Monday, June 10, 2013

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της βρετανικής Γκάρντιαν είναι φοβερή, και λίγη σημασία δόθηκε σε αυτήν, ιδίως στα δικά μας, εσωστρεφή μέρη: Υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης Ομπάμα, η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, παρακολουθεί τα τηλέφωνα πολιτών που είναι συνδρομητές στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Verison, και αποθηκεύει στοιχεία που άπτονται της προσωπικής τους ζωής.

Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ και η συλλογή στοιχείων γίνεται «συστηματικά και αδιακρίτως», γράφει η εφημερίδα. Η κυβέρνηση δεν διαψεύδει το δημοσίευμα, αλλά δικαιολογείται ότι όλο αυτό γίνεται «για την προστασία του κοινού συμφέροντος, από πιθανό τρομοκρατικό κτύπημα». Επίσης, μεγάλη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα και με τον αμερικάνικο Τυπο, οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, πάντα υπό την πλήρη έγκριση του Ομπάμα, θεωρούν ότι σε ωρισμένες περιπτώσεις έχουν το δικαίωμα ακόμα και να απαιτούν από τον δημοσιογραφο να αποκαλύπτει τις πηγές του, και εάν δεν το κάνει να διώκεται ποινικά.

ΓΕΝΙΚΑ, στους προοδευτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους της Αμερικής, η λεγόμενη αντιτρομοκρατική πολιτική του Ομπάμα, στην οποία εντάσσονται και τα τυφλά, από αέρος, κτυπήματα σε Αφγανισταν και Πακιστάν με μη επανδρωμένα αεροπλάνα, είναι τουλάχιστον ανησυχητική. Ιδίως, για έναν άνθρωπο που εξελέγη με «άλλο προφίλ». Προχθές, στην Αθήνα, είχα συζήτηση με διαπρεπή Αμερικανό καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Και μου έλεγε ότι εάν ο Τζορτζ Μπους παραβίαζε τόσο κατάφωρα, όσο ο Ομπάμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα τον είχαμε κατασπαράξει, εφημερίδες και ακαδημαϊκοί. Τώρα; Δεν θέλω να πιστέψω ότι του την χαρίζουν επειδή είναι μαύρος, ας το πούμε «αριστερός» αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει στην Αμερική, και συμπαθής!

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...