Saturday, April 21, 2012

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κοκκινιστό κοτόπουλο με κριθαράκι

Η συνταγή ειναι, βεβαίως, του Βασίλη Φραντζολά, αλλά που και που θα τον προκαλώ και θα βάζω και εγω μερικές δικές μου. Τούτη εδώ, που την δοκίμασα και δεν μπορούσα να σταματήσω να τρώω, μου την έστειλε ο αθέοφοβος μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής, γράφοντάς μου τα παρακάτω λόγια.

Μα καλα,  σε περίοδο νηστείας μαγειρεύεις κοτόπουλο ; η απορία του φίλου μου Χρίστου ήταν αναμενόμενη.... Του απήντησα ότι θεωρώ το κοτόπουλο πολύ λιγότερο "αμαρτωλό" από τις γαρίδες, τον σολωμό και τον τόνο... Ετσι, αφού τον ... αποστόμωσα συνέχισα να ανακατεύω το κριθαράκι για να  να μην μου κολλήσει απο κάτω. Είναι ο μόνος μπελάς αυτής της συνταγής - που γίνεται εύκολα και γρήγορα - αλλά  θέλει να είσαι από πάνω από την κατσαρόλα τουλάχιστον για 5-8 λεπτά όταν ρίξεις το κριθαράκι γιατί κολλάει πολύ εύκολα. Νομίζω βέβαια ότι η κανέλλα με τα κρεμμύδια κάνουν ένα εξαιρετικό πάντρεμα γεύσης που ταιριάζει και με άλλα κρεάτα ιδίως με χοιρινό κρέας ενώ ενισχύεται ακόμα περισσότερο γευστικά με το κρασί, άσχετα αν είναι κόκκινο η άσπρο ! Λοιπόν, ένα άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το φαγητό αυτό πρέπει να το σερβίρετε αμέσως μόλις γίνει και να μην κάτσει στην κατσαρόλα περισσότερο από 15 λεπτά γιατί το κριθαράκι πήζει αμέσως και χάνεται η φρεσκάδα του. Προσέξτε τέλος να βγάλετε την κατσαρόλα απο την φωτιά όταν το κριθαράκι θα κρατάει λίγο ακόμα γιατί θα συνεχίσει να ψήνεται για αρκετή ώρα ακόμα άμα το αφήσετε στην ζεστή κατσαρόλα !



ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

1  κοτόπουλο, μεσαίο, 1.500 γραμμ
4  κ.σ. ελαιόλαδο
2  μεγάλα κρεμμύδια, σε χοντρούτσικα κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3  ξυλάκια κανέλας
1 ποτήρι (300ml)  κρασί κόκκινο η άσπρο
1 κουτί (450 γραμμ)  ψιλοκομμένες ντομάτες
1 πακέτο κριθαράκι ψιλό η μέτριο
2  κ.σ. πελτές ντομάτας
αλάτι, φρέσκο πιπέρι


Κόψτε το κοτόπουλο σε 8 μερίδες , αφαιρέστε τις πολλές πέτσες, ξεπλύντε το καλά, στεγνώστε το και βάλτε το σε μεγάλη κατσαρόλα στην οποία έχετε προσθέσει το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά.

Τσιγαρίστε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές και μετά  προσθέστε τα κρεμμύδια χαμηλώνοντας σε μέτρια φωτιά.

Σοτάρετε τα όλα για 5 λεπτά και μετά προσθέστε το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην αρπάξει. Δυναμώστε την φωτιά και προσθέστε το κρασί αφήνοντας το οινόπνευμα του να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.

Ρίξτε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την κανέλλα, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, αλάτι και αρκετό πιπέρι, δυναμώστε την φωτιά αλλά όχι πολύ δυνατά και προσθέστε τώρα 3 ποτήρια ζεστό νερό. Αδειάστε μέσα το κριθαράκι και αρχίστε να ανακατεύετε με μιά ξύλινη κουτάλα με ευθύγραμμο τελείωμα ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι. Συνεχίστε το ανακάτεμα που και που και παρακολουθείστε το ζυμαρικό μήπως θέλει και άλλο νερό.

Συνεχίστε την παρακολούθηση του φαγητού και όταν δείτε ότι το κριθαράκι έχει σχεδόν γίνει, αλλά κρατάει ίσως λίγο ακόμα, βγάλτε την κατσαρόλα απο την φωτιά επειδή το κριθαράκι θα συνεχίσει να “ψήνεται” και μπορεί να παραβράσει. Δοκιμάστε το φαγητό στο αλάτι και προσθέστε όσο θέλετε μέχρι να γίνει  νόστιμο ! Προσοχή, το φαγητό θέλει αρκετό αλάτι για να νοστιμήσει !

Σερβίρετε το καλύτερα μόλις ετοιμαστεί γιατί διαφορετικά θα αρχίσει να πήζει σε λίγη ώρα.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...