Monday, April 16, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ



Πασχαλινά αρωματικά μπισκότα, να μοσχοβολά όλο το σπίτι... ο πειρασμός μεγάλος... Πόσο αλλάζει η ατμόσφαιρα με τα αρώματα από τα γλυκά της κουζίνας ειδικά τώρα που έχουμε γιορτές... και πόσο ανάγκη το έχουμε αυτό το εορταστικό να το βγάλουμε έστω και ... μέσα από τον φούρνο μας αφού δεν μας βγαίνει από το άλλο το κουτί, το χαζόκουτο που μας κάνει και χαζοπολίτες ειδικά τώρα που έρχονται και οι λεγόμενες εκλογές... εκτονωθείτε λοιπόν πλάθοντας κουλουράκια και δίνοντας τους διάφορα σχήματα από κοτσίδες μέχρι στρογγυλά σχήματα και μπαστουνάκια...  Καλό Πάσχα !

Πασχαλινά Μπισκότα με άρωμα βανίλιας

250 γρ.  φρέσκο βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη ψιλοκομμένη στον πολυκόφτη
1,5 κυλινδράκι βανίλια σκόνη
¾ κ.γλ.
120 γρ (μισό φλυτζάνι) γάλα
3 κρόκοι αυγών συν ένας για άλειμμα
650 - 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Βάλτε στον κάδο του μίξερ το φρέσκο βούτυρο μισολυωμένο και χτυπήστε το με το φτερό για 4-5 λεπτά. Προσθέστε την ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά.  Προσθέστε την βανίλια και τους κρόκους των αυγών σταδιακά. Αρχίστε να προσθέτετε το αλεύρι και όταν δείτε ότι η ζύμη είναι μαλακή σταματείστε η προσθέστε λίγο ακόμα αλέυρι.

Βγάλτε τη ζύμη απο τον κάδο του μίξερ και αφήστε την μισή ώρα να “ξεκουραστεί” από το χτύπημα.  Πλάστε τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα και αλείψτε τα με ένα πινέλο βουτώντας το σε κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό. Ψήστε τα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 180 βαθμούς για 18 - 20 λεπτά.

Αντί για βανίλια μπορείτε να αρωματίσετε τα μπισκότα με ξύσμα λεμονιού η πορτοκαλιού (2 κ.σ.) η μπορείτε ακόμα να αντικαταστήσετε το φρέσκο βούτυρο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...