Thursday, June 20, 2013

ΒΟΥΤΣΗΣ. ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ


"Όλο το προσωπικό της ΕΡΤ είναι απαραίτητο, και εάν χρειαστεί θα αυξηθεί", δήλωσε σήμερα από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Και μόνο αυτή η δήλωση δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι ετούτοι οι άνθρωποι ή, για να μην αδικήσω τους λίγους, όσοι σκέφτονται έτσι. Ο κ. Βούτσης, λοιπόν, και μέσω αυτού το κόμμα το οποίο εκπροσωπεί, υποθέτω, είναι βέβαιος ότι όλο το υπάρχον προσωπικό της ΕΡΤ "είναι απαραίτητο".

Από που το εξάγει αυτό; Πως είναι τόσο σίγουρος, όταν υπάρχουν πλέον αδιάσειστα στοιχεία για υπαλλήλους, ανάμεσά τους μάλιστα και πολλές δεκάδες δημοσιογράφων, που έχουν χρόνια να πατήσουν στην ΕΡΤ και όμως πληρωνονται κανονικά κάθε μήνα ως πλήρως απασχολούμενοι.

Αλλά και πολλοί υπάλληλοι που βρίσκονται κάθε μέρα στην εργασία τους, πως ξέρει ο κ. Βούτσης ότι είναι απαραίτητοι; Γνωρίζει τις ανάγκες της ΕΡΤ, κατ' αρχάς; Ξέρει πως βγαίνει το πρόγραμμα; Έχει σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει και άλλο μοντέλο; Ό,τι ο δημοσιογραφος πχ, που κάνει μόνο μία 2ωρη εκπομπή την ημέρα, όπως έκανα και εγω αλλά δεν ήμουν ποτέ μόνιμα απασχολούμενος, μπορει να κάνει και άλλα πράγματα, άρα να έχουμε πραγμαικά value for money, που δεν είχαμε ποτέ σ' αυτόν τον τόπο;

Αλλά, για να συμπληρώνει ο πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ ότι "αν χρειαστεί θα πάρουμε κι άλλους", σημαίνει ότι αφ ενός μεν δεν έχει υπ όψιν του κανένα σχέδιο του κόμματός του για "μάζεμα" της ΕΡΤ, και αφ' ετέρου δε ότι κι όταν ακόμα προκύψει σχέδιο, και φανεί από αυτό ότι η ελληνική δημοσια ραδιοτηλεόραση, κατα το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί άλλους 1000 υπαλλήλους, το κόμμα θα το τακτοποιήσει και αυτό. Θα προσλάβουν άλλους 1000 διότι, ως γνωστον, την νυχτα των εκλογών, εαν κερδίσουν, "το Μνημόνιο δεν θα υπάρχει πιά".

Λοιπόν, κυττάξτε, γιατί η σαχλαμάρα σ' αυτόν τον τόπο έχει υπερχειλίσει.

Οι άνθρωποι αυτοί - αλλά και πλείστοι άλλοι από όλους τους πολιτικούς χώρους, που ακολουθούσαν την ίδια νόρμα επί χρόνια - έμαθαν να μιλάνε χωρίς να γνωρίζουν, και να σχεδιάζουν πράγματα που ούτε μελετημένα είναι, ούτε κοστολογημένα. Μοιράζαν σαχλαμάρες, και εισέπρατταν ψήφους. Η ... ποιότης αυτής της χυδαίας συναλλαγής, είναι διάχυτη στη κοινωνία μας σήμερα. Αυτοί που υποσχέθηκαν, και αυτοί που τους πίστεψαν, ξεχωρίζουν από μίλια μακριά. Και μοιάζουν κιόλας αναμεταξύ τους.

Η ΕΡΤ, ορθά-κοφτα, όπως ειναι σχεδιασμένη, μοιάζει με καράβι με ασυρματιστές, ενω τα λεφτά που ξοδεύει είναι για υπερσύγχρονα πλοία, πάλι όμως με ασυρματιστές.

Θα μπορούσαμε να είχαμε τραβήξει μια γραμμή, εδω και χρόνια, και να λέγαμε: Οσους ασυρματιστές πήραμε, πήραμε. Καλά ήταν ως εδώ, κάναμε όλοι το πάρτυ της ζωής μας, καιρός να μαζευτούμε τώρα. Να εκσυγχρονιστούμε πραγματικά.

Και να σταματήσουν οι προσλήψεις ασυρματιστών - δηλαδή ανθρωπων που κάνουν δουλειές που η τεχνολογία έχει πιά καταργήσει.

Εμείς, αντιθέτως, και ο Βούτσης μας δείχνει ακόμα τον δρόμο της βλακείας, όχι μόνο εξακολουθούμε να πλέουμε με ασυρματιστές, με μαρκόνηδες, αλλά προσλαμβάνουμε και καινούργιους.

Οταν ένας πολιτικός αρχηγός επισκέπτεται μια χώρα, μακρινή η κοντινή, δεν υπάρχει καμμία υποχρέωση να τον ακολουθεί συνεργείο της ΕΡΤ. Πρέπει να υπάρχει επιλογή. Οχι προσώπου που θα καλυφθει, αλλά της είδησης. Η παρουσία, πχ, ενός αρχηγου στη κηδεία του Τσάβες στη Βενεζουέλα ΔΕΝ είναι είδηση που να δικαιολογεί αποστολή ειδικού συνεργείου από την Αθηνα, ή από άλλη χώρα. Μπορει να καλυφθεί με μια σύντομη αναφορά, μέσω ειδήσεων από διεθνή πρακτορεία, η με 1-2 τηλεφωνήμτα που θα κάνει σε ξένους συναδέλφους του ενα καλός δημοσιογραφος.

Η Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλη χωρα σε διεθνές επίπεδο ωστε να μπορει να έχει ανταποκριτές και απεσταλμένυς σε όλα τα μέρη του κόσμου. Επαναλαμβάνω: πρέπει να γίνει επιλογή. Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Λευκωσία, άντε και Μόσχα. Ολα τα υπόλοιπα πόστα, τώρα στην Ελλάδα τηυς κρίσης, είναι πολυτέλεια, που δυστυχώς δεν την έχουμε. Μπορούμε όμως, με διεθνείς συνεργασίες, να έχουμε ικανοποιητική κάλυψη, και να επικεντρωθούμε περισσότερο στα δικά μας λιμέρια, στο εσωτερικό, αλλά και πάλι, όχι στη λογική του "κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστηριο". Αυτα ηταν άλλης εποχής οράματα, που βλέπω τώρα μερικούς σαν τον Βούτση να τα υιοθετούν εύκολα και απερίσκεπτα.

Το να πηγαινεις, λοιπόν, στην Αγία Παρασκευή, μέρες της μεγάλης αναταραχής, με τους εργαζόμενους, δικαίως, να βρίσκονται σε αναστάτωση, και εσύ να βγαινεις και να λες, με την μεγαλύτερη άνεσή σου ότι "όλοι είστε απαραίτητοι εδω, και αν χρειαστεί θα πάρουμε κι άλλους", είσαι καλός για εμψυχωτής ευκολόπιστων λαικών μαζών, αλλά για πολιτικός είσαι γραφικός και επικίνδυνος.

2 comments:

  1. Συμφωνώ σε όλα Χρήστο..και είναι αλήθεια ότι σίγουρα είσαι πιο κατάλληλος να μιλήσεις για κατανομή δουλειάς μέσα στην ΕΡΤ παρά ο κ.Βούτσης...διότι πολύ απλά δούλεψες εκεί και γνωρίζεις πράγματα.....Επιτέλους τέλος στα ψέματα και στην φανφαρολογία αν θέλει η Αριστερά μία δημόσια τηλεόραση πρέπει να μελετήσει και να "κοστολογήσει" , όχι να μοιράζει "λαγούς με πετραχήλια" δεξια και αριστερά..τελειώσαν αυτά ,είναι μέθοδοι που ανήκουν σε άλλες εποχές...Αν θέλει η Αριστερά να διαφέρει από την Δεξιά στην Ελλάδα θα πρέπει να διαφέρει και σε προτάσεις και σε πρακτικές....!Καλό απόγευμα από την "πύρινη " Θεσσαλονίκη...;)

    ReplyDelete
  2. Αμάν πια. Βαρεθήκαμε τους ανεύθυνους λαϊκιστές που - όντας κουβαρντάδες με τα λεφτά που ποτέ δεν ίδρωσαν για να αποκτήσουν - τα μοιράζουν δεξιά και αριστερά (και με την πολιτική έννοια). Πόσο ηλίθιους μας θεωρούν πια ; Ή μήπως αυτό θέλουν ; Δηλαδή, ένα λαό "εκστασιασμένο" και "οργισμένο" από την πολιτική ντόπα των "καλών" που παριστάνουν, όπου "καλός" είναι ο μάγκας πολιτικός που νέμεται τον δημόσιο κουρβανά και ντόπα είναι η ψυχαναγκαστική και παρανοϊκή τελικά "ένδυση" των ψηφοφόρων-πολιτών με τον μανδύα του αδικημένου που του πίνει το αίμα το κεφάλαιο του καημένου. Άρα, έλα να σε παρηγορήσω καταπιεσμένε ψηφοφόρε, να σου δώσω "πρόσωπο", να σου δώσω και λεφτά για να ανυψώσεις το ηθικό σου αγοράζοντας κανένα lacoste, γιατί αλλιώς δεν σε βλέπω να βγάζεις γκόμενα ή γκόμενο, αφού έτσι ζώο που σε θέλω, δεν με συμφέρει να σου ανεβάσω το επίπεδο, γιατί θα αρχίσεις να με κρίνεις.

    Αχ κύριε Βούτση μου. Τι θα γινόμαστε χωρίς εσάς να μας σώσετε; Μόνο που εγώ λέω κύριε Βούτση μου, δ ε ν θ έ λ ω ν α μ ε σ ώ σ ε τ ε, ε σ ε ί ς ε ι δ ι κ ά, π ο λ ύ σ τ ρ ο γ γ υ λ ο π ρ ό σ ω π ο ς κ α ι κ α θ ό λ ο υ κ ο υ ρ α σ μ έ ν ο ς μ ο υ φ α ί ν ε σ τ ε. Δ ε ν γ ο υ σ τ ά ρ ω λ ο ι π ό ν τ η ν ε λ ε η μ ο σ ύ ν η σ α ς, τ η ν θ ε ω ρ ώ α ν ή θ ι κ η . Θ έ λ ω ν α β γ ά ζ ω τ ο ψ ω μ ί μ ο υ μ ε τ η ν δ ο υ λ ε ι ά μ ο υ, ν α μ η ν α ι σ θ ά ν ο μ α ι ό τ ι σ α ς χ ρ ω σ τ ά ω.

    Δώστε μου τον τρόπο και το παράδειγμα κ. Βούτση. Αρχίζοντας λέγοντάς μου πόσα χρόνια και σε ποια δουλειά έχετε δουλέψει, για να με κάνετε να σας σεβαστώ και να σας κάνω πρότυπο προς μίμηση. Και μετά κάντε το ίδιο και για τον πρόεδρό σας και τους άλλους βουλευτές του κόμματός σας. Έτσι θα σας κρίνω και εσάς και τους άλλους όλων των κομμάτων που εμφανίζονται σαν σωτήρες μου. Αν δεν το κάνετε (που δεν θα το κάνετε βέβαια), αν σας έχει μείνει λίγη σοβαρότητα, θα έπρεπε να την κάνετε σιγά-σιγά με μικρά και κομψά πηδηματάκια. Νομίζω θα ήσασταν πολύ χαριτωμένος, έτσι στρουμπουλούλης που είστε. Και θα μας δίνατε τουλάχιστον μια στάλα υγιούς γέλιου, έναντι της βαθειάς θλίψης και των χασμουρητών που τώρα μας προκαλεί η πολιτική ντόπα που μας ποτίζετε.

    ΚΜ

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...