούτε από το κὀστος  διακίνησης ούτε από την διαφορά του ΦΠΑ ούτε από την πιθανή διαφορετική φορολόγηση των επιχειρήσεων εδώ και αλλού. Οι διαφορές τιμών ακόμη και για τα ίδια ακριβώς προϊόντα (ιδιωτικής ετικέτας) κυμαίνονται από 25% έως και 305% με τελικό μέσο όρο το 35%. Ακόμα και η φέτα πωλείται φτηνότερα στην Γερμανία για να μην αναφερθούμε αναλυτικά  σε σειρά άλλων προϊόντων όπως χαρτικά, γάλα, αυγά, ζυμαρικά και άλλα πολλά. Αν επί πλέον σε όλες αυτές τις εφορμήσεις έρχεται και το φοβισμένο Υπουργείο να δώσει τις ευλογίες του σερβίροντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι  "κατεβάζουμε τις τιμές", τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Σἠμερα που ο κόσμος σχηματίζει ουρές στα συσίτια οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να ζητήσουμε τον ουσιαστικό έλεγχο της διαμόρφωσης των τιμών στο ράφι για τουλάχιστον 30-40 βασικά  είδη και όχι  να παραπλανούμε τον κόσμο με επιχειρήσεις καμικάζι που δεν προσφέρουν τελικά κανένα όφελος στο μεγάλο καταναλωτικό κοινό.

6 comments:

  1. Καλησπέρα φίλε Χρήστο.

    Διαβάζωντας με προσοχή καί ενδιαφέρον το συγκεκριμένο άρθρο , κάτι που κάθε σωστός καταναλωτής & αναγνώστης οφείλει πιστεύω να κάνει , είδα σημεία στα οποιά συμφωνώ όπως π.χ. στις κραυγαλέες διαφορές τιμών για τα ιδια ειδη σε σχέση με το εξωτερικό , έχω όμως κάποιες ενστάσεις στο σημείο που λέει " Επικίνδυνο επειδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος για την ποιότητα των προσφερόμενων τροφίμων ιδίως για τα ευαίσθητα όπως το ελαιόλαδο η οι σταφίδες και παραπλανητικό επειδή έτσι αποσιωπούμε το μέγα θέμα του ελέγχου των τιμών των Σ/Μ. " , καί αναρωτιέμαι πώς μπορεί αλήθεια να είναι τόσο σίγουρος ό συντάκτης αυτού του άρθρου ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος ? καί επίσης τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το κίνημα της πατάτας , της σταφίδας , του λαδιου κ.λ.π. με την αποσιώπηση στο θέμα του ελέγχου τών τιμών για τα ανάλογα είδη στα Σ/Μ κάτι που βεβαίως που είναι κυρίως αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας ? θα ήθελα λοιπόν μια εμπεριστατωμένη απάντηση καί όχι γενικά καί αόριστα , καί αυτό γιατί συμπτωματικά μια ανάλογη περιεχομένου ανακοίνωση κατά αυτού του επωνομαζόμενου
    " κινήματος της πατάτας " βγήκε προχθές απο το γραφείο τύπου του Κ.Κ.Ε. , όπου σε γενικές γραμμές απλά λοιδωρεί αυτούς τους ακτιβιστές καί όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα προβάλλωντας σαν μόνη λύση απο τα προβλήματα τη συστράτευση με το Κ.Κ.Ε.! κάτι που βέβαια θυμίζει το γνωστό " ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ !" , φυσικά μη γνωρίζωντας τον συντάκτη του άρθρου όπως τον γνωρίζεις εσύ δεν μπορώ να τον ταυτίσω με την ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. αλλά πρός αποφυγή εντυπώσεων θα ήθελα μια πιο σαφή τοποθέτηση .

    Φιλικά.
    Αγγελίδης Θεόδωρος

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα παρακαλούσα και εγώ με τη σειρά μου, μια πιο σαφή ενημέρωση απο τον συντάκτη του παραπάνω άρθρου και ιδιαίτερα μια επεξήγηση στην αναφορά της μη ύπαρξης ελέγχου. Πως το ξέρει ο κύριος συντάκτης αυτό; Και γιατι πρέπει να συζητάμε για τις τιμές των υπολοίπων προϊόντων σε σχέση με τις άλλες χώρες; Αυτό το άρθρο αναφέρεται στο κίνημα των παραγωγών και στην προσπάθεια που κάνουν να μειωθούν οι τιμές στο καταναλωτικό κοινό. Και γιατί να μην υποθέσω οτι εν λόγο κύριος δεν είναι ένας μεσάζοντας που προσπαθεί να "δικαιολογήσει" την κερδοσκοπία των μεσαζόντων, εις βάρος των "αδυνάτων".

      Με εκτίμηση
      Τάνια

      Delete
    2. Βασιλης ΦραντζολάςMarch 6, 2012 at 11:03 PM

      This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    3. Βασιλης ΦραντζολάςMarch 6, 2012 at 11:06 PM

      Κε Αγγελίδη ευχαριστώ εσάς και την Κα Τάνια παρακάτω.. Διαβάστε εκεί παρακαλώ την κοινή απάντηση που έχω γράψει. Ευχαριστώ.

      Delete
  2. Εγινε μία διόρθωση (που αφορούσε την σωστή απόδοση αγγλικού όρου) στην αρχική απάντηση του Βασιλη Φραντζολα, την οποία και παραθέτουμε τώρα εδώ, αυτούσια.

    Δεν το φανταζόμουνα ποτέ ότι η επιστολή μου θα συνδεότανε με την ανακοίνωση του ΚΚΕ... ευτυχώς προηγήθηκε κατά μία μέρα (από άλλα blogs, που την είχαν δημοσιεύσει νωρίτερα). Ουτε ψύλλος στον κόρφο μου... Οσον αφορά τους ελέγχους στα τρόφιμα που σήμερα διατίθενται (πατάτες Νευροκοπίου) δεν έχω καμμιά αμφιβολία οτι εξωτερικά (οπτικά) είναι πολύ καλά. Εξάλλου όλο αυτό το "κινημα" και η διάθεση της πατάτας ξεκίνησε αυθόρμητα και αγνά. Αλλά αν θα συνεχισθεί η διάθεση πατατών πολύ αμφιβάλλω αν θα γίνει ο παραμικρός έλεγχος από τις εποπτικές αρχές στον τομέα που ονομάζεται "ασφάλεια τροφίμων - food safety". Τώρα για τις σταφίδες που ανέφερα, είναι δυστυχώς ένα από τα πλέον πολυψεκασμένα τρόφιμα στην Ελλάδα, επιβαρυμένα από κοκτέϊλ φυτοφαρμάκων. Εκεί θα πρέπει κανονικά να γίνεται έλεγχος για υπολειματικότητα φυτοφαρμάκων όπως ήδη γίνονται περιοδικοί έλεγχοι από το Γ. Χημείο του Κράτους στις συσκευασμένες επώνυμες σταφίδες. Για δε το ελαιόλαδο επειδή τυχαίνει να ασχολούμαι ειδικά με το προϊόν αυτό από 10ετίας σας διαβεβαιώ ότι η πιθανότητα να αγοράσετε ανόθευτο ελαιόλαδο με τέτοιου είδους διάθεση είναι κάτω του 10% για να μην πω 1%... Η νόθευση δεν γίνεται μόνο με σπορελαια που μόνο σύγχρονοι πανάκριβοι χρωματογράφοι μπορούν να εντοπίσουν, αλλά (κυρίως) με υποβαθμισμένα ελαιόλαδα παλαιοτέρων ετών, πολύ χαμηλής εμπορικής αξίας. Αμφιβάλλω πολύ αν ο κόσμος ξέρει ότι υπάρχουν φθηνά επώνυμα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (κατα την συσκευασία) σε συσκευασίες του ενός λίτρου από 3,75€ (π.χ. το Esti) η 3,90€ (π.χ. Lidl, Γαλαξίας η Σκλαβενίτη). Και τελικά, ήθελα να ρωτήσω την Τάνια και τον Θόδωρο αν ξέρουν σε τι ποσοστό οι περίφημοι μεσάζοντες (μάλλον χονδρέμποροι χωρίς τους οποίους κανένα μπακάλικο η μικρό επαρχιακό Σ/Μ δεν μπορεί να λειτουργήσει) εφοδιάζουν την ελληνική αγορά ? Οι αλυσίδες Σ/Μ αγοράζουν με Μεσάζοντες ? Οχι φυσικά... Χωρίς τους μεσάζοντες (χονδρέμποροι) θα μπορούσε να λειτουργήσει κάποιο μπακάλικο στο χωριό η στου Ζωγράφου η στα Πατήσια ??? Δηλαδή τι να κάνουμε , ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ? Θα πουλάνε οι παραγωγοί απ' ευθείας στους καταναλωτές, άναρχα, χωρίς οικονομικό έλεγχο και υγιονομικές επιθεωρήσεις, ανώνυμα και καταδρομικά ? Η παιδεία μου στην Αγγλία και η γνώση της λειτουργίας των αγορών στην Ευρώπη με κάνουν να αντιδρώ και να γράφω με έναν τρόπο που δεν είναι ίσως σήμερα politically correct..

    Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να ελεγχθούν οι τιμές 20 το πολύ βασικών ειδών στα ράφια των Σ/Μ και όχι το πόσο πουλιέται το Rexona στην Ελλάδα και την Γερμανία που είδα σε πρόσφατη ανακοίνωση καταναλωτικής οργάνωσης ... Οση πατάτα και να πουληθεί απο τα φορτηγά (να πούμε και 1.000 τόνοι) είναι ελάχιστη ποσότητα συγκρινόμενη με τα ... 1.000.000 τόνους ελληνικής πατάτας που διατίθενται τον χρόνο. Η λύση βρίσκεται στο να οργανωθούν επί τέλους οι πατατοπαραγωγοί αυτού του εξαιρετικού (λόγω κλίματος) προϊόντος στο Νευροκόπι, να αγοράσουν όλοι μαζί φτηνά λιπάσματα, να κάνουν κοινό μέτωπο πωλήσεων (αν δεν θέλουν να συνεταιριστούν) ώστε να υπάρχει μιά ελάχιστη διαπραγματευτική ισχύς απέναντι στις ορέξεις των οποιονδήποτε αγοραστών. Τα παραδείγματα των συνεταιρισμέων παραγωγών μήλου και κερασιών δεν είναι πολύ μακριά τους. Είμαστε συνήθως εγωϊστές και ατομιστές επαγγελματίες και δύσκολα βάζουμε κάτω από μια κοινή ομπρέλα τις πρσωπικές μας πρακτικές. Η λύση βρίσκεται στην ισχύ τους, όχι στις ζητωκραυγές και τον λαϊκισμό των καναλιών. Και όσοι έχουμε την γνώση, τις ιδέες, και την θέληση να τους βοηθήσουμε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κύριε Βασίλη,

      Παρόλο που έχω διάφορες ενστάσεις σε κάποια απο τα γραφόμενά σας, δε μπορώ να μη συμφωνήσω μαζί σας, στο γεγονός ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι των προϊοντων.
      Το θέμα της κερδοσκοπίας, είναι επιτέλους ένα απο τα βασικά θέματα που πρέπει να λύσει αυτό το κράτος.
      "Καπέλα" 150% πάνω..Που θα φτάσουμε πια; Ο καθένας ας αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί, δε μπορούν όλα τα βάρη να τα επωμίζονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
      ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

      Ευχαριστώ για το διευκρινηστικό σας μήνυμα.
      Τανια

      Delete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...