Monday, November 1, 2010

Το πολύ ποτό σκοτώνει


                                  (Φωτογραφία από την Daily Telegraph)

Μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Κέντρο Σπουδών για την Εγκληματικότητα και την Δικαιοσύνη (Centre for Crime and Justice Studies), και που δημοσιεύεται σήμερα στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, συμπεραίνει ότι το αλκοόλ είναι πιο θανατηφόρο απ’ ότι τα παράνομα ναρκωτικά, όπως είναι η ηρωίνη, η κοκαΐνη, το κρακ και άλλα.

Αναλυτές εξέτασαν συγκεκριμένα την επίδραση που έχουν όλες αυτές οι ουσίες, όχι μόνο στον οργανισμό του ανθρώπου που τις χρησιμοποιεί ή τις καταναλώνει, αλλά και στη κοινωνία γενικότερα, στην οικογένεια και στο περιβάλλον.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο Lancet, το αλκοόλ «αναδεικνύεται» ως «το χειρότερο από όλα τα ναρκωτικά», διότι, εκτός του ότι σκοτώνει εκείνον που το καταναλώνει, καταστρέφει οικογένειες, τις γονατίζει οικονομικά, επιβαρύνει τα κοινωνικά συστήματα υγείας, και γεμίζει φυλακές.

Από όλα τα ναρκωτικά, τα πιο θανατηφόρα για τον ίδιο τον χρήστη είναι, κατά σειρά, η ηρωίνη, ή κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη. Όταν, όμως, ληφθούν υπ’ όψιν οι γενικότερες κοινωνικές επιπτώσεις, τότε το αλκοόλ ξεπερνάει όλα τα άλλα. Η μαριχουάνα, το ecstacy και το LSD θεωρούνται «λιγότερο επικίνδυνα» από το αλκοόλ και τα άλλα.

Ο κ.Βίμ Βαν Ντεν Μπρίνκ, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Εξάρτησης στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, δήλωσε στο Associated Press ότι όταν το ποτό καταναλώνεται χωρίς μέτρο, καταστρέφονται όλα τα όργανα του ανθρώπου. «Δείτε – λέει – τι γίνεται στους ποδοσφαιρικούς αγωνες, όπου οι περισσότεροι χούλιγκαν είναι υπό την επίρροή τέτοιων επικίνδυνων ουσιών».

Οι ειδικοί λένε, ωστόσο, ότι η λύση δεν είναι η απαόρευση του αλκοόλ. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των κρατων θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε εκείνους που κάνουν κατάχρηση και όχι σε εκείνους που δίνουν «ένα-δυο ποτηράκια» για προσωπική τους ευχαρίστηση.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...