Monday, April 2, 2012

H ... ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΣ ΨΗΦΟΣ

Το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία δύο, και βάλε, χρόνια, ήταν η ασύλληπτης ανοησίας (κυρίως για τον χρόνο στον οποίο έγινε) έμπνευση του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει το περιβόητο πια δημοψήφισμα. Διότι, εξαιτίας εκείνης της, μνημειώδους πια, πολιτικής ανοησίας, και με χίλιες-δυό δυσκολίες (μία από τις οποίες ήταν και ότι παραλίγο να μας προκύψει πρωθυπουργός ο κ. Πετσάλνικος), ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας ο κ. Παπαδήμος και, δεν λέω ότι την έσωσε (για αυτό, θέλει πολλούς Παπαδήμους!), αλλά την έβγαλε από τα πολύ άγρια νερά.



Τώρα, ετοιμαζόμαστε να πάμε σε εκλογές. Που και αυτό, κατά την άποψή μου, είναι μέγα λάθος. Ώς το τέλος της χρονιάς, ή ακόμα και ως τα μέσα του 2013, αλλά με πραγματική συναίνεση και συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, ή και όποιων άλλων θα συμφωνούσαν, μία κατ' ουσία, και όχι μόνο κατ' όνομα κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας", υπό τον κ. Παπαδήμο, θα μπορουσε να οδηγούσε την Ελλάδα σε ακόμα πιο ήρεμα νερά.

Όπως και νάχει, όμως, θα πάμε σε εκλογές. Κάποια στιγμή αυτόν τον μήνα, όπως λέγεται. Και σ' αυτές τις εκλογές, εκείνο που δεν πρέπει να συμβεί, είναι να τολμήσει ένας έστω πολιτικός να κινδυνολογήσει, ή και να ανεμίσει την απειλή της χαμένης ψήφου.

Ο κατακερματισμός της Ελλάδας εξηγεί, άλλωστε, από μόνος του ότι χαμένες ήταν οι ψήφοι που δώσαμε, όλα αυτα τα χρόνια, όχι μόνο στα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά και σε πολλά άλλα που κυβέρνησαν backstage! Για αυτές τις χαμένες ψήφους, αποκλειστικοί υπεύθυνοι είμαστε εμείς που τις ρίξαμε. Εκείνοι που τις εισέπραξαν, έχουν ήδη καταγραφεί στην Ιστορία ως "οι αποτυχημένοι της Ελλάδας". Ο χαρακτηρισμός δε, είναι ο πιο επιεικής, και δεν αποκλείεται, συν τω χρόνω, να βαρύνει όσο δεν μπορούν να φανταστούν.

Τώρα, όμως, νομίζω πως ξέρουμε τις επιπτώσεις της κάθε ψήφου μας. Ξέρουμε πολύ καλά τι θα συμβεί όποιον και αν ψηφίσουμε, και δεν χρειαζόμαστε κανέναν "καθοδηγητή". Αυτός που θα τολμήσει να πεί ότι η ψήφος σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό του είναι χαμένη, ή χαρακτηρίσει ως τέτοια ακόμα και την απολύτως νόμιμη και κατανοητή απόφαση όποιου πολίτη να ρίξει λευκό, άκυρο, ή και να απέχει από τις εκλογές, θα είναι εκτός κανόνος παιχνιδιού, και αξίζει να "αποβληθεί".

Ξέρουμε τι θα γίνει εάν ψηφίσουμε Σαμαρά. Ξέρουμε που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα εάν ενισχύσουμε το νέο ΠΑΣΟΚ του φουριοόζου Βενιζέλου. Ξέρουμε τι θα σημάνει ενίσχυση του ΚΚΕ, ή του ΣΥΡΙΖΑ, ή του Κουβέλη. Ξέρουμε (μετά φόβου απερίγραπτου, ελπίζω) που θα πάμε εάν, εκτός από τον Καρατζαφέρη, ενισχυθεί το μαύρο μέτωπο στη Βουλή και από Χρυσή Αυγή και Καμμένο.

Ομως, ακόμα και σε αυτούς, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει για χαμένη ψήφο. Για χαμένη Ελλάδα, μάλιστα. Αλλά είναι καιρός ο κάθε πολίτης, νέος ή πιο μεγάλος, μορφωμένος ή όχι, πλούσιος ή φτωχός, να συνειδητοποιήσει ότι για την δική του ψήφο, άρα και για το πως αυτή μπορεί να επηρρεάσει το αποτέλεσμα, η ευθύνη είναι μόνο δική του.

Το "άλλα μας υποσχεθήκατε", δεν δικαιολογείται πιά. Το "εμείς δεν σας ψηφίσαμε για αυτά", επίσης δεν θα έχει καμμία βάση. Γιατί ξέρουμε, ή οφείλουμε πια να ξέρουμε, εάν αυτά που μας υπόσχεται, όποιος μας τα υπόσχεται, είναι δυνατόν να τα πραγματοποιήσει ή όχι. Ξέρουμε πολύ καλά ποιά "εντολή" έχει η ψήφος μας, σε όποιον την δώσουμε, άρα το τι θά κάνει και τι δέν θα κάνει, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει.

Ξέρουμε, τέλος, ότι πάμε σε εκλογές, μέσα σε ένα εντελώς αποσαρθρωμένο πολιτικό σύστημα. Όπου, η μόνη μας ελπίδα, κατ' εμέ, είναι να μην ψηφίσουμε κανέναν που να έχει συνεισφέρει, έσυτω κατ' ελάχιστον, σε αυτήν την αποσάρθρωση. Αλλά, αισιόδοξος δεν είμαι.

3 comments:

  1. Μια μέρα, περπατώντας στο δρόμο, ένας μεγάλος πολιτικός αρχηγός κόμματος τραυματίστηκε από ένα φορτηγό και πέθανε. Η ψυχή του ανέβηκε στον παράδεισο (μάλλον κατά λάθος) και βρέθηκε μπροστά από τον Άγιο Πέτρο...
    - Καλώς ήρθατε στον παράδεισο! Είπε o Άγιος Πέτρος πριν μπει, έχουμε
    > ένα πρόβλημα ... Βλέπετε, ένας πολιτικός του αναστήματός σας σπάνια περνάει
    > από εδώ και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με σας ... Αλλά θα κάνουμε το εξής: θα περάσετε μια μέρα στην κόλαση και μία στον παράδεισο, και εμείς θα σας αφήσουμε να επιλέξετε πού θα περάσετε την αιωνιότητα. Ο άνδρας οδηγήθηκε στον ανελκυστήρα, ο οποίος τον κατέβασε , στην κόλαση. Οι πόρτες άνοιξαν και ο άντρας βρέθηκε ακριβώς στη μέση ενός γηπέδου γκολφ, κομψό και πράσινο. Λίγο μακρύτερα είδε μια λέσχη και μπροστά πρώην συναδέλφους του κόμματος και φίλους του επιχειρηματίες που είχαν ήδη πεθάνει, ντυμένους κομψά και πολύ ευχαριστημένους. Έτρεξαν να τον χαιρετήσουν, τον αγκάλιασαν και άρχισαν να θυμούνται τα καλά χρόνια, όταν πλούτιζαν εις βάρος του λαού ... Έπαιξαν χαρούμενοι μια παρτίδα γκολφ, στη συνέχεια δείπνησαν στο σύλλογο διασκεδάζοντας και τρώγοντας χαβιάρι και το βράδυ -συντροφιά με μια όμορφη νεαρή ... Συναντήθηκε ακόμη και με τον Διάβολο, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι ένας συμπαθητικός τύπος, διασκεδαστικός, είπαν ανέκδοτα και χόρεψαν. Ήταν τόσο καλά που δεν κατάλαβε όταν ήρθε η ώρα να φύγει. Όλοι τον ξεπροβόδησαν ... Ανέβηκε μέχρι την πύλη του Παραδείσου, όπου Άγιος Πέτρος τον περίμενε:
    - Τώρα είναι η ώρα να πάς στον παράδεισο! Ο πολιτικός ( χωρίς ενδοιασμούς, φυσικά), πέρασε τις επόμενες ώρες πάνω από το ένα σύννεφο στο άλλο, χαϊδεύοντας μια άρπα και τραγουδώντας. Οι 24 ώρες πέταξαν, και ο Άγιος Πέτρος ήρθε: Περάσατε μια μέρα στην κόλαση και μία στον παράδεισο. Είναι η ώρα να επιλέξετε! Ο άνθρωπος το σκέφτηκε για μια στιγμή και στη συνέχεια είπε:
    - Ο παράδεισος είναι πολύ όμορφος, αλλά νομίζω ότι θα ένιωθα καλύτερα στην κόλαση. Ο Άγιος Πέτρος τον συνόδευσε στον ανελκυστήρα και κατέβηκε στην κόλαση ... Όταν άνοιξε την πόρτα, ξύπνησε στη μέση μιας ερήμου που καλύπτονταν με κάθε λογής σκουπίδια. Είδε τους φίλους του ντυμένους με κουρέλια, να σκάβουν μέσα στα σκουπίδια. Ο Μεγάλος διάβολος τον υποδέχτηκε και τον χάιδεψε στον ώμο ...
    - Δεν καταλαβαίνω, είπε ο πολιτικός, χθες ήμουν εδώ και ήταν όμορφες
    γυναίκες, γκολφ, έφαγα από όλα τα καλά και διασκέδασα πολύ .... και ... και... Τώρα το μόνο που έχετε είναι ένα ξηρό έδαφος, γεμάτο σκουπίδια ... και
    οι φίλοι μου φαίνονται πικραμένοι ...Ο Μεγάλος διάβολος χαμογέλασε και είπε:
    - Χθες ήταν η προεκλογική εκστρατεία! ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΕΣ!

    ReplyDelete
  2. Το ίδιο το δημοψήφισμα δεν ήταν ανοησία κατ'εμένα...η χρονική στιγμή που το εμπνεύστηκε ήταν....έπρεπε να το κάνει 2 χρόνια πριν..ως όφειλε την άνοιξη του 2010....Χρήστο Καλό Πάσχα...με υγεία στη Μεγαλόνησο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρήστο καλησπέρα,

      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και θα ήθελα πολύ να μπορούσε να συνεχίσει το έργο του ο Παπαδήμος. Κρίμα που πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των χειροτέρων και πιο ανίκανων ανθρώπων για να κυβερνήσουν τη χώρα μας.

      Καλό Πάσχα και καλά Ανάσταση με Υγεια σε όλους μας.

      Να περάσεις όμορφα Χρήστο.

      Delete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...