Sunday, June 9, 2013

ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ...


ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Δημοκράτης ή Σουλτάνος;», αναρωτιέται ο έγκυρος Economist στο τεύχος 8-14 Ιουνίου, δίνοντας από μόνος του, μάλλον, την απάντηση, εμφανίζοντάς τον στη φωτογραφία, όπως βλέπετε, περίπου σαν (ή, ακριβώς σαν…) τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Το ίδιο ερώτημα/δίλλημα, θέτουν όμως, και πολλά άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Και είναι ενδιαφέρουσα πολύ αυτή η … άσκηση, καθότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν είναι και χθεσινός», και προκαλεί εντύπωση που μια πρώτη, μεγάλη αναταραχή στη πατρίδα του, δίνει τροφή για σκέψη σε Μέσα Ενημέρωσης που μέχρι τώρα, στη χειρότερη περίπτωση, τον δόξαζαν!

ΤΟΝ ΔΟΞΑΖΑΝ, όχι ως «καλό ηγέτη» για τον ίδιο του τον λαό (αυτό, θα είχε μία βάση), αλλά ως έναν «πολιτικό μεγάλης εμβέλειας», που θα καθορίσει το τοπίο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή όπου η επιρροή της Τουρκίας δεν είναι αμελητέα. Εκείνο που κατάφεραν οι διαδηλωτές της Πλατείας Ταξίμ, είναι να «μαζέψουν» λιγάκι την μεγαλομανία των δυτικών ΜΜΕ, και να τους υπενθυμίσουν ότι «αυτός ο μέγας ηγέτης» είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα αφοσιωμένος και ταγμένος στην θρησκευτική του πίστη και κοσμοθεωρία. «Αυτός είναι ένας αυστηρός ισλαμιστής, εμείς αισθανόμαστε ότι το κράτος πρέπει να είναι αποκομμένο από τη θρησκεία, χωρίς να την αρνείται», δήλωσε πολύ ψύχραιμα την εβδομάδα αυτή, στο BBC, μια φοιτήτρια που σπουδάζει ιατρική στη Κωνσταντινούπολη, και είναι στους δρόμους από τη πρώτη μέρα.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ Ή ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ;», είναι λάθος ερώτημα, λοιπόν. Προηγείται «Ο Ισλαμιστής Ερντογάν», και έπεται όποια από τα προηγούμενα δύο «επιλέξει» κάποιος. Το πρόσωπο αυτό, που δεν υπονοώ ότι είναι κατ’ ανάγκην κακό,  δεν το έκρυψε ποτέ ο Τούρκος πολιτικός. Εμείς αρνούμασταν να το δούμε, ή ξεγελιόμασταν ότι δεν υπάρχει. Μπορεί ναναι «δικτάτορας ισλαμιστής», ή «δημοκράτης ισλαμιστής». Μπορεί «σουλτάνος», και μπορεί «δερβέναγας». Η ουσία είναι, εμείς να μην κολλήσουμε σε … τίτλους.  Διαβάζω πανηγυρικά κείμενα, τώρα που ο Ερντογάν ζορίζεται. Διάβαζα ανησησυχητικά,  όταν εμφανιζόταν ως παντοκράτορας της περιοχής. Και τα δύο με φοβίζουν και με απωθούν.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...