Thursday, June 20, 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΟΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕ



Στις 6μ.μ. σήμερα, η Πενταμελής Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), θα συνεδριάσει για να εκδώσει τελεσίδικη απόφαση για το επίμαχο θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) την προηγούμενη Τρίτη 11 Ιουνίου.

Η συζήτηση σήμερα ξεκινάει από μηδενική βάση, αν και έγκυροι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν είναι εύκολο η τελεσίδικη απόφαση να είναι πολύ διαφορετική από την προσωρινή. Την περασμένη Δευτέρα το ΣτΕ έκρινε ότι:

α. Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε. είναι σύννομη, άρα η εταιρεία δεν υφίσταται πλέον, και όλοι οι εργαζόμενοί της είναι απολυμένοι. Και,
β. Πρέπει άμεσα να απόκατασταθεί η μετάδοση εκπομπής από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ.

Η δεύτερη απόφαση, που ισοδυναμεί με διαταγή, δεν έχει εκτελεστεί, λόγω πολλαπλών και αμφιλεγόμενων ερμηνειών της, από πολιτικούς, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, αλλά ακόμα και από νομικούς.

Η διαφορά επικεντρώνεται στο εάν η ΕΡΤ έπρεπε να ξαναλειτουργήσει, έστω και για ένα μεταβατικό στάδιο, με πλήρες πρόγραμμα και όλους τους εργαζόμενούς της, ή εάν αρκούσε να μεταδιδόταν "ελάχιστο πρόγραμμα", με προμαγνητοσκοπημένες και προηχογραφημένες εκπομπές, ακόμα και με σκέτη μουσική και προβολή καρτελών, όπως γίνεται όταν απεργούν οι εργαζόμενοι.

Εκτιμάται, ότι η σημερινή απόφαση της 5μελούς Επιτροπής μπορεί να καταστήσει πιο συγκεκριμένει αυτήν την διαταγή, εφ' όσον εμμείνει σε αυτήν.

Η απόφαση μπορει να εκδοθεί μέχρι και αύριο το πρωί, αλλά οπωσδηποτε ως τις αρχές της άλλης εβδομάδας το αργότερο.

Ετσι, η αποψινή, 3η κατά σειρά, συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη για το θέμα της ΕΡΤ (αλλά και για την βιωσιμότητα της τρικομματικής κυβέρνησης), το πιθανότερο είναι να γίνει χωρίς τη γνώση της απόφασης του ΣτΕ. Άρα, ας μην εκπλαγούμε εάν υπάρξει και σήμερα εμπλοκή, και οδηγηθούμε σε 4η συνάντηση αφού, όπως είναι σαφές, η όποια τελεσιδικη απόφαση του ΣτΕ σίγουρα θα έχει και πολιτικό χαρακτήρα.

Πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο οποίος στις 30 Ιουνίου αφυπηρετεί λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας. Είχε αναλάβει αυτό το αξίωμα στις 17 Μαίου του 2012, στη θέση του κ. Παναγιώτη Πικραμένου ο οποίος είχε οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός.


Το βιογραφικό του:

Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969 και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris 2 και άσκηση στο Conseil dʼ Etat (με εκπαιδευτική άδεια την περίοδο 1979-1980).

Διορίστηκε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1972. Προήχθη σε πάρεδρο το 1979, σε σύμβουλο το 1991 και στο βαθμό του αντιπροέδρου το 2001. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Διετέλεσε Διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1994-1996) καθώς και Γενικός Διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1996-1999). Ήταν προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001).

Είναι πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ.) από το 2003 έως σήμερα, καθώς και πρόεδρος ή μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών από το 1983, όπως των επιτροπών σύνταξης του Υπαλληλικού Κώδικα , του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και της επιτροπής για την επιτάχυνση της διοικητικής δικαιοσύνης .

Διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου «Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» κατά την περίοδο 1998-2007, είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας» από το 2008 έως σήμερα και μέλος της επιτροπής σύνταξης της νομικής επιθεώρησης «Νόμος και Φύση».

Συμμετείχε με την ιδιότητα του ομιλητή ή του συντονιστή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει γράψει μελέτες και άρθρα (σε νομικά κυρίως περιοδικά και επιστημονικές συλλογές) με θέματα συνταγματικού και περιβαλλοντικού δικαίου.

Ομιλεί την αγγλική και γαλλική γλώσσα. Είναι έγγαμος με ένα παιδί.

 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...